LibreOffice 4.2.0 portable

A nemrég megjelent új főverzió után megjelent annak hordozható – portable – változata.

A hordozható változat nem ad új funkciókat az eredeti LibreOffice kiadáshoz képest, hanem minden hagyományos jó tulajdonságát – és hibáit 🙂 – megtartva, kedvenc beállításainkat vihetjük USB kulcson/külső merevlemezen bárhová.

A LibreOffice hordozható változata ezúttal is két verzióban érhető el, melyek között az elérést az elérhető nyelvek száma jelenti. A magyar változatot választók számára az „All language” verziót kell letölteni ugyanis csak az tartalmazza a magyar változatot.

Elérhető a Portableapps.com-on keresztül, vagy közvetlenül a TDF szervereiről.

Megjegyzés: a LibreOffice kiadási politikájának megfelelően a „.0” kiadásokban még lehetnek hibák, így nagyvállalati és – érzékeny adatok esetében – éles környezetben nem ajánlja. A konzervatívabb felhasználóknak – akiknek a stabilitás fontosabb az újdonságoknál – továbbra is a 4.1-es sorozatot ajánlja.

“LibreOffice 4.2.0 portable” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Nincs semmi baj a Portable alkalmazásokkal. A LibreOffice-szal se.
  Pusztán a tisztánlátás céljából osztom meg az alábbi tapasztalataimat.
  A windowsos észjárásnál nagyságrendekkel (!) több mappából áll a LibreOffice “székhelye”.

  Konkrétan _több tízezer_ tételről van szó. A “jobbgomb – Tulajdonságok” a LibreOfficePortable mappáról azt mondja, hogy “30506 files 2875 folders”. (Összehasonlításul: GIMPPortable: 3027 files, 217 folders; GoogleChromePortable: 1150 files, 465 folders; BlenderPortable: 1 423 Files, 234 Folders.)

  Ennek van néhány következménye, ha flashmemórát használunk.
  — Ha rögtön USB-tárolóra telepítjük, a folyamat lényegesen (mondjuk háromszor) lassabb, mint normál, merevlemezre történő telepítés, amely szintén nem nagyon gyors.
  — Ha merevlemezre, pl. PortablaApps mappába telepítjük, és ezután próbáljuk átmásolni USB-tárolóra, a folyamat még ennél is sokkal lassabb, egy alkalommal 46 percet (!!) mértem, míg a LibreOffice átkerült a merevlemezről a pendrive-ra — amely 5 -7 MB/mp-es átviteleket produkált egyébként.

  A jelenséget jeleztem John T. Hallernek (ő kezeli a PortableApps portált) , aki azt válaszolta, hogy próbáljam összezipelni a LibreOffice mappát, és azt az egy fájlt másoljam át az USB-tárolóra, majd bontsam ott ki. Nos, a zip-fájl, hamar átment, de (természetesen, előre láthatóan) a kibontás még sokkal tovább tartott, mint a sima, 46 perces másolás…

  Tudom, hogy a jelenség a(z egyszerűbb) flashmemóriák működéséből fakad. Tudom, hogy a fájlok és könyvtárak rendkívül magas száma az átláthatóság és a közösségi fejlesztés következménye.

  Azt azért megjegyzem, hogy ha a Portable változat annyira “hivatalos”, hogy mind az org mint a hu portál belinkeli, akkor talán érdemes lenne mintegy 10 percig gondolkozni azon, hogy az alapértelmezett könyvtárak átnevezésén kívül mit lehetne még tenni a Portable változat hordozhatóságának javításáért.

  1. Kedves Mihály,

   jogos a problémafelvetése, sajnos én is szembesültem efféle nehézségekkel, de azt gondolom, hogy időnként egyszer-egyszer átvészelhető a probléma.

   Én is bízom benne, hogy csökkenni fog a mappák és fájlok száma…

   1. Egy megoldás, ami áthidalja a problémát, ha zip-ben tárolja a flashmemórián a LibreOffice-t és kicsomagolja azon a gépen, amin használni akarja. Összességében időben jobban jár evvel a megoldással, mivel egy HDD-ről jelentősen gyorsabban töltődik be.

 2. Kedves Fijjug!

  Egy kicsit eltérek a meghirdetett témától, azaz nem a portable változatról lenne szó, hanem arról, hogy már a sokadik kiadást kapjuk és telepítjük a LibreOffice 4-es sorozatából, mégis a LibreOffice 3 szerepel a libreOffice.hu nyitó oldalának illusztrációján.

  Nem kéne esetleg frissíteni?

  1. Kedves Gábor,

   Esetleg egy képernyőképet tudna linkelni, kiemelve, hogy mi a probléma?

   Köszönöm

  1. Köszi Bendegúz!
   Pont erre gondoltam. Azt hittem, a fogalmazás egyértelmű.
   Reggel még a LibreOffice 3-at hirdette, estére végre már a 4.2-es indítókép szerepel rajta.

   Nem ártana esetleg a bemutatott feature-ok közé a Sidebar-t is felvenni!
   Sok hallgatóm és kollégám örömmel csodálkozott rá, amikor bemutattam.

   1. A képet lecseréltem, ezzel is elment egy óra. Nem vagyok hajlandó ezzel a hulladék SilverStripe CMS-sel foglalkozni. Akinek van idegrendszere hozzá, jelentkezzen. Figyelmeztetés: ez nem olyan, mint a WordPress vagy a Drupal, ide tényleg kötélidegzet kell.

   2. Kedves Gábor!

    A kiadási megjegyzések részletesen tartalmazza a változásokat, ezek bárki számára szabadon elérhetőek, pl. http://www.libreoffice.org/download/4-2-new-features-and-fixes/ vagy Wikiben: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.2

    Sidebar-ral kapcsolatban pedig: emlékeim szerint még mindig csak „kísérleti funkciók” engedélyezésével lehet elérni. A funkciója sem tisztázott még – egyszerűen átvételre került az AOO projektből.

 3. Kedves peda!

  A kiadási megjegyzéseket az eredeti StarOffice csomagok óta rendszeresen olvasom, így rendelkezem némi előképzettséggel.
  Ami a Sidebar-t illeti, tudom, hogy még mindig kisérleti funkciónak számít, de remélem, hogy a fejlesztő csapat inkább emellett marad, és nem akarnak ránk erőltetni a Microsoft Office Ribbonjához hasonló szörnyűséget a megszokott menük helyett.
  Még egyszer jelzem tehát, hogy a Sidebar – amit magam azonnal engedélyezek, sőt előszeretettel használok – a hallgatóink és tanártársaim többségének tetszik. Ennek megfelelően talán itt is lehetne neki némi reklámot csapni. Egy olyan eszköz, amit érdemes használni, mivel főleg a mai széles képernyőkön jól (hasznosan) ki lehet vele használni a szövegszerkesztési munkáknál, és persze a Calc-nál is!) a különben kihasználatlan képernyő-területeket.

  1. Kedves Gábor!

   A Sidebar-ral kapcsolatban sajnos nem tudjuk mi sem, hogy mi a terv, de amint lesz valami, azt közöljük. A szalagos menü – gondolom tudja – évekkel ezelőtt felmerült, Renaissance néven vált ismertté (ill. még User Experience Project-ként). A magam részéről úgy vélem, hogy van relevanciája – sokan megszerették a „szalagos menüt” -, de leginkább választható opcióként.

   A Sidebar önálló reklámozásának addig nincs értelme, amíg nem derül ki, hogy pontosan milyen funkciója lesz. Amint ez kiderül örömmel írunk róla egy részletesebb bejegyzést. Egyelőre a széles képernyőkön van előnye ahogy írja, így látják a fejlesztők is.

   1. Van nem széles képernyő is? 🙂

    Azt hiszem, hogy a használatban levő képernyők több mint 95 százaléka széles. Vagyis szerintem a Sidebarnak nagy a létjogosultsága.

    1. “Azt hiszem, hogy a használatban levő képernyők több mint 95 százaléka széles.”

     …Hát nálunk a cégnél még a 4:3 arányú monitor van (jelentős) többségben.

     A boltokban persze már csak 16:10, 16:9 arányúakat lehet látni, de azért még nem cserélték le a használatban lévőknek a 95%-át, szerintem.

     De én is szívesen használnám a sidebar-t, ha stabilabb lenne Bár most a 4.2.0 telepítése után csak két hibát jelentettem azzal kapcsolatban – (az egyik csak a hordozható változatban jött elő, a másik a fixen telepítettben is) – azt nem tudom, hogy ezek a hibák régebben is fennálltak-e…

     …no és, ha testre szabható lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük