Megjelent az OOo 3.2.1 RC 1

Tesztelés céljából elérhetővé tettem egy friss buildet a magyar OpenOffice.org windowsos változatából.

OpenOffice.org 3.2.1 RC1 FSF.hu build


Tegnap Németh László bejelentéseit olvasva először az az ötletem támadt, hogy még a Magyar Linux Libertine Graphite betűkészletet és a Tipográfia eszköztárat is integrálnom kellene az RC1-be, de sajnos nem tudtam lefordítani az OpenOffice.org-ot az aktuális forrásból, mert olyan módosításokat hajtottak rajta végre egyes fejlesztők, hogy a Windows build hibával leállt. Mivel még mindig kb. 12 óra a Windows build szintideje, nem kísérleteztem tovább, kiadtam a május 10-én készült buildet. Elegendő időt akartam hagyni a felhasználóknak, hogy alaposan tesztelhessék ezt az RC1-et.

Az esetleg felfedezett hibákat itt hozzászólásban vagy e-mailben lehet tudomásomra hozni.

Újdonságok a 3.2-höz képest:

“Megjelent az OOo 3.2.1 RC 1” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szervusz András!
  Magam részéről mindenképpen megnézem, tesztelem amennyire tudásom és időm engedi!
  Már szerettem volna megkérdezni – és most pont aktuális -, hogy itt a magyar oldalon nem lehetne kialakítani egy hibabejelentő részt. Sajnos vagyunk még egy páran akik nem beszélni angol, viszont valószínűleg szívesen jelentenénk, ha találunk valamit. Megértem, hogy ezek továbbítása plusz teher neked és a honosításban, és egyéb munkálatokban részt vevő többi lelkes embernek, de úgy gondolom ha minél többen részt veszünk a hibakeresésben, “tesztelésben”, talán egy hibamentesebb csomag lesz a végeredmény, ami még több felhasználót vonz majd. Jómagam ahol csak tudom ezt a csomagot népszerűsítem több kevesebb sikerrel, és milyen jó lenne azt mondani a felhasználóknak, hogy itt egy ingyenes csomag, tényleg nagyon jól használható, de természetesen mint (majdnem) minden szoftver tartalmazhat hibákat, amit az OpenOffice.hu magyar oldalon mindenki be tud jelenteni. Aztán majd egyszer csak kijavítják. Feltételezem minél többen használják a csomagot, annál hamarabb érkeznek a javítások…
  Tudom, hogy így duplikáltan jelennek meg a hibák (lehet, már az angol nyelvű oldalon bejelentették, és itt megint megtalálja valaki), de ha másra nem is, arra talán jó lenne, hogy az ember utána tudna nézni, más miket talál…

  Egyéb:
  A (f)elhasználók többsége (mélységes tiszteletem a kivételnek) azt hiszi, akkor tud szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni, prezit készíteni, stb. ha MS cuccot használ. Aztán mikor saját munkahelyi, ismeretségi körömben megnézem egy-egy létrehozott dokumentum “szerkesztett” változatát rá kell jönnöm, mennyire csak duma a szakértelem. Sajnos nehéz elhitetni a népekkel, hogy aki nem tanulja meg az irodai csomag programjainak használatát és a szövegszerkesztés alapjait sem (függetlenül attól melyiket használja) annak teljesen mindegy melyik cég termékét nyűvi, a végeredmény gyatra lesz!
  Saját példámból említeném meg, hogy munkahelyemen szerettem volna jövő évtől MS Office helyett bevezetni OOO-t, de olyan ellenállásba ütköztem – és pont közvetlen főnököm részéről, akin az egész áll vagy bukik -, hogy kénytelen voltam letenni – egyenlőre – erről a tervemről. Mindez azért, mert a retek módon összehányt Word doksijait helytelenül nyitja meg a Writer…
  Úgyhogy kiadnak inkább 2 millát MS-re, aztán meg majd azért rínak, hogy a szalagmenüben nem találnak semmit… de ez már más történet.
  Persze van jó példa is: A Szolnoki Nefag Rt.-nél már ettől az évtől az OOO-t használják.

  Mindezen irományomnak a lényege az lenne, hogy a magam részéről örülnék neki, ha az újabb OOO változatokban nem a funkciók bővítése lenne a fő cél, inkább a meglévők tökéletesítése, tökélyre fejlesztése. Ez egy nagy tudású programcsomag, nagy kár lenne, ha nem foglalhatná el az őt megillető helyet. De ehhez hibamentes futásra és egy olyan helyre van szükség ahová a felhasználók bizalommal fordulhatnak a problémájukkal (ez a fórummal megvalósul) és jelezhetik, ha hibákat találnak (ez lenne a kérés).
  Ha valahogyan össze lehetne gyúrni a kezelőfelületet a Lotus Symphony-val – a nyamvadt szalagmenü helyett ami felé a fejlesztés halad, ha jól figyeltem a híreket-, még több embernek tetszene…

  Kicsit bő lére eresztettem, remélem nem gond. Közben lejött az RC1, megyek tesztelni!
  Munkátokhoz további sok sikert kívánok!

  Bendegúz

 2. Kedves Bendegúz!

  Ami a magyar nyelvű hibabejelentőt illeti, a közeljövőben nem lesz ilyen, illetve van már több lehetőség most is.

  Az egyik az oldal alján levő „Kapcsolat” link, ami egy egyszerű űrlapon teszi lehetővé a hiba bejelentését. Hátránya, hogy a bejelentő csak a saját bejelentéséről kap visszajelzést, a többiekét nem látja.

  A második lehetőség az OpenScope hibabejelentője. A http://www.openscope.org/ címről kell kiindulni, a Hibabejelentőt választva be lehet írni magyarul a hibát. A „Labels” mezőknél a „TYP-OOo” jelenti az OpenOffice.org-ot. Ez egy teljes értékű hibakövető rendszer.

  A harmadik lehetőség a fórum. A biztonság kedvéért lehet privát üzenetet is küldeni nekem a fórumbejegyzésről, akkor nem fogja elkerülni a figyelmemet. A 3.2.1-ben vannak a fórumozók által felfedezett hibák javításai, tehát a módszer működik.

  Kétféle hibatípus javítására illetve egyáltalán a vele való foglalkozásra van esély, ha a fenti helyekre jelenti be valaki magyarul. Az egyik típus az, ami a magyar fejlesztők kompetenciájába tartozik, pl. fordítás, nyelvi eszközök, illetve olyan egyszerű hibák, amelyek javítására magunk is képesek vagyunk. A másik típus az olyan, általunk is súlyosnak ítélt hiba, amit vagy továbbítunk a megfelelő hibakezelő rendszerbe, vagy az illetékes fejlesztőtől közvetlenül kérünk segítséget. Sajnos nagyon valószínű, hogy ha egy hiba a fenti kategóriákba nem esik bele, akkor nem fogunk vele foglalkozni. Lehet, hogy ez barátságtalannak hat, de jobb az őszinteség. A szoftver ingyenes, de nem is jár hozzá támogatás, csak önkéntes.

  1. Szia András! Az openscope-ban mezei hibabejelentőknek nincs lehetőségük beállítani az általad említett Labels mezőt. Egyedül a Summary és a Description (+ melléklet) él a számunkra.
   Én már több OOo-val kapcsolatos hibát is javítottam és többször láttam, hogy csak néhány nap múlva kerül hozzád a hiba, amikor az adminisztrátor besorolja.
   Jó lenne, ha egyből lehetne címkézni.

   1. Úgy néz ki, hogy nem nagyon tudjuk ezt megoldani.
    Viszont hamarosan itthagyjuk a google projektet és egy új rendszerre
    térünk át, amely sokkal jobban testreszabható és az anonim
    bejelentéseket is támogatja. A próbatelepítések már zajlanak, kérem
    türelmeteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük