Új magyar fejlesztések a LibreOffice-ban

Hivatalosan is helyet kapott a mondatellenőrzők fejlesztésére szolgáló Lightproof keretrendszer a LibreOffice forráskódjában [a git fában szereplő „the awesome python grammar checker” meghatározás Michael Meeks, a LibreOffice vezető fejlesztőjének humorát dicséri]. Az FSF.hu Alapítvány által támogatott fejlesztés fő újdonsága a kódtisztítás és a LibreOffice-ban alapértelmezetté váló magyar mondatellenőrzés mellett a külön is letölthető Lightproof szabályszerkesztő. Ez a LibreOffice-kiegészítő nagymértékben leegyszerűsíti a magyar és más mondatellenőrzők fejlesztését, mivel a LibreOffice Writeren belül képes ellenőrizni, lefordítani és a futó mondatellenőrzőben frissíteni a helyenként összetett, és tetszőleges Python felhasználói programkódot is tartalmazó mondat-ellenőrzési szabályokat (ezek nem feltétlenül függetlenek a LibreOffice-tól, mivel képesek a LibreOffice más komponenseit is használni, így a magyar mondatellenőrző a LibreOffice Hunspell helyesírás-ellenőrző komponensét használja alaktani elemzésre, a brit és amerikai mértékegységek opcionális átalakításánál a Calc táblázatkezelő megfelelő függvényét hívja meg, vagy a számmal és számnévvel is leírt pénzmennyiségek konzisztenciájának ellenőrzésénél a LibreOffice – jelenleg még külön telepíthető – Numbertext kiegészítőjétől függ).

A hamarosan kiadásra kerülő LibreOffice 3.5 új, alapértelmezett magyar mondatellenőrzője segít a gyakran eltévesztett földrajzi nevek helyesírásában (lásd bővebben). Érdekes és hasznos újdonság, hogy a LibreOffice 3.5 új lehetőségének köszönhetően a nehezen értelmezhető hibajelzéseknél bővebb magyarázatot is kérhetünk, a magyar Wikipédia kapcsolódó szócikkét olvasásra megnyitva. A magyar mondatellenőrző legújabb, 1.4.3-as változata is elérhető már külön kiegészítőként, pár kisebb hibajavítással (például nem húzza alá a mínusz számokat a Writer táblázatcellákban, téves gondolatjeles felsorolásnak gondolva).

“Új magyar fejlesztések a LibreOffice-ban” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Erdeklodni szeretnek mikor jelenik meg a LibreOffice 3.5 mert a ReleasePlan szerint Feb 6.-an kellett volna kijonnie, de se hire se hamva. Mikozben tobb cikk is az ujdonsagokrol szol.

    1. A tervekhez képest valószínűleg egy hét késéssel, jövő hétfőn kerül kiadásra a 3.5-ös változat. A cikkbe most beírtam, hogy még nem jelent meg a 3.5-ös (bár az RC3-hoz képest sok újdonság nem lesz benne, csak hibajavítás).

      1. Már megjelenhetett volna, mert kész, de a marketinganyagok és a sajtóbejelentés nem készült el időben. Ez a hétvégén meglesz, és akkor hétfő vagy kedd lehet a megjelenés napja. Egyébként az RC3 lesz a végleges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük