Megalakult a Document Foundation

Az elmúlt évtizedben az OpenOffice.org jelentős és fontos nyílt forrású projektté vált, köszönhetően a közösség lelkesedésének és segítségének.

Az OpenOffice.org tizedik születésnapjához közeledve itt az ideje egy fontos lépés megtételének. Az elmúlt tíz év során többször felvetődött egy független OpenOffice.org (pl. alapítvány ötlete), de soha nem valósult meg. Úgy érezzük, itt az ideje, hogy a projekt kezdete óta meglévő terv végre valósággá váljon. Ezért néhányan, akik már régóta hozzájárulunk az OpenOffice.org-hoz, létrehoztunk egy szervezetet, amelynek neve:

The Document Foundation

A következő hónapokban a célunk az OpenOffice.org közösség fejlődésének előmozdítása egy új, nyílt, független, meritokratikus szervezet kifejlődése irányába.

Mivel még nem biztos, hogy az OpenOffice.org védjegyet átengedi-e nekünk az Oracle, egy új márkanevet hoztunk létre. A termék neve ezentúl:

LibreOffice

Tekintettel arra, hogy milyen sokat köszönhetünk az Oracle-nek, meghívtuk őket is, hogy legyenek tagok és partnerek ebben az új vállalkozásban. Reméljük, hogy elfogadják a meghívást a hamburgi fejlesztőcsapattal együtt, és a LibreOffice csak ideiglenes név lesz. Kezdeményezésünket máris széles körben támogatják a vállalatok, például a Google, a Novell és a Red Hat, valamint mellénk álltak barátaink a brazil BrOffice.org közösségből. Mások, akik szintén szimpatizálnak terveinkkel, hamarosan szintén csatlakozhatnak hozzánk.

Jelenleg 25 jól ismert és az OpenOffice.org-hoz hosszú idő óta hozzájáruló közösségi tag vesz részt az alapítvány ügyeiben. Megalakítottuk az ideiglenes Steering Committee-t a további lépések megtétele érdekében.

Igyekszünk megteremteni az infrastrukturális feltételeket, hogy gyorsan tudjunk kommunikálni a közösséggel.

Csatlakozási lehetőségek:

A Document Foundation Steering Commitee nevében:

 • Sophie Gautier (a „francophone” projekt vezetője)
 • Italo Vignoli (az olasz projekt vezetője)
 • Olivier Hallot (a BrOffice.org projekt vezetője)
 • Thorsten Behrens (szoftverfejlesztő a Novellnél)
 • Florian Effenberger (a marketing projekt vezetője)
 • Caolán McNamara (szoftverfejlesztő a Red Hatnél)
 • André Schnabel (a német projekt vezetője)
 • Charles Schulz (a Native-Lang Confederation vezetője)

A hír magyar vonatkozása, hogy az alapítvány tagjai közül 16-an, 2010. szeptember 2-án, az OpenOffice.org konferencián, Budapesten fogadták el az alapítvány irányelveit és választották meg a Steering Commitee tagjait. Az itt látható kép ekkor készült.

A LibreOffice köré szeretnénk magyar közösséget építeni, így a projekttel kapcsolatos információk a jövőben az alábbi helyeken követhetők nyomon:

 

 

 

“Megalakult a Document Foundation” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Nem igazán vagyok képben a dolgokban. Akkor ez most az jelenti, hogy leforkolják az eddigi OOo-t csak más néven és azt fogják továbbfejleszteni (mármint aki csatlakozik), ezzel kikerülve az Oracle (azaz inkább a Sun) által felállított bürokráciából eredő akadályait? Ellenben megadják az Oracle-nek is lehetőséget, hogy csatlakozzon és akkor megtartják a nevet. Viszont ez, ha jól értem azt jelenti, hogy az Oracle elveszti minden jogát (már ha van neki) az OOo felett? Erre ti mekkora esélyt látok, hogy bekövetkezhet?

  Ha valamit rosszul tudok nyugodtan javítsatok.

  1. > Akkor ez most az jelenti, hogy leforkolják az eddigi OOo-t csak más néven és azt fogják továbbfejleszteni (mármint aki csatlakozik), ezzel kikerülve az Oracle (azaz inkább a Sun) által felállított bürokráciából eredő akadályait?

   Lényegében igen. Nemcsak a bürokrácia volt a gond, hanem hogy minden hozzájárulónak meg kellett osztani a tulajdonjogot a kód felett a Sunnal/Oracle-lel, és ez sokaknak nem tetszett, szerintük elég lett volna az LGPL. Cserébe a Sun/Oracle nem vett át közösségi kódokat, hanem lefejlesztette ugyanazt saját maga. Erről volt egy cikk nemrég ezen az oldalon.

   > Viszont ez, ha jól értem azt jelenti, hogy az Oracle elveszti minden jogát (már ha van neki) az OOo felett?

   Nem veszít el senki semmilyen jogot. Az Oracle, ha akar, csatlakozik, ha nem akar nem csatlakozik. A nevet odaadja, vagy nem adja. A legjobb lenne, nem szakadna két részre a fejlesztés, de Oracle-Sun-StarDivision fejlesztőgárda módszerei sok embernek nem tetszettek, ráadásul nem igazán tudtak fejlesztőközösséget az OOo köré gyűjteni. A LibreOffice szabadabb szellemű és mérnöki szemléletű fejlesztési modelljével ez remélhetőleg megváltozik.

 2. Így már érthetőbb a dolog, köszi. Egyébként te mennyi esélyt látsz rá, hogy az Oracle is beszáll a “buliba” és odaadja a brandet a közösségnek?

 3. A konferencián többször szóba került a függetlenedés kérdése. Lényegében nincs veszélyben a projekt, a Sun-Oracle tulajdonosváltás alkalmat kínált arra, hogy véget érjen az OpenOffice.org gyermekkora és felnőjön a szoftver.

  A projekt jövőjét illetően ez a függetlenedés nagyon sok előnnyel járhat, kérdés persze, hogy a multik milyen formában csatlakoznak a projekthez. Illetve én személy szerint örülnék, ha a név nem változna, ez persze brand-politikai kérdés, aminek nem is biztos hogy komoly jelentősége van középhosszú távon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük