LibreOffice 5 rc4

LibreOffice logó A LibreOffice következő nagy kiadásának – az 5.0 – az utolsó kiadásra jelölt verziója is elérhetővé vált.

Ahogy már korábban is írtuk az 5.0 egyelőre még nem ajánlott éles használatra. Az újdonságokról – benne több magyar fejlesztés, például Németh Lászlóé és Vajna Miklósé – bővebben a Wikiben tájékozódhatunk.

Az új kiadásra jelölj verzió letölthető az előzetes kiadások oldaláról. A részletes kiadási megjegyzések itt olvashatóak.

Megjegyzés: Aki szeretné használni a már meglévő stabil LibreOffice verzióját, valamint érdekli az 5.0-ás újdonságai, de nem bír várni a hordozható változatra, azok számára részletes telepítési útmutató itt olvasható.

LibreOffice 5 - első indulás

LibreOffice 5 – első indulás

“LibreOffice 5 rc4” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Ha már a nyitó képernyő képe van kitűzve, megismételném azt a gondolatomat, mely szerint sokkal használhatóbb lenne ez az eszköz – szerintem -, ha bővülne egy “kedvencek” menüponttal. Hasonlóan a “legutóbbi fájlok” menüponthoz, csak ide a felhasználó tűzhetne ki számára fontos dokumentumokat. Egyfajta “asztal”-ként funkcionálhatna. Az így meghatározott kedvenc dokumentumok listája számomra simán kiváltaná a windows “jumplist”-jét. Ez utóbbi amúgy is minden LO frissítést követően megy a levesbe, építhető újra.

  1. Kedves Csabi! A képernyőképet én készítettem, de előtte „kitöröltem” a korábbi dokumentumokat, hogy ne látszódjon (az előzményeket).

   Emlékeim szerint telepítéskor nem törlődnek az előzmények így a korábban megnyitott dokumentumok is láthatóak maradnak.

   1. Az előzmények nem törlődnek, azzal nincs is gond. A windows tálcára tűzött (például Calc) ikonjához viszont lehet dokumentumokat rögzíteni (ez a “jumplist”, magyar elnevezése hirtelen nem jut eszembe). Ez jó dolog, mert az általam leggyakrabban használt táblázatokat, vagy egyéb dokumentumokat itt gyűjtöm, egy(két) kattintással már el is érem. A Libre frissítés telepítése után viszont ezek a rögzített dokumentumok (pontosabban a rögzített állapot) eltűnik – ez windows sajátosság, a Libre nem tehet róla.

    Az előzmények LO-ban történő kezelése véleményem szerint nem válthatja ki a “kedvencek” kezelését egyrészt azért, mert az előzményekben folyton változó helyen tűnnek fel dokumentumok, másrészt ha több egyéb dokumentumot is használtam, az általam favorizált dokumentumok egy idő után kikerülnek ebből a listából. Nem tudom, mennyire érthető ez így.

    1. Kedves Csabi! Akkor valamit félreértettem. Azt gondoltam ugyanis, hogy a „jumplist” az régi előzmények, csak „máshogy” hívják…

 2. Jelentem, a 64 bites 5.0.0.4 nálam kifogástalanul (és a 32 bitesnél lényegesen fürgébben) működik Win7 alatt már egy hete.
  Az 5.0.0.1 még egyáltalán nem ilyen volt.
  Persze én csak a Writert és Draw-t használom intenzívebben, a Calcot csak kicsit.

  — offtopic —
  Az Impresst akartam használni családi célokra (képek vetítésére), de 5 perc alatt belefutottam abba, hogy a LibreOffice-nek (még? 20 éve…) nincs önálló vetítője, az egész csomagot kell hordozni, ha úgy adódik.
  Ha valakit érdekel: az Adobe Readert be lehet állítani, hogy teljes képernyős módban, valamilyen áttűnéssel, a végén újraindulva önjáróan váltsa az oldalakat. A Foxit Reader nem tudja ezt. Ezzel kapcsolatban: a most aktuális Adobe Reader DC a.) gyorsan betöltődik; b.) nem agresszív; c.) alig nagyobb, mint a Foxit Reader — viszont a teljes képernyős mód nem F11, hanem Ctrl-L…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük