LibreOffice 5.3.2

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette, hogy megjelent a LibreOffice 5.3.2, a LibreOffice 5.3-as sorozatának második javítókiadása.

A részletes változások (RC1 és RC2) a Wikiben olvashatóak, az új változat letölthető a LibreOffice weboldaláról.

“LibreOffice 5.3.2” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Esetleg hátha valaki tudja, hogy 2015 óta (a megjelenése óta) miért nem sikerült a Magyar Szabványok lajstromába bevenni az ODF 1.2 szabványát…
  Ugyanis a szabványokat már régen nem úgy magyarítják, hogy magyarra fordítanák, tehát a fordításhoz szükséges idővel sem magyarázható…
  Azt látom az MSZT honlapján, hogy az MSZ ISO/IEC 26300:2009 számú szabványt 2015-ben visszavonták (ami még logikus lenne, hiszen megjelent a nemzetközi szabványtárakban három részben az
  ISO/IEC 26300-1:2015,
  ISO/IEC 26300-2:2015,
  ISO/IEC 26300-2:2015. )
  Lásd fentebb, vagy itt:
  https://www.iso.org/standard/66363.html

  De ezeket azóta sem sikerült beemelni a magyar szabványok közé… Legalábbis az MSZT honlapján nincs nyoma.
  Úgyhogy jelen pillanatban NINCS érvényes magyar szabvány az ODF formátumra.

  A visszavonás ténye is a honlapon olvasható:
  http://www.mszt.hu/web/guest/webaruhaz;jsessionid=7BD70BCE1D857104D4ECD16F4AFE221E?p_p_id=msztwebshop_WAR_MsztWAportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_msztwebshop_WAR_MsztWAportlet_ref=147511&_msztwebshop_WAR_MsztWAportlet_javax.portlet.action=search
  “A visszavonás napja 2015-09-01 “

 2. Sziasztok!

  Elsősorban attól kérdezném, aki a fejlesztésben mélyebben benne van: a LibreOffice nem kacsintgat a dokumentumok füles (TAB-ok) megjelenítése felé — hasonlóan a WPS Office-hoz?
  Ez egy igen kényelmes és megoldás lenne, főleg több nyitott dokumentum esetén.

  Üdv!

 3. Bocs, hogy beleszólok – hiszen nemhogy mélyebben de még sekélyebben se vagyok benne a fejlesztésben…

  Nagyon nem lenne jó, ha a LibreOffice (és az Apache OpenOffice) fejlesztése olyan irányba menne el amerre a WPS (ex-KingSoft-) Office tart.
  Ahogy látom a letöltési oldalakon, a WPS Officenak csak a “buta” próbaverziója ingyenes. Aztán nincs is annyi applikációja, komponense, mint a LibreOffice-nak. Nem tud a szabványos ODF formátumba menteni.(valami régi Microsoftos formátumot buheráltak meg alapértelmezett formátumként.)

  Aztán: mivel lenne előnyösebb a TAB-os megjelenés? Alt-TAB billentyűvel, a tálca fölött megjelenő miniatúrákkal “ikonokkal” most is gyorsan tudsz váltani a megnyitott dokumentumok között (Win7).
  A egyéb Office csomagok program-vezérlése pedig így is-úgy is különböző (API VBA), azon nem sokat változtatna a megjelenés módosítása.

  1. Hát csak annyi előnye van egy Tab-nak, mint egy böngésző ablakban.
   8-10 megnyitott dokumentumnál már átláthatóbb (kényelmesebb) a dokumentumok kezelése, mondom ezt úgy, hogy LinuxMint-ben a TaskBar használata, és a több munkaterület is igen hatékony.

   A WPS-t csak példaként említettem, mert abban láttam ilyen megoldást. Ennek ellenére nem használom. Nekem jó a Libo.

   1. “Hát csak annyi előnye van egy Tab-nak, mint egy böngésző ablakban.”

    Igen, a böngészőkben én is egyszerre/felváltva használom az “új lapon” és az új ablakban” történő weboldal-megnyitást.

    De ennek ellenére még egy ellenérvet sorolok:
    A széles monitorokon már eddig is sok helyet elvettek a fölső és alsó kezelősávok, toolbar-ok, állapotsorok a rendelkezésre álló függőleges méretből. Ezen sokat segített, sokat javított az Oldalsáv bevezetése. A TAB-ok megint csak a magasságból vennének el…

 4. Ok, rendben. Akkor egy kompromisszumos ötlet: oldalsávba be lehetne tenni plusz egy ikont ami azt a listát jelenítené meg, ami egyébként is megtalálható az Ablak menüben. Ott egész jó helye lenne.

  1. Az ötlet nem rossz.
   Kérdés, hogy mennyivel gyorsabb az oldalsávon erre a funkcióra váltani például a Stílusokról, vagy a Navigátorról, mint rákattintani az Ablak menüpontra. Mondjuk előnye lehet, hogy az oldalsávon a további váltásig ez “permanensen” ott maradna a képernyőn.

 5. Reméljük, hogy valamelyik hazai fejlesztő olvassa ezt a kommentfolyamot.
  A vízszintes pixelsorok szűkössége miatt mélyen egyetértek Kovács Tibor úrral.

  Aztán pedig a Win10-ben (amelyet aki ma utál, az 2-3 év múlva a testével fogja védeni a Win11-től…) az Alt-Tab egy nézőkép-listát dob föl az aktív ablakokról, abban lehet lépkedni az Alt nyomva tartása mellett a Tab nyomkodásával. Mivel a LO minden ablaka külön alkalmazás, tehát azok is ott vannak a nézőképek közt. Ezért eddig nekem nem kellett az Ablak menü mellett más — a Windowsban.
  Tudomásom szerint a Linuxban már jó rég óta hasonlóképpen van, ha nem, akkor tévedtem…

  (Épp csak megemlítem: a Win-Tab kombináció a Win7-ben térbeli (!) nézőkép-kártyapaklit dob föl, a Win10-ben pedig az Alt-Tab-hoz nagyon hasonló nézőkép-listát.)

 6. “Épp csak megemlítem: a Win-Tab kombináció a Win7-ben térbeli (!) nézőkép-kártyapaklit dob föl, ”

  Oszt’ tényleg!! 🙂 Sose hallottam erről…

  1. — offtopic —
   Csak, ha “Aero” (átlátszó) kezelőfelület-minőség van beállítva… De ez az alapértelmezés.
   Továbbá: http://www.techrepublic.com/blog/windows-and-office/the-complete-list-of-windows-logo-keyboard-shortcuts/
   A Win-Tab-in kívül én csak a
   — Win-D — ugrás az asztalra és vissza (Desktop)
   — Win-L — képernyő lezárása (Lock)
   — Win-Break — teljes Windows és gép info (Ez a gép -> Tulajdonságok)
   kombinációkat jegyeztem meg.

   A Win-Tab-ra magamtól jöttem rá, mert mellényomtam egyszer az Alt-nak…
   A többit megmondták, amikor dicsekedtem a Win-Tabbal…

  2. Ja, és ez a térbeli kártyapakli CSAK a Win7-ben van. XP-ben nem volt, és a Win10-ből kihagyták — biztos túl szép volt.

 7. És hogy egy témába vágó infó is legyen:
  A LO 5.3.2-ben még mindig nem szerkeszthetők a táblázatstílusok. (Az 5.3.0 összeomlott, amikor megpróbálta az ember. Az 5.3.1-ben és az 5.3.2-ben a lehetőség le van tiltva. Köhögés ellen hashajtó…)

 8. “Ja, és ez a térbeli kártyapakli CSAK a Win7-ben van. XP-ben nem volt, és a Win10-ből kihagyták — biztos túl szép volt.”

  Linux Mint-ben (is) ott van, de azon túl, hogy szép nem sok haszna van.

 9. Amennyiben bárkinek igénye van bármilyen fejlesztésre a TDF Bugzillájába kell “hibajegyet” létrehozni – vagy ha már van “hibajegy” akkor arra hivatkozni – és fejlesztői támogatást vásárolni (erre van két cég is). Majd kifizetni a fejlesztés költségeit. Ezt az oldalt nem feltétlenül olvassák a fejlesztők és nem is azért van, hogy a fejlesztéssel kapcsolatos kéréseket bejelentsék.

  https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=33173 – azt hiszem a fenti vitában erről van/volt szó. És ez már egy “többedik” bejelentés, az első még 2003-ból van, ha jól látom: https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=20701

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük