Új betűk: a LibreOffice az élen

Elkészült, és a LibreOffice fejlesztői változatában már helyet is kapott a Linux Libertine G és Biolinum G betűk új kiadása. A betűkészletek tartalmazzák a Linux Libertine fejlesztés legújabb eredményeit (kivéve több dekorációs célú betűváltozatot, mint a körvonalas betűk vagy a nagy méretű iniciálék), ezenfelül további támogatást nyújtanak a tudományos és szépirodalmi szövegek szedéséhez. A kiadás összefoglalója négy oldalon keresztül mutatja be az új képességeket, amelyek közül számosat eddig csak kiadványszerkesztő programokban (vagy még ott sem) lehetett megtalálni.

A LibreOffice az első program a dokumentumszerkesztők és a DTP programok közül, ami alapból támogatja azokat az extra ligatúrákat, illetve betűkészletjeleket (betűtípustól függően ezek az fj, ffj; kurzív gy, gj, gf, gfi stb. jelek, illetve jelkombinációk), amelyekhez az igényes kiadványok készítésénél a magyar könyvkiadás a teljesen digitalizált nyomtatás elterjedéséig ragaszkodott. (A mellékelt kép a Linux Libertine, a magyar szövegszedést kiemelten támogató Linux Libertine G, és egy – 1982-ben nyomtatott – Garamond betűtípusú szövegrészleten mutatja be a gy ligatúra, illetve a g-t követő kurzív f jelváltozat szerepét.) Szintén a ligatúrákhoz kapcsolódó új képesség, hogy ha az elválasztás önálló fi-ligatúrát eredményez, akkor ezt egy keskenyebb f betűváltozat és i betű fogja helyettesíteni (mivel ligatúra önmagában nem maradhat itt a magyar nyomdai elválasztási szabályok szerint).

Hasonlóan hiánypótlóak az új betű- és jelkészletek. A valódi kiskapitálisok mellett (aminek használatát eddig is csak a LibreOffice támogatta az elterjedt dokumentumszerkesztők közül) most már valódi méretezett betűk is elérhetők a LibreOffice-ban: Philipp H. Poll és munkatársai (Linux Libertine projekt) nyár elején adták ki a Linux Libertine Display betűváltozatot, ami 16 pontos, vagy annál nagyobb méretű szövegek, például címek, címsorok, gyermekkönyvek, névjegykártyák nyomdai minőségű szedését teszi lehetővé. A Linux Libertine G betűkészlet felső indexként elérhető kis betűfokozata pedig kibővült nagybetűkkel, írásjelekkel és többek közt a latin–1 és latin–2 jelkészlet ékezetes betűivel, így alkalmassá vált hosszabb szövegek, lábjegyzetek, képfeliratok szedésére. Hasonló újdonság a valódi kövér (3/4 kövér) betűkészlet megjelenése, ami lecserélte a korábban használt félkövér betűkészletet a Linux Libertine-nél (de a félkövér betűkészletek is elérhetők maradtak Semibold, illetve Semibold Italic néven tankönyvi kiemelésekhez, l. a Formátum»Karakter…»Betűkészlet lapon). A mellékelt kép a Linux Libertine három valódi betűfokozatát hasonlítja össze a Linux Libertine Display, a Linux Libertine és annak felső index jelkészletének k betűje alapján.

Különleges nyelvű szövegek, illetve szaktudományi munkák szedését teszik lehetővé az összeolvadó diakritikus jelek: a speciális Unicode ékezeteket és egyéb mellékjeleket (U+0301–U+036F) a program a megfelelő pozícióban helyezi el a megelőző betűre, például a nemzetközi fonetikai ábécé (IPA) vagy a magyar egységesített hangjelölés kívánalmainak megfelelően. Bár a dokumentumszerkesztők eddig is támogatták többé-kevésbé ezt a lehetőséget (a LibreOffice a SIL Graphite betűkészleteivel), az új betűkészletek kiemelkednek nyomdai igényességükkel: a nagybetűknél a mellékjeleket külön Unicode karakterrel nem rendelkező nagybetűs változatukra cserélik, illetve az egalizálás, vagyis a betűk távolságának finombeállítása az összeolvadó diakritikus jelek használata esetén is működik (lásd a mellékelt képen), ráadásul mindez a kiskapitális és a felső index jelkészletekben is. (A tulajdonság a Graphite 2 motort tartalmazó LibreOffice 3.4 esetén csak a fejlesztői változatban működik, a már kiadott változatok még nem támogatják.)

Kiadványszerkesztő programokban sem mindig található meg a tömbösítés írásjelek kilógatásával megvalósított optikai korrekciója. Az automatikusan beszúrt elválasztójel mellett kísérleti jelleggel egyéb írásjelek kilógatására is lehetőség van most már a LibreOffice-ban, de ennek megbízható működéséhez a Graphite integráció javítására van szükség (a kísérleti jelleg azt jelenti a gyakorlatban, hogy a LibreOffice 3.3-ban esetlegesen működik a frissítési problémák miatt az egyéb írásjelekre a kilógatás, szemben a LibreOffice 3.4-gyel, ahol viszont szóhatáron is illeszti az eddig sorvégekre és formázási határra illeszkedő Graphite GDL szabályokat az integrált program. Ez a hiba a sorvégekre illeszkedő GDL szabályok támogatásával javítható lesz, remélhetőleg a közeljövőben).

Kiemelhetők még a jelkészletben és alávágásában is bőséges magyar vonatkozású javítások, és az olyan tipográfiai lehetőségek, mint a klasszikus és modern nyomdászat által is ismert és javasolt álló zárójelezés használata a kurzív szövegben (mint jelen esetben persze, megfelelően egalizálva); a kurzív korrekció, amivel a túl szűk, vagy tág szó- és betűközöket javíthatjuk a kurzív és álló betűk határán; vagy a felső index számjegyek választható egalizálása.

A kiadás elkészítése több hónapot vett igénybe, részben a sok új képesség, javítások és az alapoktól újraírt Graphite 2 motor eltérő működése, tesztelése, hibáinak feltárása miatt. A fejlesztés a közelgő nemzetközi LibreOffice konferencián mutatkozik be, de addig is több példával, illetve leírással kerülnek bemutatásra a LibreOffice új lehetőségei. A fejlesztés támogatója az FSF.hu Alapítvány.

“Új betűk: a LibreOffice az élen” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük