Könyvek

Ingyenes elektronikus könyvek

Kenczler Mihály – Ábrák készítése LibreOffice Draw 6.x.x programmalKenczler Mihály – Ábrák készítése LibreOffice Draw 6.x.x programmal

A Draw a LibreOffice talán legkevésbé ismert és reklámozott komponense, pedig vektoros ábrák készítésére nagyon is alkalmas.

A könyv 25 oldal terjedelmű, gazdagon illusztrált. CC-BY-NC-SA licenc vonatkozik rá. Online olvasható a Google Drive-on.

 

 

 


Kenczler Mihály – Dokumentumok formázása LibreOffice-szalKenczler Mihály: Dokumentumok formázása LibreOffice-szal – Elemi tipográfia

„Miért írtam ezt a művet? Elsősorban a létrehozási és kiadási fázis megkülönböztetésének terjesztéséért. Amilyen kézenfekvő, annyira kevéssé közismert – nem kicsit amiatt, hogy a vonatkozó szoftverek semmilyen módon nem késztetnek és nem is utalnak a fázisokra.” – Kenczler Mihály

A könyv 71 oldal terjedelmű, gazdagon illusztrált. CC-BY-NC-SA licenc vonatkozik rá. Online olvasható a Google Drive-on.

 

 


Libreoffice Writer kalauz – Szövegszerkesztés stílusosan

Az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ elkészítette a hivatalos LibreOffice kézikönyvek Writer kalauzának magyar fordítását.

Bárki, aki gyorsan szeretne megismerkedni a LibreOffice Writer használatával hasznosnak fogja találni ezt a könyvet. Mindegy, hogy most ismerkedik a szövegszerkesztő programokkal, vagy már ismer egy másik irodai alkalmazáscsomagot.

Az 528 oldal terjedelmű, GPLv3 / CC-BY licencű könyv PDF formátumban érhető el a kompetencia központ honlapjáról.


Lakó Viktória – LibreLogo oktatási segédanyag – A teknőcgrafikától a programozásérettségiig

Az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ LibreLogo fejlesztéséhez készült, kifejezetten oktatási célokat szolgáló magyar nyelvű tankönyv. A tankönyv programozásérettségivel foglalkozó fejezetének LibreLogo példái magyar nyelvű pszeudokódként is olvashatók, és a Python programnyelvvel való programszervezési és adatszerkezeti hasonlóságok és azonosságok folytán kis módosítással fel is használhatók érettségin.

A CC-BY-SA licencű könyv PDF formátumban érhető el a kompetencia központ honlapjáról.


Németh László – LibreLogo, 2013

A LibreOffice 4.0-ban megjelent szabad, platformfüggetlen, teknőc-vektorgrafikus programozási környezet kézikönyve.

A LibreLogo a jelenlegi iskolai Logo rendszerekkel rokon programozási környezet és nyelv, amely a honosított utasítások mellé a modern Python programozási nyelvből vesz át elemeket, illetve lehetővé teszi a Python kifejező adatszerkezeteinek használatát is. A LibreLogo a Writer dokumentumszerkesztőben rajzolva ötvözi a Logo teknőcgrafikáját a LibreOffice nyomdai minőséget biztosító vektorgrafikus képességeivel.

A füzet PDF és OpenDocument formátumban egyaránt letölthető. Lásd még: Cikkek a LibreLogóról.


Blahota István – Bevezetés a LibreOffice használatába, 2011

A LibreOffice nyílt forrású irodai alkalmazáscsomag szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, bemutatókhoz, grafikához, adatbázisokhoz és más feladatokhoz. Kezelőfelületét számtalan nyelvre – így magyarra is – lefordították, a legtöbb mai számítógépen és operációs rendszer alatt (Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD stb.) működik.

A jegyzet alapkoncepciója, hogy nem teszünk úgy, mintha az MS Office és dominanciája nem létezne. Ez a munka azoknak az egyszerű felhasználóknak szól, akik – bár nem feltétlenül profik – nem most látnak először irodai programokat, de szeretnének „átszokni” a LibreOffice-ra, legalábbis barátkoznak a gondolattal. A könyv a Magyar Elektronikus Könyvtárból érhető el.


Németh László – Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel

A Writer a Graphite betűtechnológiával és alapértelmezett Graphite betűkészleteivel kivételes magyar tipográfiai támogatással rendelkező kiadványszerkesztőként használható. A könyv fejezetei a LibreOffice kevésbé dokumentált lehetőségeit mutatják be.

A könyvből mintaoldalak a http://numbertext.org/libreoffice/ oldalon találhatók, ugyaninnen letölthető a könyv is hibrid PDF formátumban, azaz olyan PDF-ben, amely tartalmazza az ODF forrást is. Ez a hibrid PDF LibreOffice-ban megnyitható és tanulmányozható. A könyv a Magyar Elektronikus Könyvtárból is elérhető.


Werner Roth – Nagy terjedelmű dokumentumok készítése OpenOffice.org Writer segítségével

Terjedelmes, nagy szöveges dokumentumok létrehozása esetén (50 oldal vagy annál hosszabb) ajánlott a stílusok és sablonok használata, amelyek a dokumentum egységét, részeinek összhangját teremtik meg. Személyre szabott stílussal rendelkező sablonok létrehozásával, olyannyira meg tudjuk könnyíteni terjedelmes dokumentumok létrehozását, hogy szinte teljes egészében ki tudjuk vele váltani a szerkesztés közben szükséges oldaltörésekkel, képek átméretezésével, betűtípusok, paragrafusok beállításával kapcsolatos bíbelődéseinket.

A könyv lépésről lépésre megmutatja, hogyan lehet a LibreOffice segítségével testre szabott sablonokat készíteni. A könyv több módszer, megoldási lehetőség részletes leírását tartalmazza, míg másokat a program használati útmutatójában talál meg. A könyv elsősorban a LibreOffice alapjait már ismerő közönségnek szól, azonban egy kezdő számára is lehetővé teszi, hogy elsajátítsa néhány bonyolultabb feladat megoldását, felhasználva a LibreOffice online súgójának segítségét.

A könyvet Nagy Ákos fordította magyarra. Letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból.


Gerő Péter – Biztonságosan és magabiztosan

A Biztonságosan és magabiztosan könyvsorozat a GNOME, a KDE, az openSUSE és az OpenOffice.org használatát tanítja meg az ECDL követelményeinek megfelelően, a felnőttképzésben résztvevők számára egyedüli vagy csoportos tanulás keretében.

A könyvsorozat 9 kötetből áll, elkészítését a Novell támogatta, szakmai partner az Open SKM Kft. volt. A III. kötet az Impress, a IV. kötet a Writer és az V. kötet a Calc használatát mutatja be teljesen kezdőknek.

Letölthető a Novell HUEDU honlapról és a Magyar Elektronikus könyvtárból is.


Pallay Ferenc – Az OpenOffice.org Calc használata

Ebből a könyvből a LibreOffice táblázatkezelőjének, a Calcnak a használatát lehet elsajátítani. Az anyag teljes mértékben lefedi mind az érettségi, mind az ECDL táblázatkezelő moduljának a témaköreit. A tanulást több, mint 150 szemléletes kép könnyíti meg, illetve 35 gyakorló feladat segít az ismeretek elmélyítésében.

A könyvben a függvények nevei a magyar nyelvű Microsoft Excelnek megfelelően magyarul szerepelnek, de a fejezetek végén angolul is meg vannak adva. A magyar LibreOffice-ban mind az angol, mind a magyar függvénynevek használhatóak.

A könyv elkészítését az FSF.hu Alapítvány támogatta, letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból.


Reizinger Zoltán – Bevezetés az adatbázis használatába (Base)

A Base adatbáziskezelő modul viszonylag újnak számít az OpenOffice.org funkciókészletében, ezért kevés dokumentáció érhető el hozzá. Ez a bevezető jellegű leírás példákon keresztül mutatja be a Base használatát, miközben az adatbázis-kezelési alapismereteket is átadja.

Bár a könyv a 2009-ben megjelent OpenOffice.org 3.1-es változathoz készült, napjaink LibreOffice-ával is jól használható, mivel a Base fejlesztése az utóbbi években sajnálatosan lelassult, szinte csak hibajavításokra korlátozódott.

A könyv letölthető innen.


Fölker Csaba – Bevezetés a LibreOffice Basic használatába, tanári segédlet

Az egri Eszterházy Károly Főiskolán Fölker Csaba 2013-ban írt egy szakdolgozatot a LibreOffice Basic használatáról az oktatásban (konzulens: Biró Csaba). A szakdolgozat tárgyalja a LibreOffice Basic alapjait: változók, típusok, objektumok, operátorok használata, alapvető utasítások, vezérlési szerkezetek, eljárások és függvények ismertetése. A szakdolgozat második felében gyakorló feladatok szerepelnek. Néhány egyszerűbb feladat után egy összetettebb populációdinamikai szimulációról (róka – nyúl – káposzta) olvashatunk. A feladatok megoldását a szakdolgozat mellékletében találhatjuk meg. A LibreOffice Basicről nem sok szakirodalom érhető el magyarul, ezért a mű hiánypótlónak tekinthető.

Link: http://aries.ektf.hu/~birocs/docs/libre_basic.pdf


Elektronikus könyvek

Dr. Pétery Kristóf LibreOffice témájú könyvei

• LibreOffice – Szárnyalj szabadon

• LibreOffice Base – Adatbázis-kezelés másképp

• LibreOffice Calc – Függvények

• LibreOffice Calc – Táblázatkezelés másképp

• LibreOffice Draw – Rajzolás másképp

• LibreOffice Impress – Bemutató-készítés másképp

• LibreOffice Writer – Szövegszerkesztés másképp

Bővebben lásd a Mercator Stúdió honlapján.


Dr. Nagy Gábor – Szövegszerkesztési (alap)ismeretek

A Szövegszerkesztési (alap)ismeretek egy olyan tankönyv és referenciakönyv, ami két széles körben használt népszerű szövegszerkesztő program (a Microsoft Word 2010 és a LibreOffice Writer 4.0.3) példáin keresztül végigvesz minden olyan elemet és szolgáltatást, amivel egy levél, körlevél, pályázat, egy novella, egy regény, egy tanulmány, vagy akár egy diplomamunka megírása során szembesülhetünk.

A könyv elsősorban a képernyőn olvasható, illetve A4-es lapokra nyomtatható PDF formátumban készült, de emellett kész a táblagépeken, ebook olvasókon és okostelefonokon jobban kezelhető, olvasható EPUB formátumú kiadás, és előké­születben van a nyomtatott könyv változat is. Megvásárolható itt.


Papíralapú könyvek

Horváth Sándor – OpenOffice.org

A könyv az OpenOffice.org 3.0-t tárgyalja. 2009-ben adták ki, ez a legkorszerűbb, jelenleg (2011) is kapható, papíralapú könyv az OpenOffice.org-hoz (és egyben a LibreOffice-hoz). A könyv tartalomjegyzéke és ismertetője megtalálható a honlapján, ugyanitt elektronikus verzió is rendelhető belőle.

“Könyvek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.