Magyar Linux Libertine Graphite betűk és tipográfiai eszköztár

Elkészült a Magyar Linux Libertine betűkészlet Graphite változata az FSF.hu Alapítvány támogatásával. Amiket nyújt, már a kiadványszerkesztés kategóriájába tartozik: ligatúrák, valódi kiskapitális, ugráló számok, betűszélességtől függő vagy azonos távolságra elhelyezett számjegyek, valódi indexek, automatikus mínuszjel és ezrestagolók, gyors indexbeírás, mindez a már meglévő alávágás mellett.

A Graphite az OpenType-hoz mérhető, sőt több szempontból annál jobb vektoros betűkészlet-formátum. Míg a teljes OpenType-támogatásra még várni kell, az OpenOffice.org-ban már most használhatunk Graphite betűkészleteket. A betűkészlethez egy OpenOffice.org eszköztár is készült, amivel még egyszerűbben kapcsolhatók be a következő tulajdonságok:

Ligatúrák: az f-ligatúrákat általánosan használják a nyomdai kiadványok. Alapértelmezés szerint a Magyar Linux Liberation G betűkészlet a szokásos ff, fi, fl, ffi, ffl mellett az fj, ffj betűsorozatot is nyomdai jelre cseréli ki szövegszerkesztés közben. Ha beállítjuk, a ritkább st és ct ligatúrákat is helyettesíti a Graphite betűkészlet.

Kiskapitális. Az irodai csomagok kiskapitális betűformázásával szemben a Magyar Linux Libertine G valódi kiskapitálist ad a tulajdonság bekapcsolásával. A kiskapitális betűk is négy változatban érhetők el: álló, dőlt, félkövér és félkövér dőlt (ez az OpenOffice.org szokásos karakterformázásával állítható be).

Ugráló számok: különböző kiadványokban gyakran használt, kisbetűs szöveghez jobban illeszkedő számok. Az ugráló számok számjegyei alapértelmezés szerint – szemben a nem ugráló számokkal – nem azonos szélességű térközt foglalnak el (ez módosítható, l. később).

Az eredeti Linux Libertine betűkészletben alapértelmezett német umlautos Ä, Ö és Ü betűvariánsok érhetők el ezzel a tulajdonsággal. (A Magyar Linux Libertine-ben az elterjedtebb variáns az alapértelmezett.)

Automatikus ezrestagoló: a Graphite betűkészletek saját leíró nyelvvel rendelkeznek. A GDL (Graphite Description Language) segítségével az is megadható, hogy a számok a megfelelő ezrestagolókkal kerüljenek automatikusan kiegészítésre. A szám beírása közben változik az ezrestagoló (nem törő keskeny szóköz, U+202F) pozíciója: 10 000, 100 000 stb. A kapcsoló háromállású: alapesetben az ezrestagoló csak 5 számjegytől, vagyis 10 000-től jelenik meg, de beállítható a táblázatok számára a négy számjegy is (pl. 1 000).

Számelhelyezés: a táblázatba kerülő számok számjegyeit is érdemes oszlopba rendezni az olvashatóság miatt, amit egyenlő helyfoglalású karakterekkel lehet elérni. Alapértelmezés szerint ez a beállítás a számoknál a betűkészletben (kivéve az ugráló számoknál, ahol a számok csak a szélességüknek megfelelő helyet foglalják el). Mind az ugráló, mind az alapértelmezett számoknál megváltoztatható ez a tulajdonság, hogy a szövegben egalizált, a táblázatokban pedig oszlopokba rendezett számjegyeket használhassunk.

A perjellel elválasztott számok alapértelmezés szerint kisebb számokból álló törtté alakulnak (max. 4-4 jegyű számok esetén).

A számok és a latin ábécé betűit valódi felső és alsó indexszé alakíthatjuk e tulajdonság bekapcsolásával. Ezzel pl. a szövegszerkesztő hamis kicsinyített lábjegyzetindexeit tipográfiailag helyes méretezett számokra cserélhetjük.

A betűkészlet még egy másik különleges megoldást nyújt az indexek használatára: ha egy számjegyet vagy nem ékezetes betűt a kalap (^) vagy az aláhúzás (_) jel előz meg, felső, illetve alsó indexű jellé alakul. Így elég a cm^2, vagy H_2O karaktersorozatot begépelni, hogy megkapjuk a cm²-t vagy H₂O-t (sőt, a Linux Libertine eredeti megoldásának köszönhetően az Unicode alsóindex-karaktert követő felsőindex-karakter nem utána, hanem az alsó index fölé kerül, így tudományos jelöléseket is megadhatunk).

A betűkészlet a számok előtt elhelyezkedő (kis)kötőjelet automatikusan mínuszjellé (U+2212) alakítja.

A betűkészlet használatáról: a Graphite tulajdonságok a betűkészlet nevével állíthatók be, egy kettősponttal elválasztva az OpenOffice.org-ban. A tulajdonságok et jellel elválasztva, azonosítószám-érték párokkal adhatók meg. Például a kiskapitális azonosítója a Magyar Linux Libertine G-ben a 200, az ugráló számoké 202, mindkettőt bekapcsolva a betűkészlet neve Magyar Linux Libertine G:200=1&202=1. A Tipográfia eszköztár használatával és a karakterstílusok frissítésével nincs szükség az azonosítók közvetlen használatára.

A Tipográfia eszköztár a fenti beállításokat a kijelölt szövegre, annak hiányában az aktuális bekezdés bekezdésstílusára állítja be. Az eszköztár az Eszközök->Kiterjesztéskezelő segítségével telepíthető, majd az OpenOffice.org újraindítása után a Nézet menü Eszköztárak menüpontjával kapcsolható be.

Sajnos az automatikus elválasztás alapból nem működik a Graphite betűkészletekkel az OpenOffice.org 3.2-ben. A javítás a tervek szerint bekerül az OpenOffice.org 3.2.1-be. Addig az eszköztár biztosít egy megoldást az elválasztás bekapcsolására az OpenOffice.org 3.2-ben, de ez erősen erőforrás-igényes, így gyengébb teljesítményű gépen érdemes az elválasztást csak a nyomtatás vagy PDF-be exportálás előtt bekapcsolni. Mivel a ligatúrákon belüli elválasztás is hibás a Graphite betűkkel, frissítsük a legújabb magyar OpenOffice.org szótárat, ami letiltja a ligatúrákon belüli elválasztást (az OpenOffice.org 3.2.1 FSF.hu-s kiadása elképzelhető, hogy ezen is javítani fog). A kisebb hiányosságok ellenére a magyar eredmény a kiadványszerkesztők szintjére emeli az OpenOffice.org-ot.

“Magyar Linux Libertine Graphite betűk és tipográfiai eszköztár” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Köszönöm. Sajnos wines program. Egyébként a SIL honlapján mondja, hogy néhány általuk gyártott font is kezeli ezt: Doulos SIL, Charis SIL, Andika Basic és Gentium Basic. Sajnos ezek közül egyik sem működik egyetlen Graphite-os funkcióval sem. Legalább egy alsó-, felső indexet tudott volna, vagy a ligatúrákat, de semmi.
    Az Abiword kapásból ligatúrázik. Vajon hogyan⁉

    1. A hivatkozott leírásból kiderül, hogyan kell Linux alatt használni a wine program segítségével a Graphite fordítót (sőt, az OpenType alávágási osztályokat átalakító program egy awk héjprogram a forrásban). A Graphite betűkészleteket és lehetőségeit (ami a SIL-betűkészletek esetében a nyelvi sajátosságokra megy rá, bár ligatúrát tartalmaz egy-két betűkészlet) támogatja az OpenOffice.org, de nem így áll még az OpenType-pal, amit az Abiword jobban ismer, legalábbis a ligatúrákat kezeli, szemben az OpenOffice.org-gal.

  2. Köszönöm. Most azt nézem, hogy hiába lett helyesen bejegyezve a román ș és ț lokalizációs formák (a Libertine-ben), az Abiword is csak akkor kezeli le, ha az DFLT-ként, ill latn{dflt}-ként is szerepel benne. Így állítottam be a magyar ligatúrákat a saját fontfejlesztéseimben, de ezek USA vagy román billentyűzet esetében is működnek. Pedig nem kéne. Az Ooo-ban viszont szinte semmi különlegességet nem lehet (ki)használni a fontból. Pl. jó lenne a csoportos kerning.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük