Interjú Bunth Tamással

LibreOffice logó Ahogy az már megszokható a LibreOffice.hu weboldalon rendszeresen közzéteszünk interjúkat magyar fejlesztőkkel (pl. itt, itt és itt). Ennek célja, hogy megismerhetőkké váljanak a magyar fejlesztők, illetve, hogy ne csak „elvont kockáknak” tűnjenek, hanem hús-vér embereknek is. 🙂

2016-ban a Google Summer of Code (GSoC) keretén belül Bunth Tamás dolgozott a LibreOffice-on. Vele készített interjút a TDF Blogja, melyet az alább olvasható magyarul. Az eredeti interjúhoz képest némiképp „frissítve”, valamint néhány kérdéssel kiegészítve.

Mesélnél magadról? Hol élsz, milyen közösségi oldalon és IRC csatornákon vagy fenn?
Magyar vagyok és Budapesten élek. Az IRC-n használt nevem Wastack. A név a Heroes of Might and Magicből származik, – egyike kedvenc gyerekkori játékaimnak – Wastack egy barbár hős neve a játékban. A Facebookon is megtalálható vagyok: https://www.facebook.com/btomi96.

A LibreOffice-szal kapcsolatos munkáid „céges” formában vagy szabadidőben történt?
A GSoC keretén belül dolgoztam a tavalyi évben. Azóta a szabadidőmben foglalkozok vele.

Hogy, mivel kapcsolódtál be a LibreOffice fejlesztésébe?
Az egyik szobatársam a kollégiumban felvetette az ötletet, hogy csináljunk nyáron egy Summer of Code projektet. A választható vállalatok közül olyat kerestem, amelyik végfelhasználói szoftvert fejleszt. Talán azért, mert örülök neki, ha látványos a munkám eredménye. A választásban szempont volt az is, hogy C++, Java vagy Python programozási nyelven fejleszthessek, mivel ezeken a nyelveken magabiztosabban programozok, ill. ezeken a nyelveken akartam elmélyíteni a tudásomat. Ez a Summer of Code ideje alatt egyébként csak részben teljesült, mert az idő nagy részében GNU make szkripteket írtam, de abból is sokat profitáltam. Amikor megtaláltam a LibreOffice „Easy Hacks” feladványait, rádöbbentem, hogy könnyen csatlakozhatok a munkához. Ebben a fejlesztői közösség is sokat segített.

A projekt mely területén tudtál produktívan dolgozni?
A GSoC keretén belül én egy háttérben futó adatbázis-kezelő rendszerhez, a Firebirdhöz írtam drivert.

Mi volt az első tapasztalatod a LibreOffice-szal kapcsolatban? Hogyan láttál neki a fejlesztésnek?
Amikor először néztem bele a forráskódba, még nagyon sok dolgot nem értettem a program működésével kapcsolatban. A kódot első pillantásra nehéznek és érthetetlennek ítéltem a sok saját osztály miatt. Például a LibreOffice sztringek reprezentálására is saját osztályt használ (OUString). Szerencsére a mentorom és a közösség sokat segítettek.

Melyik a kedvenc szövegszerkesztőd – és miért?
A Vim a kedvencem. Nem ismerek sok szövegszerkesztőt, de a Vimet azért szeretem, mert könnyen testreszabható És szeretem a recording funkciót is.

Mit csinálsz akkor, amikor nem a LibreOffice-on dolgozol?
Harmadéves mérnökinformatikus hallgató vagyok a BME-n, de a mostani (ötödik) félévemben a karlsruhei egyetemen tanultam Németországban. Szabadidőmben evezni járok. Van két országos bajnoki címem is, de külföldi sikereket sajnos még nem tudtam elérni.

Egyéb hobbi vagy projekt amin dolgozol?
Hát, amikor van egy kis szabadidőm, szeretek számítógépes játékokat írni. Jó néhány éve egy egyszerű kígyó-játékkal kezdtem, ami Flashben volt, ezt követte egy Tetris Java Swingben, majd egy többjátékos Tron játék TCP-n keresztül (szintén Javában). Jelenleg egy befejezetlen böngészőben futó játékom van, amiben egyidejűleg több figura is mozog egy térképen. JavaScriptben készül, Node.js-sel szerveroldalon.

Említetted, hogy írsz „pici” játékokat. Ezeket valahol – nyilvánosan – elérhetővé teszed, vagy megmarad magadnak?
A játékok nem olyan jók, hogy megosszam őket, többnyire csak gyerekkori szórakozások. Kivéve a Node.js alapú játékot, amit megosztok, amint kész lesz. Így megmarad magamnak. 🙂

Az interjú elején említetted, hogy a későbbiek során is szívesen foglalkoznál a LibreOffice-szal. A LibreOffice mely része volna ez?
A Summer of Code után folytattam a Firebird driver fejlesztését. Implementáltam támogatást pár eddig nem támogatott adattípushoz: a numeric, decimal, clob, boolean adattípusokhoz. Ezen kívül kisebb bugokat oldottam meg. Ilyen például a List függvény működése, vagy az adatbázisnézetek nevével (alias) kapcsolatos hiba. Habár érdekelne a LibreOffice többi része is (Writer, Calc stb.), de arra sajnos nem jut időm.

Köszönjük az interjút!

A LibreOffice, ahogy a korábbi években (1, 2, 3, 4), úgy 2017-ben is várja a jelentkezőket, akik szívesen csatlakoznak a fejlesztői közösséghez. A még hallgatói jogviszonnyal rendelkezőknek lehetősége van a Google Summer of Code keretén belül mentorral karöltve ösztöndíjért egy-egy feladaton dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük