Interjú Vajna Miklóssal

Mivel sokan szeretik tudni, hogy egy-egy projekten belül vannak-e magyarok, s azok pontosan „kicsodák”, talán nem lesz meglepő, hogy Vajna Miklóssal is készített egy interjút a TDF blog.
Az interjú (eredetileg) angolul van, s elérhető a TDF blogon.
Azok, akik nem tudnak – kellőképpen – angolul elérhető (Miklós tolmácsolásában) a magyar nyelvű változat.

A LibreOffice hozzájárulók sorozatában a következő Miklóst szerepelteti, aki egy a sikeres Google Summer of Code 2010 tanulóink közül. Az RTF export szűrő újraírásán és továbbfejlesztésén dolgozott, és most beleegyezett, hogy megkockáztassa a kérdéseink megválaszolását.

A programozás emberekről szól: így kérlek! mesélj egy kicsit magadról:

Helló, Vajna Miklós vagyok, általában vmiklos-ként megtalálható vagyok a Freenode IRC hálózatán. Magyar vagyok és szeretem ezt az országot, itt élek születésem óta. Budapesten lakom, Magyarország fővárosában, ahol az idei OOoCon2010 is megrendezésre került. Keresztény vagyok, jelenleg a BME mérnök informatikus szakán vagyok MSc-s hallgató. Alkalmanként itt blogolok arról, ami aktuálisan foglalkoztat.

Van esély arra, hogy emlékezz mi volt a legelső programod ?

Azt gondolom egy egyszerű problémamegoldó volt matekházihoz az általános iskola végefelé. DOS 6.22-n futott, BASIC-ben készült, ha jól emlékszem.

Mit csinálsz mikor nem a LibreOffice-t hackeled ?

A számítógép előtt töltött szabadidőm jelentős részét a Frugalware Linux disztribúció karbantartásával töltöm. Röviden: ez egy Slackware-jellegű disztribúció egy tarball-alapú csomagkezelővel, curses-alapú telepítővel és sysvinittel (bár előbb vagy utóbb úgy tűnik váltunk systemdre). Sok zseniális megoldást lehet itt találni, például:

  • Egy nagyon szép és egyszerű csomagkezelő rendszer – egy standard autotools-alapú projekthez a teljes buildscript kb. 11 sor.
  • Sokat lehet itt tanulni – eredetileg a LibreOffice-hoz is a Frugalware miatt kezdtem hozzájárulni.
  • Egy nagyszerű közösség – a teljes infrastruktúránk (hardver, hosztolás) adomány, már évek óta nem kellett saját zsebből vásárolni vagy fizetni bármit is ennek fenntartására.

Ezen kívül folyamatosan találkozom itt-ott új, érdekes projektekkel, például hozzájárultam a Git, SWIG és BitlBee projektekhez. A legutóbbi projekt amin dolgoztam az a rejourn, egy git+asciidoc-alapú blogmotor.

Általában mikor foglalkozol a projekttel ?

Amikor van rá időm és motivációm. :) Általában ez azt jelenti, hogy az egyetemen ha van egy kétórás szünetem előadások között vagy hétvégén.

Mi az általad preferált szövegszerkesztő? És miért?

VIM felhasználó vagyok; azt gondolom a legtöbb C++ programozó Emacs-et vagy VIM-et használ a UNIX világban és a VIM az amit elég mélyen ismerek ahhoz, hogy produktív legyek vele.

Hogyan hallottál a LibreOffice-ról ?

A Go-OO-hoz már korábban hozzájárultam és az IRC csatorna topikjában volt megemlítve. :)

Miért vágtál bele ?

Az OpenOffice.org csomagot évek óta én készítettem a Frugalware számára, és ebben az évben elfogadták a pályázatomat, hogy dolgozzam a Go-OO-n a GSoC programban.

Mi volt az első hozzájárulásod a LibreOffice-hoz ?

A git log ezt a commitot mutatja. Egy triviális fordítási javítás volt, hogy egy patch ki legyen kapcsolva ha valami pre-3.1 fejlesztői snapshotot fordít az ember, ha nem néztem félre.

Mi volt a kezdeti benyomás mikor a LibreOffice-hoz hozzájárultál ?

Nehéz megtalálni a pontos szót – egy tipikus projekt, ahol a hozzájárulók nem vesztik el kezdeti lelkesedésüket, mivel ha vannak patch-eid vagy problémáid, akkor általában nem hagynak figyelmen kívül.

Mit tettél azóta ?

Mint fenn említettem, egy teljesen új RTF export szűrőt írtam a Writerhez. Ezen kívül esetleg érdekes lehet a német megjegyzéseket vagy a dokumentálatlan osztályokat kereső programom.

Mit gondolsz a legfontosabb hozzájárulásodnak a LibreOffice-hoz idáig ?

Az RTF export szűrő, egyértelműen. A többiek csak egyszerű hackek amiket pár óra alatt csináltam.

Ez hogyan fogja segíteni a felhasználókat?

Volt erről egy blogbejegyzés: például mostantól a matematikai kifejezések vagy rajzok is exportálásra kerülnek RTF-ben.

Mi a jövőre vonatkozó víziód és/vagy mit szeretnél legjobban fejlődni látni ?

Amikor az emberek meghallják, hogy OpenOffice.org / LibreOffice – az a tapasztalatom, hogy általában az MSO interoperabilitásról (annak hiányáról) panaszkodnak. Az RTF export munkám egy kis része volt e terület fejlesztésének: még rengeteg feladat áll előttünk.

Bármi egyéb amivel foglalkozol mikor nem hackelsz ?

Jobban szeretek biciklizni, mint tömegközlekedést használni vagy autózni (gyakorlatilag) a teljes év folyamán. Egy keresztény gitáros együttesben is játszom heti rendszerességgel.

Ez nagyon érdekes! Megkérhetnélek, hogy árulj el kicsit többet az együttesről: Milyen stílusú zenét játszotok? Van weboldalatok ahol elérhetőek a számaitok?

A legtöbb zene amit játszunk más magyar keresztény zeneszerzők művei. Bár van egy CD-nk saját számokkal is. Szükségtelen mondani, hogy én magam csak gitáron játszom és énekelek – nem vagyok zeneszerző.
Weblap: nincs olyanunk – ha elképzeled, hogy az együttes célja szolgálni a helyi templomban és heti két alkalommal találkozunk, akkor nem meglepő, hogy beérjük egy levelezési listával. Ettől függetlenül a CD tartalma ingyenesen elérhető itt. Ha választani akarsz valamit, például az első vagy a 18. számot tudom ajánlani ízelítőnek.

Természetesen az olvasóink kipróbálják és ezzel együtt talán tanulnak valamit magyarul is ;) .

Miklós, köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataid és sok és még annál is több érdekes hackelést kívánunk neked a LibreOffice-szal.

“Interjú Vajna Miklóssal” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük