A Document Foundation kiadta a LibreOffice 3.3-at

LibreOffice logóA Document Foundation kiadta a LibreOffice 3.3-at, a közösség által fejlesztett szabad irodai szoftver első stabil kiadását. Kevesebb mint négy hónap alatt a LibreOffice-on dolgozó fejlesztők száma alig húszról jóval száz fölé nőtt, ami lehetővé tette a tervezettnél korábbi megjelenést.

A LibreOffice 3.3 kiadása az új és a már meglévő funkciókon túl több okból is jelentős eredmény:

 • A fejlesztői közösség képes volt a saját, önálló folyamatainak kialakítására. A kód méretéhez és a projekt ambiciózus célkitűzéseihez képest nagyon rövid idő alatt a saját lábára állt.
 • A projekt iránt érdeklődő, újonnan érkezett közreműködőknek köszönhetően elkezdődött, és nagy léptekben folyik a forráskód tisztítása. Ez jó alapot fog biztosítani a LibreOffice jövőbeli fejlesztéseinek.
 • A Windowshoz való telepítőkészlet – amely a legszélesebb felhasználói bázist érinti – egyetlen csomagban egyesíti az összes nyelvi verziót. Ennek köszönhetően a tükörszervereken a LibreOffice 75 GB helyett csak 11 GB-ot foglal kiadásonként, így az infrastruktúra csekélyebb terhelése mellett gyakrabban lehet új verziókat kiadni.

A fejlesztői közösség egyik vezetője, Caolán McNamara (RedHat) így nyilatkozott:
Nagyon izgatottak vagyunk. Ez az első stabil kiadásunk, ezért nagyon várjuk a felhasználók visszajelzéseit, amelyeket azonnal beépítünk a kódba, és amint lehet újabb verziókat jelentetünk meg. Februártól áttérünk egy kiszámítható, átlátható és nyilvános kiadási ütemtervre. Ezt határozta el az Engineering Steering Committee, és ezt kérték a felhasználók is.

A LibreOffice kiadási ütemterve elérhető a http://wiki.documentfoundation.org/ReleasePlan oldalon.

A LibreOffice 3.3 több, egyedülálló újdonságot tartalmaz. A közösség tagjai között a következők a legnépszerűbbek: SVG-fájlok importálása és szerkesztése, egyszerű címlapformázás és -számozás a Writerben, jobb navigátor a Writerben, a cellák és munkalapok ergonomikusabb kezelése a Calcban, valamint a Microsoft Works és a Lotus Word Pro dokumentumok importálásának lehetősége. Ezenkívül beépítésre került több, népszerű kiterjesztés is. Segítségükkel lehetővé válik a PDF-fájlok importálása, a bemutatók vetítésénél előadói konzol használható, teljesen új jelentéskészítő található az adatbázisokból történő adatok kinyerésére stb. A LibreOffice 3.3 újdonságainak teljes listája a következő weboldalon olvasható: http://hu.libreoffice.org/letoeltes/ujdonsagok-3-3/.

A LibreOffice 3.3 az OpenOffice.org 3.3 összes újdonságát is tartalmazza, például az egyedi dokumentumjellemzők újfajta kezelését, a szabványos PDF-betűkészletek beágyazását a PDF dokumentumokba, az új Liberation Sans Narrow betűkészletet, a Writer és a Calc többféle dokumentumvédelmi lehetőségét, beállítható számú tizedesjegyet az általános számformátum esetén a Calcban, az 1 millió soros munkalapokat, a CSV-importálás új lehetőségeit a Calcban, rajzobjektumok beillesztését a Chartban, a diaelrendezés kezelésének javítását az Impressben, az új és könnyebben használható nyomtatási beállítóablakot, színes munkalapfüleket a Calcban és még sok egyebet. Ezek közül többet a LibreOffice-csapat fejlesztett ki, még a Document Foundation megalakulása előtt.

“A Document Foundation kiadta a LibreOffice 3.3-at” bejegyzéshez 28 hozzászólás

 1. A numbertext kiterjesztés nem telepíthető a libreoffice-ba, erről lehet tudni esetleg mikor készül el egy telepíthető változat?

  1. Hát nem tudom, biztosan bug…..
   Nekem csont nélkül települt és működik is.
   64 bites verzió Ubuntu Maverick alatt és én ma még csak az RC4-nél tartok.

 2. o/
  Köszönet mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a kiadásnak a létrejöttét és az oldal üzemeltetőinek is, hogy eljuttatják hozzánk az információkat.

 3. Gratulálok, és köszönet mindenkinek a munkájáért, hozzáállásáért!!!

  Egy apró kérdés/észrevétel. A táblázatoknál örömmel fedeztem fel a “fül színezése” lehetőséget (nem tudom hogy korábban is létezett-e már, nekem csak most tűnt fel).
  Viszont a “fül színe” ablak megjelenésekor nem mutatja sem a színes kockákat, sem a nyomógombokat. Egérkattogtatásra ezek megjelennek, és tulajdonképpen használható az egész.
  Pillanatnyilag nem tudom máshol kipróbálni, az is elképzelhető, hogy csak nálam jelentkezik (win7 ultimate, magyar, 64 bit).

 4. Lehet a kérdés rossz, de kíváncsi vagyok: torrenten is elérhető a telepítő?
  (Beütve az oldal keresőjébe: nincs találat.)

  1. Ha a jobb felső sarokban levő letöltési linkre kattintasz, a letöltési oldalon beikszelhető a BitTorrent.

 5. Sziasztok! Friss linuxosként óriási gondban vagyok: Feltelepítettem az új Libreoffice-t, de az alkalmazások fejléce főleg “görög betűket tartalmaz magyar nyelven” jelenik meg (olyan mintha egy weblapot görög kódolással néznék). Hogy tudom ezt megcsinálni? Az OOo-gal is ugyan ez volt a problémám.

  Köszi! S.G.

  1. Lehet, hogy a téma van elállítva. Linuxban a Rendszer – Beállítások – Megjelenés – Betűkészletek lapon kellene talán fontot állítani?

 6. Köszönet a belefektetett munkáért!

  Részemről már csak egyetlen zavaró dolog maradt benne: a calc-ban egyszerre csak egy munkalapon lehet automatikus szűrőt felvenni.

  1. “a calc-ban egyszerre csak egy munkalapon lehet automatikus szűrőt felvenni.”

   Adatok > Tartomány definiálása…

   Így már lehet több munkalapon is.

 7. Koszonet a rengeteg munkaert!

  A Base-ben (lekerdezes) ezzel a hibauzenettel talalkoztam:

  “A dokumentum nem nyithato meg.
  FUNCTION modul3.NULLIF does not exist”
  ?!

 8. Telepítettem Unity Linux-ra, ennek az lett az eredménye hogy letöröltem az Openoffice-t.
  Ami azonnal szembe tűnik hogy sokkal gyorsabban betölt és indul mint az Openoffice 3.2.
  Unity-hez nincs csomag, és a letölthető RPM változatot tettem fel. Szépen települt, KDE4.5.3 felületet használok, menüben is illeszkedett, nyomtatót is kezeli hiba nélkül.
  Csak így tovább hajrá Libre Office!!!!!! 🙂

 9. Sziasztok!
  Régóta kísérem figyelemmel ennek a szoftvercsomagnak az alakulását és úgy érzem méltán megérdemli a nagyszerű jelzőt! Az ooo sem volt semmi, de a libo határozottan tetszik.
  Egy-két hibával találkoztam, ami úgy nézem még ooo örökség, de talán ezek is javítva lesznek egyszer…
  Munkátokhoz sok sikert és kitartást kívánok, ehhez az idén megy az 1%-is.

 10. A LibreOffice Writer FÁJL NYOMTATÓBEÁLLÍTÁSOK menüpontból nyíló ablakban a BEÁLLÍTÁSOK nyomógombra megnyíló ablakban a AUTOMATIKUSAN BESZÚRT OLDALAK NYOMTATÁSA alapértelmezésben bekapcsolt (pipa be).
  Ez jó is, de hogy lehet alapként kivenni a pipát innen?

  1. Előbb nézni, utána kérdezni! 🙂

   Megnyitni egy üres Writer dokumentumot, Beállítások, Writer szekció, nyomtatás almenü, pipa ki!

 11. Nekem win xp sp3 alatt az

  Eszközök -> Kiterjesztéskezelő… -> Frissítések keresése…

  hatására összeomlik. Másnak is?

  1. Másnak is, de nem mindenkinek. 🙁 Ezért nem lesz egyszerű megtalálni a hibát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük