LibreOffice 5.0

LibreOffice logó

A LibreOffice 5.0 kiemelkedik az irodai csomagok tömegéből

Windows 10 kompatibilitás és fejlett interoperabilitási funkciók
Azonnal elérhető Linux, Mac OS X és Windows rendszerekre

Berlin, 2015. augusztus 5. – A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 5.0-t, a tizedik fő kiadást a projekt indulása, és az elsőt a harmadik fejlesztési ciklus kezdete óta. A LibreOffice egy teljes funkcionalitású, nyílt forrású irodai programcsomag, amely összevethető a kategória minden termékével, miközben kiemelkedik fejlett interoperabilitási funkcióival.

A LibreOffice 5.0 a 4.x család sikerére épít, amelyet több mint 80 millió felhasználó telepített (forrás: TDF becslés a frissítéseket kereső felhasználók száma alapján), beleértve nagy szervezeteket Európában és Dél-Amerikában.

A LibreOffice 5.0 jelentősen továbbfejlesztett felhasználói felületet, jobb képernyőterület-kezelést és tisztább megjelenést tartalmaz. Ezen kívül jobb interoperabilitást kínál a Microsoft Office és Apple iWork irodai csomagokkal, köszönhetően a nem szabványos formátumokat kezelő új és továbbfejlesztett szűrőknek. További fejlesztések történtek a csomag minden moduljában, és a 64 bites Windows (Vista és újabb) is támogatottá vált.

A LibreOffice 5.0 fénypontjai

Új verzió új vállalkozásokhoz:: A LibreOffice 5.0 az Android és Ubuntu Touch mobilkliensek alapköve, valamint a hamarosan megjelenő felhőverzióé is. A LibreOffice 5.0 így a jelenlegi fejlesztések alapjaként szolgál, valamint nagyszerű platform bővítéshez, innovációhoz és együttműködéshez!

Egy fantasztikus közösség által tervezett, gyönyörű irodai csomag: új ikonokkal, valamint a menük és az oldalsáv fontos fejlesztéseivel a LibreOffice szebbé vált, és jobban segíti felhasználóit a hatékony munkavégzésben. A stílusok kezelése sokkal intuitívabb lett, köszönhetően a stílusok vizuális előnézetének.

Ütős táblázatok: A LibreOffice 5.0 bámulatosan sok új és továbbfejlesztett táblázatfunkciót tartalmaz: komplex képletek, új függvények, feltételes formázás, képvágás, táblázatcímzés és még sok más. A Calcot teljesítményének és sebességének elegye vállalati felhasználásra kész, nagy terhelhetőségű, mindenféle munkafolyamat kezelésére alkalmas táblázatkezelővé teszi, számtalan felhasználási módhoz.

Jobb szűrők a jobb dokumentumokért: A LibreOffice 5 dokumentumimportáló és -exportáló szűrői számos módosításon estek át az általában véve jobb minőségű dokumentumkonverzióért. Ezen kívül mostantól lehetőség van időbélyeggel ellátni a LibreOffice-szal generált PDF fájlokat.

A LibreOffice 5.0 új funkciói

Platformkompatibilitás

 • A LibreOffice Windowsra elérhető 64 bites rendszerekre is (Vista és újabb)

 • A LibreOffice Androidra alapszintű szerkesztési képességeket kínál, amelyek további fejlesztése várható

Felhasználói felület

 • Az Impress és Draw felhasználói felülete több helyet biztosít a szerkesztéshez, és egyszerűbb hozzáférést nyújt a formázási lehetőségekhez

 • Az Impress oldalsávja át lett szervezve a rendelkezésre álló hely hatékonyabb használata és a tartalomlétrehozási munkafolyamat követése érdekében

 • A Calc és Draw munkalapvezérlői racionalizálva lettek, a görgetőgombok közül csak az Előző és Következő maradt (a Ctrl megnyomásával Első és Utolsó funkcióval működnek), a Munkalap hozzáadása gomb a lapok bal oldalára került, a munkalapok között pedig az egérgörgővel is lehet már váltani, ha a sáv területétől többet foglalnak.

 • A Writer Standard, Formázás, Rajz és helyi eszköztárai mostantól a leggyakrabban használt parancsokat tartalmazzák.

 • Az egérkurzor Windows alatt mostantól minden esetben a natív, így jobb és modernebb megjelenést kölcsönözve

 • A Kép és Táblázat helyi menük átrendezésre kerültek, a közvetlen formázási bejegyzések megszűntek (mivel elérhetők az eszköztárból és az oldalsávból), míg a vágólapfunkciók (Másolás, Kivágás, Beillesztés) mindig láthatók.

 • A csomag része lett a KDE-ből származó új ikonkészlet, a Breeze

 • A Sifr és Tango ikonkészletek új ikonokkal lettek továbbfejlesztve

Interoperabilitás

 • A bináris DOC fájlokból importált, megjegyzést tartalmazó szövegtartományok mostantól ugyanúgy viselkednek, mint ODT/DOCX/RTF fájlok esetén

 • Az RTF importálási szűrő mostantól az RTF specifikációk által meghatározott vezérlőket használnak az elválasztás leírására az OOo-specifikus jelölés helyett (amit nem tud értelmezni a Word)

 • Az OOXML szűrő mostantól kezeli az Office 2007 által írt fájl és a fájlformátum specifikációi közti különbségeket

 • A feltételes formázás XLSX-be exportálása mostantól működik

 • A táblázatkezelő képletkifejezésekben a táblázatba rendezett hivatkozások mostantól importálásra kerülnek az OOXML táblázatokból

Writer

 • Az automatikus javítás új kiterjesztése egyszerűsíti az Emodzsik és más Unicode karakterek bevitelét a szabványos Emodzsi rövid kódok és más, kettőspontok közti kulcsszavak használatával

 • Az oldalsáv Stílusok és formázás lapja mostantól megjeleníti az elérhető stílusok előnézetét

 • A Word-kompatibilis szövegkiemelés és -árnyékolás mostantól megőrzésre kerül a dokumentumok importálásakor és exportálásakor, lehetővé téve a LibreOffice karakterháttér exportálási módjának (kiemelésként vagy árnyékolásként) megadását.

 • A képek mostantól egérrel is levághatók, ez a funkció elérhető a helyi menüből

Calc

 • Az elemcímkék a kimutatástáblákban opcionálisan megismételhetők

 • A feltételes formázás adatsávjai rendelkezhetnek homogén háttérrel, és minimális/maximális sávhosszal, valamint elrejthetik az alapul szolgáló értékeket

 • Mostantól elérhető a tudományos és szám formátumokhoz a műszaki jelölési formátum lehetőség

 • Új beállítások a PADLÓ és PLAFON táblázatfüggvényekhez, kifejezetten az Excel kompatibilitást szolgáló funkciókkal

 • Új URL.KÓDOL táblázatfüggvény az Excel interoperabilitás támogatásához

 • Új HIBA.TÍPUS táblázatfüggvény, az Open Formula szabvány és az Excel interoperabilitás támogatásához

 • Mostantól meg lehet adni teljes oszlopokra vagy sorokra hivatkozást az A:A vagy 1:1 jelöléssel (az A1:A1048576 vagy A1:AMJ1 helyett)

 • A képek mostantól egérrel is vághatók, lemezre menthetők és lecserélhetők más képre, ugyanúgy mint a Writerben és Impressben (és a Formátum menü ennek megfelelően frissítésre került)

Impress és Draw

 • Az eszköztárak át lettek rendezve a felület egyértelműsítése érdekében

 • A Kép és Alakzat helyi menük fejlesztéseként a kevésbé fontos – és használt – menüpontok eltávolításra kerültek

PDF exportálás

A PDF-be exportálás mostantól támogatja az időbélyegzési protokollt (az IETF RFC 3161 szabványát). Az időbélyegzési szolgáltató címe a PDF beállítások biztonsági adatai között adható meg.

Importáló és exportáló szűrők

 • A Writer mostantól képes az Apple Pages fájlok importálására

 • A Calc mostantól képes az Apple Numbers, Lotus 123 (wk3 és wk4) és a Quattro Pro (wq1 és wq2) fájlok importálására

 • A Draw mostantól képes a ClarisDraw és MacDraft fájlok importálására

 • A MediaWiki exportáló szűrő számos elemtulajdonság támogatásával bővült

 • Az Apple Keynote importáló szűrő számos korábban mellőzött elem támogatásával bővült

 • Az Adobe FreeHand importáló szűrő a FreeHand 3.0 és FreeHand 11 formátumok támogatásával bővült

A LibreOffice 5.0 a felszín alatt is sokat fejlődött, köszönhetően önkéntesek százainak értékes munkájának. A Coverity Scan szerint az 1000 kódsorra jutó hibák száma már egy ideje konzisztensen 0,00 alatt van. Ez egy olyan nyílt forrású irodai csomagot eredményez, amint nem csak egyszerűbb fejleszteni, de egyszerűbb karbantartani és a hibáit elhárítani. A lezárt hibajegyek száma mostanra már több mint 25 ezer, és gyorsan növekszik.

Végül, de nem utolsó sorban a LibreOffice a minőség és stabilitás tekintetében is fejlődött, köszönhetően a nagy számú automatikus tesztnek, amelyeken az új verziók átesnek: a rendszer több ezer dokumentumon keresi az összeomlásokat, hibákat és regressziókat.

Ezekről – a felhasználó számára sokszor láthatatlan – fejlesztésekről egy külön angol nyelvű cikk számol be: LibreOffice under the hood: progress to 5.0.

„2010-ben egy elég öreg forráskódot örököltünk, amit tisztábbá, karcsúbbá és okosabbá kellett tennünk, mielőtt értelmesen elkezdhettük volna a hosszú távra elképzelt irodai csomagot fejleszteni”, mondja Michael Meeks, a TDF igazgatótanácsának tagja, és vezető LibreOffice fejlesztő. „2010 óta három különböző fejlesztési cikluson mentünk át: a 3.x család idején megtisztítottuk a kódot az örökölt dolgoktól, a 4.0 család idején a csomagot reakciókészebbé tettük, az 5.x család pedig okosabbá fogja tenni a felhasználói felület tekintetében is.”

A „LibreOffice 5.0 olyan jó termék, hogy a hagyományos nyílt forrású irodai csomagokhoz szokott emberek el fognak ámulni az új funkciók és fejlesztések mennyiségétől.” mondja Thorsten Behrens, a TDF elnöke és vezető LibreOffice fejlesztő. „Bármely OpenOffice.org leszármazottról a LibreOffice-ra váltás hatalmas ugrás a szabad irodai csomagok jövőjébe.”

Elérhetőség és vállalati bevezetés

A LibreOffice 5.0 funkciók tekintetében a legfrissebb fejlesztéseket képviseli a nyílt forrású irodai csomagok között, emiatt a technológia rajongóit, korai befogadókat és tapasztalt felhasználókat célozza.

A vállalati szintű bevezetésekhez tetszőleges méretű szervezetben a TDF a kiforrottabb 4.4.x ágat javasolja (most a .4.4.5-ös a legújabb verzió). Mindenesetre a TDF azt javasolja, hogy a LibreOffice-t csak úgy vezessék be vagy migráljanak rá, ha a projektet minősített, 3. szintű támogatást, migrációs konzultációt vagy képzéseket nyújtó szakértők támogatják az elismert legjobb gyakorlatnak megfelelően (http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/).

A LibreOffice 5.0 azonnal elérhető a következő hivatkozásról: http://hu.libreoffice.org/letoeltes/ A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek pártolói és a közösség minden tagja támogathatja a The Document Foundationt adományával a http://donate.libreoffice.org címen.

“LibreOffice 5.0” bejegyzéshez 31 hozzászólás

 1. A magyar és az angol oldal is a 32 bites Windows változatot ajánlja letöltésre, pedig 64 bites Windows 7 Home Basic + Internet Explorer 11 alól próbáltam. Ma már gyakoribb a 64 bites Windows, így annak kellene alapértelmezettnek lenni Windowsnál, pláne 64 bites Windowsnál. Remélem a többi platformon vagy úgy van hogy attól függ hogy hány bites a webböngésző / operációs rendszer, vagy a 64 bites az alapértelmezett.

  A Release Plan-nél az 5.0-nál törölni kellene hogy “(preliminary schedule)”.

  1. Lehet, hogy azért nem lett törölve, mert az 5.0 ütemezését lehet úgy is tekinteni, mint az 5.0.0, 5.0.1, stb kiadásokat, amikből ugye ez a mostani csak az első. Mivel néha egy-egy hetet ide-oda csúsznak a kiadások, jobb valami figyelmeztetést odaírni, hogy az emberek ne gondolják, hogy ez valami kőbe vésett dolog.

 2. Kedves bennfentesek!
  Mennyire különbözik az 5.0 az 5.0.0.4-től (az rc4-től)?
  Volt már olyan, hogy a végleges kiadás megegyezett az utolsó jelölttel. Most erre az utal, hogy a közleményben nincs letöltési link.
  Nos?

  1. Túl hamar kérdeztem: a telepítő 5.0.0.5-öt mond, tehát nem azonos.
   Továbbá a nagy esemény elhomályosította a 4.4.5-öt, amelyből a hordozható is megjelent.

 3. í
  Kedves András,

  ugye a felhasználói felület magyar fordítása későbbi verziószámban fog majd aktualizálásra kerülni?

  1. Az 5.0-ra nem készült el a fordítás, de 5.0.1-re el fog. A felhasználói felület már kész van, a súgón még egy-két estényi munka van hátra. Szeptember elején érkezik a .1, addigra biztosan kész lesz.

 4. A Calc 5.0.0.5. windows x64/x86 bites változata összeomlik abban az esetben, ha egy dokumentumban a feltételes formázásikonkészlet ablakot megnyitjuk (nem kell semmit beállítani), majd a program bezárásnál/kilépésnél mentés nélkül a program összeomlik.

 5. Üdv, évek óta megelégedéssel használom a LibreOffice-t, most viszont egy általam értelmezhetetlen hibába futottam bele, amely az 4.4.5-ös kiadástól felfele érinti a programot: A korábban tökéletesen formázott RTF fájlok szétesnek, egészen pontosan a sorkizárásra (jobbra, balra, középre zárásra) vonatkozó formázások eltűnnek, minden balra igazítva jelenik meg, de a betűstílusra (félkövér, dőlt, méret) vonatkozó formázások megmaradnak… Segítséget szeretnék kérni, hogy ezt miként tudom megoldani.

  1. Megtettem azt, hogy újra formáztam a dokumentumot, lementettem rtf-ként az 5.0.0.5-ös verzióban, de a formázások ugyanúgy törlődnek…

   1. Legyél nyugodtan, nem csak ez romlott el benne… …de majd megjavítják egyszer csak!

 6. Csak ülök és mesélek
  LibreOffice 5.0.0.5 x64, Win7; Writer
  A standard eszköztár a fullhd (1920×1080) képernyő oldalsó, sőt felső éléről is “lelóg” automatikus ikonméret beállítás mellett., mert minden gomb látható. Ez elvileg nem baj, mert ha egy lehetőség nincs bekapcsolva, a használó soha nem fog tudni róla. Gyakorlatilag meg azért baj, mert hiába van bekapcsolva, ha nem látszik, mert nem fér rá a képernyőre.

  A nekem szükségtelen gombok kikapcsolgatása során egyszercsak feltűnt egy “Szövegdoboz” súgótippű ikon. Örömmel üdvözöltem, mert gyakran használok szövegkereteket.

  Röviddel ezután számos dologra derült fény:
  — a “Szövegdoboz” NEM azonos a szövegkerettel;
  — a “Szövegdoboz” nem is rajzelem, a Navigátor NEM ISMERI (szerintem ez konkrét bug, lásd alább);
  — a “Szövegdoboz” szövegére nem lehet alkalmazni a Writer szövegstílusait;
  — viszont a “Szövegdoboz” sarkainak lekerekítése számszerűen szabályozható,
  — EZ EGY ÚJDONSÁG a 4.4.4.3-hoz képest, mert”Szövegdoboz” abban is volt már
  — nincs “Szövegdoboz” tétel a súgó (se a 4.4.4.3-é, se az 5.0.0.5-é) Tárgymutatójában
  — a szabad szavas keresés végre föltárja, hogy a “Szövegdoboz” a Draw egy objektuma.

  Sokkal okosabb lettem, de a “Szövegdoboz” ikont kikapcsoltam a Writer “standard” eszköztárán.

  1. Update:
   — A Szövegdoboz sarkait már a 4.4.4.3-ban (sőt, már a 3.6.5-ben is!) le lehetett kerekíteni.
   — A Szövegdoboznak vannak korlátai, viszont el lehet forgatni — a “sima” szövegkeretet nem.

   1. Ez itt tulképpen elnézéskérés a felületességemért.
    Rájöhettem volna, hogy formátumújítás réges-régen nem volt a LO-ban, mert az újabb verziókból mentett ODT-imet a régiek szemrebbenés nélkül behívták, és hibátlanul jelenítették meg.
    Ez persze az RTF-re nem igaz, mint a fenti kommentek is jelzik…

 7. Kedves Hozzászólók!

  Az ide írt hibajelentéssel a LibreOffice fejlesztők „nem tudnak mit kezdeni”. A hibák bejelentésére hivatalosan van mód:

  https://bugs.documentfoundation.org// – Mindenekelőtt a LibreOffice (The Document Foundation) saját, hivatalos hibabejelentőjébe érdemes bejelenteni a hibát, melyhez lehetőség szerint „csatolni kell” képernyőképet, vagy dokumentumot (pl. rtf, odt, pdf stb. formátumban), jelezve, hogy miként kellene a dokumentumnak megjelenni.

  Mielőtt azonban valaki hibát jelezne, keressen rá a megfelelő csatornákon (IRC, Fórum stb.), hogy mások is tapasztaltak-e hasonlót és nem egy téves beállításról van szó. Ugyanez érvényes a Bugzillás bejelentésre is: mielőtt hibát jelentünk nézzük meg, hogy más is tapasztalta-e a hibát, netán be is jelentette.

  1. Angolul kell bejelenteni és regisztrálni kell.
   Korábban a 3. hibajavító kiadástól tartották éles használatra alkalmasnak a KÉSZÍTŐI, tehát 5.0.3-tól! Az 5.0.0-t le se érdemes tölteni! Számomra az 5.0.4-nél fog majd megjelenni, decemberben.
   Egyébként köszönjük a fejlesztést, legfőkébb a hibajavításokat. Örülök neki hogy program nézi automatikusan hogy hol van hibalehetőséges kód. Mostanra sikerült eltüntetni ezeket. Remélem egyszer majd használható lesz, mert nálam pár perc használat után az alapértelmezett tabulátorméret átáll 7,5 mm-ről 12,5 vagy 12,7 mm-re, réges rég bejelentettem, de még a legújabb 4.4.5.3.-ban is benne van: nem foglalkoznak vele, mert nem reprodukálható hiba. Pedig nálam rendszeres. Úgyhogy én a LibreOffice megjelenésekor mindig áttérek rá, pár perc használat után mindig visszatérek az OpenOffice 4.1.1-hez.

   1. A letöltési oldalról:
    “Verzió módosítása: 5.0.0 _ 4.4.5 _ 4.3.7 ”

    Amíg a letöltési oldalon kint van a 4.3.7 verzió, addig az számít “Still” = nyugodt, lecsendesedett verziónak, a 4.4.5 pedig a “Fresh” verziónak. Az 5.0.0.5 (szerintem) még koránt sem ajánlott igazán éles használatra (azaz: céges, vagy otthoni MUNKÁHOZ), inkább az újdonságok iránt érdeklődőknek, és a visszajelzések írására is hajlandó, önkéntes, “üzem közbeni tesztelőknek” ajánlott.

    Mi a cégnél még mindig a 4.2.8-at használjuk, és csak az év végén fogunk áttérni egy újabb verzióra, ami valószínűleg a 4.4.6 lesz…

    “nálam pár perc használat után az alapértelmezett tabulátorméret átáll 7,5 mm-ről 12,5 vagy 12,7 mm-re,”
    Ezt szívesen megnézném egy általad feltöltött mintafájlban a magyar Fórumion:
    https://forum.openoffice.org/hu/forum/index.php

    1. – 1 pont Hegedűs úrnak (Kovács úrnak nincs igaza):
     a http://www.libreoffice.org/download/libreoffice-still/ címen a 4.4.5 található, és már pénteken is az volt ott.

     – 1 pont Kovács úrnak (Hegedűs úrnak nincs igaza): a hiba nálam sem reprodukálható, ilyenkor nagy valószínűséggel valami helyi körülmény okozza.

     – Ha már felmerült, körülnéztem, az alábbiakat tapasztaltam
     • ha nincs betöltve valamilyen szöveges dokumentum, az Eszközök- Beállítások panelen nincs „Writer” tétel – MIÉRT??!
     • a fenti azért fontos, mert abban a tételben van az alapértelmezett tabulátorbeállítás (ebben egy kis logika van, mert más alkalmazásban nincs értelme, de lásd tovább)
     • betöltök egy Writer dokumentumot, megjelenik az Eszközök- Beállítások panelen a Writer tétel, abban az Általános panel, ott van a alapértelmezett tabulátorosztás (1,25 cm) és ha megváltoztatom, akkor megváltozik a dokumentum mentettségi állapota. WTF??!! Hát nem azért van a „központi” beállításokban, mert nem a dokumentum, hanem a program állapotát befolyásolja??!!

     Szóval, azért megérné körülnézni itt, még ha a hibákat valóban máshol kell is bejelenteni (a fentiek angol megfogalmazásához szerintem közel középfokú nyelvtudás kell…)

     1. Kipróbáltam, nálam működött:
      az alapértelmezett Writer sablonban átállítottam az alapértelmezésű tabulátorosztást:
      — új, üres Writer-dokumentumot nyit;
      — Eszközök – Beállítások – Writer – Általános, tabulátorosztást állít;
      — Fájl – Sablonok – Mentés sablonként, saját sablonok mappába ment;
      — Fájl – Sablonok – Felügyelet – Saját sablonok mappában az előbb mentettre rááll, felül a menüben “alapértelmezettként beállít”;
      — Örül.

      Ha volt már valamilyen saját sablon alapértelmezett, akkor az eljárás kicsit más:
      — új, üres Writer-dokumentumot nyit (a saját alapértelmezett sablonnal, ugye);
      — Fájl – Sablonok – Felügyelet – Saját sablonok mappában az alapértelmezett sablonra áll, felül a menüben “Szerkeszt”; tételre kattint;
      — Eszközök – Beállítások – Writer – Általános, tabulátorosztást állít;
      — Kilép a sablonszerkesztésből, MENTI a sablont;
      — Fájl – Sablonok – Felügyelet – Saját sablonok mappában az előbb mentettre rááll, felül a menüben “alapértelmezettként beállít”;
      — Örül.

      Másképp nem áll elő a kívánt eredmény (a stabilan megváltozott tabulátorosztás a saját, új dokumentumokban.)
      Mindezek alapján az sem meglepő, hogy ha Kovács úr átállítja az alapértelmezett tabulátorosztást, majd behív egy dokumentumot, amelynél az más volt, akkor ÁTÁLL az alap tabulátorosztás…

     2. OK, rendben, de akkor hogy hívják a letöltési oldalon fent lévő három verzió közül a 4.3.7-et? “Mégstillebb”-nek? 🙂

   2. 5.0.0.x is érdemes letölteni, mert fontos a tesztelés. Viszont érdemes szem előtt tartani, hogy lehetnek benne hibák.

  2. Én is kíváncsi lennék az 5-re, de nálam EL SEM INDUL. Portable-változat, 2-szer töltöttem le, se “új” telepítésre, se régire telepítve, se pendriveről, se külső merevlemezről, se közvetlenül gépről. Minden ugyanúgy van, ahogyan a korábbi változatoknál, s egy tesztbe bevont ősrégi XP-ről sem indul, miközben a “régi” 4-es portable kifogástalan. Nincs még fél napom ezzel szerencsétlenkedni!

    1. Köszönöm, kipróbáltam, működik, mind2 módon. Csak azért ilyen szintű ,trehányság elgondolkoztat. Főleg, hogy – legalábbis számomra – a program egyetlen létjogosultsága a portable-változat, ami viszont kiváló alternatíva lehetne… Köszönöm a segítséget!

     1. Azért egy ilyen, több szempontból is teljesen megújított (64 bit, stb…) verzió legelső kiadását semmiképpen nem használnám éles helyzetben (munkához). Ezek a hiányosságok persze ettől még nevezhetők akár trehányságnak is, de a saját erőből származó önkéntes óvatosságot semmi sem pótolja…

  1. Amióta a bootstrap.ini-ben átállítom a config-útvonalat — és az Eszközök – Beállítások – Útvonalak tételben a Dokumentumok, valamint az ideiglenes fájlok helyét, azóta nem használom a Portable változatot…

 8. A másik:
  Bármilyen powerpointot nézek meg, rögtön összeomlik. Utána meg mindig helyreállítani. Bármelyiket választom, rögtön összeomlik megint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük