Jobbra zárt lábjegyzetszámozás

A LibreOffice kétféleképpen is, de sajnos nem kézenfekvő módon, és csak korlátozottan támogatta a jobbra zárt lábjegyzetszámozást, pedig a magyar nyelv számára alapértelmezett beállításnak kellene lennie. Az egyik, korábban is ismert (hiszen kifejezetten erre a célra lett létrehozva) lehetőség a Linux Libertine G és Biolinum G Graphite betűkészletek algn tulajdonságának bekapcsolása (pl. a Lábjegyzet-karakterek karakterstílus beállításaiban a Linux Libertine G:algn=2 betűtípusnév megadásával, bővebben, pl. a valódi tervezett kisméretű betűkkel való kombinálását l. a Kiadványszerkesztés LibreOffice Writer szövegszerkesztővel jegyzetben). Sajnos más betűkészletekkel ez a lehetőség nem használható.

Owen Genat, a LibreOfficeForum.org moderátora, az ask.libreoffice.org önkéntes szakértője kérdezett rá pár napja, hogy nincs-e más lehetőség a lábjegyzetszámozás jobbra zárására, mert nemcsak a magyar, hanem a francia, és a hasonló tipográfiát követő nyelvek számára is igényelt beállításról van szó. Kitartó keresgélés után sikerült találni egy csaknem tökéletes, betűkészlettől független módszert. Ennek hiányosságai, a nehéz beállíthatóság és az instabilitás a fejlesztői kódban javításra kerültek, az eredményt a mellékelt (nagyítható) ábra mutatja.

right_aligned_footnote_numbering2_small
A beállítás menete:

 1. Állítsuk a Lábjegyzet bekezdésstílus behúzását (az első sorét is) nullára, majd a Tabulátorok lapon hozzunk létre egy jobbra zárt, és egy balra zárt tabulátorpozíciót a jobbra zárt lábjegyzetszámoknak és a lábjegyzet (első sora) szövegének (pl. 12pt és 14pt távolságban). (Ha jó a beállítás, akkor a képen látható módon a lábjegyzet bekezdésre állítva a szövegkurzort, a vonalzón látható lesz a két tabulátorpozíció.)
 2. Az Eszközök » Lábjegyzetek és végjegyzetek… megnyitása után adjunk meg az El és Utána beviteli mezőben egy-egy tabulátort a “\t” jelöléssel (l. kép). [Korábban csak az operációs rendszer speciális beviteli lehetőségeivel, Linuxon pl. a Ctrl-Shift-u lenyomásával, és a tabulátor karakter hexadecimális kódjának, a 9-nek, majd a szóköznek lenyomásával lehetett tabulátorokat bevinni ezekbe a mezőkbe (nehéz beállíthatóság), de ezeket a beállítóablak újbóli megnyitása, majd akár csak a sima OK gombra kattintás szóközökre cserélte (instabilitás).]

A 65666-os számú hibajegyhez csatolt példadokumentum régebbi LibreOffice változatokban is kipróbálható, és a remélhetőleg már a LibreOffice 4.1-ben elérhetővé váló javítással pedig még egyszerűbben és biztonságosabban használható lesz (sablondokumentumokkal kényelmesen is), amíg el nem készül egy még egyszerűbb (pl. a magyar nyelvű dokumentumokban alapértelmezett) megoldás.

“Jobbra zárt lábjegyzetszámozás” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Ügyes hack, de nem inkább a vcl Edit osztályú beviteli mezőt kellene felkészíteni a TAB lekezelésére? Máshol is jól jöhetne.

  1. Szia, András! Köszönöm szépen, az elfogadást is! Ez tényleg egy a semminél jobb hack a majdani szép UI-s megoldáshoz képest, de az alapja elvileg szabványos ODF, csak a vcl Edit nem szerette még nagyon.

   Nem tudom, hogy mivel járna, ha a vlc Edit pont, hogy nem alakítaná át a tabulátorokat szóközökké, nem néztem utána, de nem elég a setText metódusát módosítani. (A tabulátoron nem mozdul a kurzor, így csak önmagában nem is jelöli ki, bár törölhető beszúrás után.)

   1. Közben találtam egy másik lábjegyzet piszkáló ablakot az Insert/Section panelen.

    1. Ezt viszont akkor még érdemes volna javítani, megnézem. (Pont az járt az eszembe, hogy az angol dokumentumokban jelzett hibát, hogy 100-tól összeérnek a lábjegyzetszámok a szöveggel, meg ettől függetlenül is, hogy ne kelljen rögtön az első oldaltól a háromjegyű lábjegyzetszámoknak megfelelő helyet hagyni, egy ilyen, valahol a dokumentum közepén, egy új oldalon kezdődő fejezetcím után lerakott szakasztöréssel lehetne megoldani.)

 2. Szia Laci!

  Most volt egy kis időm és jobban megnéztem a megoldásod. Nem nyaggatásképpen, de azért ez egy kicsit “fapados” lett – nem? Úgy értem, hogy nem lenne egyszerűbb ezt úgy javítani, hogy maga a jobbra zárt felsorolás és számozás tudja megoldani? Mer ez így – úgy gondolom – csakis ideiglenes megoldásként fogadható el.

  Amúgy nem tudok elég hálás lenni érte, de ez csakis – úgy vélem – ideiglenes megoldás lehet (amíg “program szinten”) nem kerül javításra. 🙂

  1. Szia, Dávid! Ez a megoldás eddig is létezett, támogatják a régebbi programváltozatok is, csak a jelzett hibái kerültek javításra. Amit javasolsz egyébként, nem kevésbé volna bonyolult beállításilag: listastílus hozzácsatolása, majd a listastílusban a jobbra igazítás beállítása. Igaz, ez támogatná azt is, hogy a teljes bekezdés be van húzva (a szám a bekezdés tömbje előtt helyezkedik el). Ezért talán egyszerűbb volna egy jobbra igazítás jelölőnégyzetet a lábjegyzetbeállítások ablakba tenni, ami alapértelmezett volna a magyar esetében.

   1. Szia Laci!

    Akkor ha jól értem, akkor ez egy szép feladat lesz Neked… 🙂 – a nyárra, hogy a 4.2-be már a “jobb” megoldás kerüljön! 🙂

    Amúgy köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük