Előadás az OpenOffice.org konferencián: nyelvtechnológiai újdonságok

Az OpenOffice.org-ba idén számos nyelvtechnológiai újdonság és hibajavítás került be, amelyről november 6-án tartottam egy összefoglaló előadást a VII. OpenOffice.org konferencián, Orvietóban, Olaszországban.
Az egyik leglényegesebb újdonság a mondatellenőrző programozási interfész, amelyet már számos bővítmény (például a LanguageTool és a Lightproof) használ. Működik a tövezés és toldalékolás a szinonimaszótárakat kezelő tezaurusz komponensben (a Hunspell meghívásával), javításra került az OpenOffice.org 3.0-ban elromlott brit angol elválasztás, és számos régi angol elválasztási hiba is kikerült a programból. Az elválasztómodul jobban támogatja most az összetett szavak elválasztását is, ami nemcsak a magyar, hanem a holland, német stb. nyelvek új elválasztási mintáinak fejlesztését is megalapozza. Az összetett szavak helyesírás-ellenőrzése is javult, most már a svéd, norvég, de az indiai nyelvek speciális igényeit is kiszolgálja. A be- és kimeneti karakterátalakítás jól működő koreai szótár elkészítését tette lehetővé, illetve Unicode normalizálást biztosít az olyan speciális ékezetes betűket tartalmazó nyelvek számára, mint a vietnami és az afrikai joruba. További részletek az előadás magyarra fordított diáiban, PDF formátumban vagy a következő képre kattintva Flash formátumban is (köszönhetően az OpenOffice.org Impress PDF és Flash támogatásának). Köszönöm az FSF.hu Alapítvány támogatását, amit a konferencián való részvételhez nyújtott!

Németh László

“Előadás az OpenOffice.org konferencián: nyelvtechnológiai újdonságok” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A “letöltés” menüben hiányzik a 11.2-es openSUSE hivatkozás.
    Valamint érdemes lenne kirakni az oldalra, hogy hány nap van hátra a 3.2-es OO.o megjelenéséig (persze ha van fix dátum).

    1. Pótoljuk a hivatkozást az openSUSE 11.2-re, bár abban egyelőre a legújabb OpenOffice.org van, így nem annyira sürgős.

      Az OOo 3.2 megjelenésére nincs fix dátum, vagyis van, de az inkább csak vágyálom. Mindig csúszik ugyanis, és a csúszásban pont benne lesz a karácsony és az újév. Szerintem januárban fog megjelenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük