Magyar fejlesztők újdonságai a LibreOffice 24.2-ben

Letölthető Windows (Intel, AMD és ARM), macOS (Apple és Intel) és Linux operációs rendszerekre a LibreOffice irodai programcsomag új 24.2-es kiadása, amely verziószámában már az új naptár alapú számozási sémát követi (ÉÉ.H). Nemcsak a verziószám, hanem a program is jelentősen megújult: a több száz hiba- és regressziós javítás mellett az eddig is kiemelkedő MS Office interoperabilitás további új képességeket kapott, többek között magyar fejlesztők munkájának köszönhetően. Ezekből két nagyobb fejlesztést kiemelve:

Vajna Miklós folytatta a DOC/DOCX formátum lebegő többoldalas táblázatainak megvalósítását a Writerben: táblázattörésnél már megmarad minden oldalon a táblázatszegély:

Táblázatszegélyek korábban (bal) és javítás után (bal) a lebegő táblázatok oldaltörésénél

A táblázatban lévő lábjegyzetek sem okoznak hibás tördelést, ahogy pl. az F3 lenyomásával beillesztett „kész” szövegek sem. Az érintkező lebegő táblázatok sem fednek át beállítástól függően (további részletek).

Németh László javításával a Writer az újabb MS Office-okhoz hasonlóan jeleníti meg a sorkizárt bekezdések szövegét: az MS Office 2013 és későbbi változatainak alapértelmezett szövegtördelése nemcsak növelni képes, hanem akár 20%-kal csökkenteni is a szóközök szélességét, azaz akár kevesebb sorban és oldalon szedve ugyanazt a szöveget, mint korábban. A képen a kétoldalas tesztszöveg már egy oldalon jelenik meg, az eredetinek megfelelően:

A képen a DOCX állományok korábbi kétoldalas tördeléséből egyoldalas tördelés vált (jobb). Ez megfelel a Word eredeti tördelésének, amely piros színű háttérszövegként látható a bal oldali kompozit képen. (A jobb oldalon is látható, de csak nagy nagyításon, mivel a Writer javított tördelése hajszálpontosan megegyezik az eredetivel. Nagyobb nagyítás elérhető a képre kattintva.) További részletek.

A LibreOffice 24.2-es változásainak listája:

https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/24.2

“Magyar fejlesztők újdonságai a LibreOffice 24.2-ben” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Köszönjük szépen a hibajelzést! Úgy tűnik sajnos, hogy néhány böngészőben, mint a Chrome-ban csak a http://www.libreoffice.hu-n jelennek meg a képek, a http://libreoffice.hu-n nem, valószínűleg hibás .htaccess beállítás miatt. Ideiglenes megoldásként a http://www.libreoffice.hu/magyar-fejlesztok-ujdonsagai-a-libreoffice-24-2-ben URL-re kattintva láthatóak lesznek a képek (ha így sem működik, a képek a hibatkozott blogbejegyzésekben is láthatók:

      https://share.vmiklos.hu/blog/sw-floattable7/2023-08-21-floattable-split-border.png
      https://wiki.documentfoundation.org/images/c/c4/Smart_justify_composite_red_MSO_black_Writer.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük