OpenOffice.org DTP: Linux Libertine G és ODF2GDL

Letölthető a Linux Libertine G és Linux Biolinum G betűkészlet első változata, ami több szempontból is mérföldkő az OpenOffice.org kiadványszerkesztési célra történő felhasználásában: a betűkészletek az ODF2GDL program segítségével készültek az OpenType eredetiből, több új, a professzionális felhasználás szempontjából alapvető tulajdonságot átvéve; nyelvfüggő tipográfiai megoldásokat tartalmaznak; a tulajdonságok számok helyett könnyebben megjegyezhető négybetűs azonosítókkal közvetlenül is megadhatók; a már meglévő egyedülálló lehetőségek, mint a számnévvé alakítás és az automatikus ezrestagolás mellett olyan újak is megjelentek, mint a számok magyar névelőinek automatikus megjelenítése és a magyar csillagozott lábjegyzetszámozás; valamint javítanak olyan OpenOffice.org hiányosságot is, mint a lábjegyzetszámozás jobbra pozícionálásának hiánya, l. a bemutatót.

A Linux Libertine G/ODF2GDL fejlesztés, mint a korábbi Magyar Linux Libertine G fejlesztés utódja, szeptember 2-án mutatkozott be a budapesti OpenOffice.org konferencián. Az előadásról a német linuxos sajtó is beszámolt, érdekes fejleményként még egy súlyos nyomtatási hiba javítására is sor került az OpenOffice.org Graphite támogatásában.

Az OpenOffice.org nagy léptekkel halad a kiadványszerkesztővé válás útján. A 3.2-es változatban megjelent Graphite betűtechnológia a Macintosh platform AAT betűtechnológiájához mérhető, viszont szemben azzal, teljes mértékben nyílt forráskódú. A Graphite-integráció hiányosságai, ami a teljesítménnyel, elválasztással, megjelenítéssel, kurzorkezeléssel és a PDF-export szövegkezelésével kapcsolatban akadtak, a 3.3-as változatban javításra kerülnek. Augusztus végén elkészült és benyújtásra került egy szabványtervezet is az OpenDocument formátum bővítésére, hogy az említett haladó betűtechnológiák nyújtotta lehetőségeket az ODF formátum is lefedje. A tervezet egyik szerzője, Keith Stribley általános Graphite kiegészítője lehetőséget ad a Graphite betűkészletek tulajdonságainak megjelenítésére és beállítására az OpenOffice.org-ban.

Az eredetileg az egzotikus nyelvekhez készült Graphite betűtechnológia, szemben az Apple AAT és a Microsoft–Adobe páros OpenType formátumával, nincs bővében a széles tipográfiai lehetőséget nyújtó betűkészleteknek. A SIL Foundation legújabb betűkészlete, a szeptember 1-jén kiadott Gentium Plus tesztváltozata a latin, cirill és görög jelkészleteket fedi le elsősorban professzionális nyelvészeti igényeket kielégítve, ezzel magyarázható, hogy egalizálást még nem tartalmaz a Graphite változat. Ahogy a Linux Libertine és Biolinum betűkészletek nevükben hordozzák, fő inspirálójuk és egyben céljuk a legelterjedtebb nyílt forráskódú platform, a Linux, és ezzel a nyílt forráskód támogatása. Az új Linux Libertine G és Linux Biolinum G fejlesztésének is hasonló a célja: nyílt forráskódú DTP környezet megteremtése az olyan nyílt forráskódú technológiák népszerűsítésével, mint az OpenOffice.org és a Graphite.

Az OTF2GDL a Fontforge nyílt forráskódú betűtervező és átalakító program Python programozási felületén keresztül lehetővé teszi az OpenType horizontális alávágási táblázat, a helyettesítési és ligatúratáblázatok GDL-re (Graphite Description Language) nyelvre történő átalakítását, megőrizve a nyelvfüggő beállításokat is. Több Linux Libertine hiányosságot is sikerült feltárni és javítani a fejlesztésnek köszönhetően, például a török, azeri és krími tatár pont nélküli és pontos i kezelését csak félig fedte le az eredeti OpenType leírás a kiskapitális átalakításnál. Az automatikus átalakításnak köszönhetően olyan betűtulajdonságok is elérhetővé váltak az OpenOffice.org-ban, mint a Wikipédia logójának W betűjét tartalmazó ss05 Linux Libertine betűvariáns (a közelmúltban vált a Linux Libertine a Wikipédia logójának hivatalos betűtípusává, és ahhoz készült ez a variáns), vagy a zárójeleket és számokat a nagybetűs szöveghez igazító case helyettesítés. A Linux Libertine G-vel alalpértelmezés szerint él a kivételesen gazdag ligatúrakészlet, ami nemcsak az angol tipográfia számára fontos Th-t tartalmazza, hanem például a magyarban is igen gyakori tt betűkombinációt lecserélő szebb, kevésbé kiemelkedő ligatúrát is.

Az új betűkészletek átveszik az eredeti OpenType tulajdonságazonosítókat, így a Linux Libertine G:201=1 helyett a sokkal könnyebben megjegyezhető smcp (small caps) azonosítóval érhető el a kiskapitális betűváltozat: Linux Libertine G:smcp=1. A nem standard tulajdonságok is hasonló nevet kaptak: algn – lábjegyzetszámozás jobbra zárása, arti – magyar névelők a számok elé, caps – nagybetűsítés, circ – számok különböző bekarikázott számjelekké alakítása, foot – számok csillagozott lábjegyzetszámozássá alakítása, magyar szövegben a magyar tipográfiai hagyományoknak megfelelően, frsp – francia, magyar és régi angol tipográfiai hagyományoknak megfelelő nagyobb térköz a !, ?, : és ; előtt, grkn – számok átalakítása görög kisbetűkké a magyar műszaki tipográfiának megfelelő számozás létrehozásához, minu kiskötőjel valódi mínuszjellé alakítása, name – számok számnévvé alakítása, a szöveg nyelvétől függően, texm – TeX-mód az egyszerű képletek gyors beírására, thou – automatikus ezrestagolás, vari – nyelvi variánsok.

A Graphite betűkészletek a Linux Libertine legfrissebb kiadásán alapulnak, több változás, javítás figyelhető meg a betűkben (pl. a kurzív g alakja szebb lett). A magyar fejlesztés hozzáadja ehhez a kurzív fj, ffj és a félkövér ffj ligatúrákat, illetve a nagy csillagot (heavy asterisk, U+2731) a kereszttel és kettős kereszttel is összhangban lévő magyar, illetve nemzetközi lábjegyzetszámozás megvalósításához.

A betűkészlet kezelését a memorizálható nevek mellett a már említett Graphite OpenOffice.org-kiegészítő is elősegíti, bár még nem tekinthető igazán kényelmes megoldásnak. A Magyar Linux Libertine G-hez készült tipográfiai eszköztár még frissül az OpenOffice.org 3.3 magyar kiadásában, de ez az OpenOffice.org változat már egy új, nagyszerű lehetőséget is fog nyújtani a tipográfiai kiegészítők fejlesztéséhez: a dokkolható paneleket (tool panel), amelyeket már régóta alkalmaznak az AAT betűkészleteket támogató kiadványszerkesztőknél. Minden adva van tehát ahhoz, hogy az OpenOffice.org egy nagy tudású és kényelmes kiadványszerkesztő platformmá váljon, ahol persze a cél nem a színes magazinok előállítása, hanem az akár több ezer oldalas kiadványok kényelmes, mégis megbízható módon történő színvonalas előállítása lehet, amiben az elterjedt kiadványszerkesztők amúgy sem nagyon jeleskednek.

A Linux Libertine G és OTF2GDL fejlesztése az FSF.hu Alapítvány támogatásával valósult meg. A haladó tipográfiai lehetőséget biztosító betűkészletek a tervek szerint bekerülnek a nem sokára megjelenő OpenOffice.org 3.3 FSF.hu-s kiadásába is.

“OpenOffice.org DTP: Linux Libertine G és ODF2GDL” bejegyzéshez 13 hozzászólás

    1. Keith Stribleynek javasoltam, hogy érdemes volna erre átírni a Graphite kiegészítőt, de még nincs konkrét megoldás erre. Egy dolgot látok, ami gyorsabb tud lenni még az eszköztárnál is: külön Graphite főmenü, ami gyorsbillentyűkkel elérhető, illetve egy gyorsbillentyű az aktuális szövegrész stílusra való alkalmazásához. Még ami hasznos volna, az az automatikus javítás, pl. van javaslat a /kurzív_legyen/ jelölésre a *félkövér_legyen* mintájára, ez fokozható, pl. **kiskapitális legyen** stb. Azt nem tudom, hogy ez a Graphite-ban megoldható-e, illetve hogy volna-e értelme. A Wordben is megjelentek hasonló technikák a matematikai képletekre, mint a TeX-mód, úgyhogy igen.

     1. Szia Laci! Úgy gondolom, hogy az OpenOffice UI filozófiájához most a dokkolható panel illeszkedik legjobban. Ha átlag user lennék, soha nem gondolnám pl., hogy ha beírom “kiskapitális legyen”, akkor fog valami történni. Az átlag user valamit keres a felhasználói felületen, amire rákattinthat. Az eszköztár jó volt kezdetnek, de nem fér el rajta minden graphite lehetőség. A panel esélyesebb lenne a mai formájában is, pláne, ha olyan lenne, mint amiről már küldtem neked egy röpke kis UI elképzelést.
      Mi lenne, ha tennénk egy bejegyzést a GraphiteOOoExt hibakezelőjébe a dokkolható panel igényről? http://www.thanlwinsoft.org/indefero/index.php/p/groooext/issues/

      1. Írtam a szerzőnek az ügyben pár napja, de még nem válaszolt. Tettem egy próbát az Openoffice.org forrásban lévő Toolpanel demóval, de a DEV330_m84-es ágban valamiért nem sikerült működésre bírnom. Most az is eszembe jutott, hogy a teljes karakter, esetleg bekezdésformázást a stílusokkal együtt impementálni kellene a toolpanelen, és ezzel megvalósulna a tökéletes integráció.

 1. > A Magyar Linux Libertine G-hez készült tipográfiai eszköztár még frissül az OpenOffice.org 3.3 magyar kiadásában

  Miért nem? Mi lesz azzal, akinek már telepítve van, nem fog működni?

  1. Működik az eszköztár, és később is működni fog, csak már támogatni fogja az új betűkészleteket is. Az eszköztár nem rossz dolog, de a panel jobb megoldás az összes betűkészlet-tulajdonság megjelenítésére és kezelésére.

 2. “… javítására is sor az …”

  hát igen, az emberi tényező az mindig is megmarad.;)

  ui:
  megfejtés:
  valószínűleg a “került” szó kimaradt a mondatból. 😉

 3. Egyelőre úgy látszik a Mac felhasználókra nem nagyon gondoltak… Vagy tévedek, hogy csak linuxos és windowsos Graphite telepítő van. Forrásból nincs kedvem molyolni, akkor inkább használok InDesign-t… 🙂

  1. Valóban nincs Graphite a Mac OS X-es OpenOffice.org-ban, a Graphite könyvtár sem támogatja a Mac OS X-et, illetve az OpenOffice.org Mac OS X-es változata az operációs rendszer betűtechnológiáját használja (legalábbis az alapértelmezett betűtulajdonságokat, mint a ligatúrák). A XeTeX viszont működik, és támogatja a Graphite betűkészleteket Mac OS X-en is, l. XeLaTeX példa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük