Újdonságok a magyar nyelvi ellenőrzésben

Az előző hírben (A Lightproof lehet a nemzetközi OpenOffice.org nyelvi ellenőrzője) már szerepelt, hogy elkészült a magyar nyelvi ellenőrző natív beállítóablakot is tartalmazó változata. A beállítható szabályok között igazi újdonságok is helyet kaptak, mint például a szerződésekben, számlákban gyakran előforduló, számmal és betűkkel is megadott pénzösszegek konzisztencia-ellenőrzése.

A program jelzi, ha a számmal és betűkkel írt, egymást követő összegek nem egyeznek, és helyes javaslatot tesz. A program a szövegszerkesztést is leegyszerűsíti: új összeg esetén elég a számjegyekkel írt összegen módosítani, majd elfogadni a nyelvi ellenőrző javaslatát a betűkkel írt összeg javításához. (A nyelvi ellenőrző a számok ellenőrzésére és átalakítására a szintén magyar fejlesztésű Numbertext OpenOffice.org-kiterjesztést használja.)

Újdonság a szóismétlésre, különírásokra, stílusra, vesszőhasználatra és képzett összetett szavakra vonatkozó beállítási lehetőség is. Választhatunk, hogy csak tagmondaton, vagy az egész mondaton belül keressünk szóismétléseket, akár toldalékolva is, ahogy a mellékelt kép mutatja.

A pillepalack szó hibás különírásának javítását mutató képernyőkép:

Korrektúra esetén érdemes bekapcsolni az Összetett szóként elfogadott elütések keresése jelölőnégyzetet, amivel láthatóvá lehet tenni az olyan rövid (vagy rövid összetételi tagot tartalmazó) összetett szavakat, amelyek gyakran nem összetett szók, hanem elütéssel vagy téves optikai karakterfelismeréssel előálló hibás alakok. A Minden képzett összetett szó aláhúzása beállítási lehetőség ennek szélsőséges formája. Azoknak a korrektoroknak készült, akik a helyesírás-ellenőrző egyéb javaslataiban megbíznak, és csak a szótárállományban külön nem szereplő, de szabály alapján elfogadott összetett szavakat szeretnék ellenőrizni.

A Lightproof-hu_HU névre hallgató magyar nyelvi ellenőrző kiterjesztés az OpenOffice.org kiterjesztéseket összegyűjtő oldaláról tölthető le, majd az OpenOffice.org Eszközök menü Kiterjesztéskezelő párbeszédablakával telepíthetjük. A kiterjesztéskezelőben vagy az OpenOffice.org Eszközök, Beállítások, Nyelvi beállítások menüjében is elérhető a magyar nyelvi ellenőrző beállítóablaka (l. következő kép). Amennyiben a Lightproof ellenőrző korábbi változata is telepítve van, kapcsoljuk ki a Lightproof Grammar Checker jelölőnégyzetet a Nyelvi beállítások, Írástámogatás, Rendelkezésre álló nyelvi modulok ablakban, majd kapcsoljuk be az újonnan megjelenő Lightproof Grammar Checker (hu_HU) jelölőnégyzetet.

A telepítésre és beállításokra nem lesz szükség a hamarosan megjelenő magyar OpenOffice.org 3.2-ben, amely tartalmazni fogja a magyar nyelvi ellenőrző új változatát. A magyar nyelvi ellenőrző elkészítését az FSF.hu Alapítvány támogatta.

“Újdonságok a magyar nyelvi ellenőrzésben” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a fejlesztők és minden közreműködő áldozatos munkájáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük