Numbertext 0.8

A NUMBERTEXT.org oldal több mint 30 nyelven, illetve írásrendszeren alakít át számokat betűs alakra, és egyben honlapja a Numbertext OpenOffice.org Calc-kiegészítő fejlesztésének. A kiegészítő és a nyelvi adatbázis új kiadása számos érdekességet tartalmaz, mint például a Microsoft Excel Office Open XML implementációjának javítását.

Kínai helyett újra magyar

Az OpenOffice.org 3.2-ban előre beállított kínai nyelv megzavarta az automatikus nyelvmegállapítást a célnyelvet nem tartalmazó Numbertext függvényhivatkozásoknál. A Numbertext Calc-kiegészítő új változatában már csak a dokumentum nyugati nyelve számít.

Java programkönyvtár

A Numbertext fejlesztés újdonsága a Java nyelvű változat elkészítése, és Java jar programkönyvtárként való kiadása. A fejlesztés célja, hogy a Numbertext széles körben elterjedjen, támogatva olyan jövőbeli fejlesztéseket is, mint a szöveges számozási típusok (pl. első, második, harmadik; egy, kettő, három) hozzáadása az OpenOffice.org Writerhez (l. OpenOffice.org 92730-as hibajegy). Svéd nyelvű példa a jar programkönyvtár használatára:

$ java -jar numbertext.jar -l sv_SE 1-10
ett
två
tre
fyra
fem
sex
sju
åtta
nio
tio

Thai módosítás

Excel thai konvenció és Calc thai nyelvi standardA thai tudományos akadémia 1982-es thai nagyszótárának (hivatkozás) és a thai Wikipédiának (l. 101, 501), valamint az OpenOffice.org 83490-es hibajegyének megfelelően a 01-re végződő thai számokban เอ็ด szerepel a หนึ่ง helyett.

Ez különbség a Microsoft Excel BAHTTEXT (a magyarban BAHTSZÖVEG) függvényéhez képest, ami az Office Open XML szabvány szövege szerint a thai konvenciót követi (ami úgy látszik, nem egyezik meg a thai nyelvi standarddal). A mellékelt ábra a thai 1, 31 és 101 számok átalakítását mutatja számnév + “Baht pontosan” alakban a Microsoft Excel 2007-ben (BAHTSZÖVEG) és OpenOffice.org Calc 3.2-ben (MONEYTEXT).

Új nyelvi modulok

Két új nyelvi modult tartalmaz a kiadás. A héber modul Alex Bodnaru munkája. A másik modul a helyenként megkövetelt banki magyar számírás, ami kiírja az egyet is az ezer és a száz elé. Használatához a modul kódját (hu_HU_2) kell megadni:


=NUMBERTEXT(1100; "hu_HU_2") → egyezeregyszáz

=MONEYTEXT(1100; "HUF"; "hu_HU_2") → egyezeregyszáz forint

Sorszámok

Az angol, francia, magyar, német és thai nyelvek esetében lehetőség van a sorszámokra alakításra is a MONEYTEXT függvény segítségével. A péznem helyett megadott „ord” a sorszámnevet, az „ord2” az angolban a sorszámrövidítéseket adja vissza.


=MONEYTEXT(9; "ord") → kilencedik

=MONEYTEXT(9; "ord"; "en") → ninth

=MONEYTEXT(9; "ord2"; "en") → 9th

Súgó

Nemcsak a sorszámok, hanem a nyelvtani nemek (mint a francia modulban az “ord-fem” és “ord-mas”) és egyéb nyelvi sajátságok kezelésére is szükség lehet az “ord”-hoz hasonló paraméterek létrehozásával. Segítségképpen az angol, magyar és német nyelvi modulhoz rövid súgó készült, ami a “help” paraméterrel olvasható ki:


=NUMBERTEXT("help") →
Functions: ord (ordinal numbers)
Extra language modules: hu_HU_2 (formal numerals)

=NUMBERTEXT("help";"en") →
Functions:
ord (ordinal numbers, eg. "first")
ord2 (ordinal abbreviations, eg. "1st")
Extra modules:
en_US_2 (subunit as decimal fraction: "USD 20.25" -> twenty and 25/100 dollars)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük