Numbertext és TeX mód a Magyar Linux Libertine G új kiadásában

A Graphite betűkészlet-formátum egyedülálló programozhatóságának köszönhetően a magyar betűkészlet legújabb kiadása több meglepő képességgel bővült: ilyen a számok tőszámnévvé és sorszámnévvé alakítása (egyelőre magyar, német és angol nyelven) vagy a TeX-mód, amiben gyors és kényelmes módon vihetjük be a Writer szövegszerkesztőbe az egyszerűbb indexeket, görög betűket és matematikai jeleket.

A rövid PDF formátumú összefoglaló példákkal mutatja be a Magyar Linux Libertine G betűkészlet tulajdonságait, illetve a már elérhető TeX szimbólumokat, amivel az OpenOffice.org igényesebb kiadványszerkesztési feladatoknak is meg tud felelni. (Az összefoglaló OpenDocument forrása.)

A betűkészlethez elkészült az OpenOffice.org tipográfiai eszköztár új, javított változata is.

Az új képességekkel az OpenOffice.org-ban az MS Office és Office Open XML ordinal, cardinalText, ordinalText mezőformátumaihoz hasonló lehetőséget kapunk, ami ráadásul nem csak az angol, hanem a német és magyar nyelvet is támogatja. A betűkészlet lehetővé teszi a fejezetszámok betűkkel való kiírását (l. 92730-as hibajegy), valamint a pénzegységek hasonló alakjának automatikus beszúrását (felhasználói mező definiálásával és kétszeri beillesztésével, ahol a másodiknál karakterformázással bekapcsoljuk a betűs formára alakítást).

A számnevekké alakított számokat az új nagybetűsítéssel tudjuk vagy nagy kezdőbetűssé vagy végig nagybetűssé alakítani. A nagybetűsítés kombinálható a kiskapitálissal, olyan új automatikus karakterformázást megvalósítva, mint az angolban gyakran használt nagy kezdőbetűs kiskapitális címsorok.

A betűkészlet számos egyéb javítást és kiegészítést tartalmaz. A nagyobb mérvű változtatást eredményező tulajdonságok (törtátalakítás, TeX-szerű indexek) most már nem alapértelmezettek, ahogy a kettőspont előtti nagyobb térköz is eltűnik a szavak belsejében előforduló kettőspontoknál (köszönet Németh Krisztiánnak a problémák jelzéséért). A ?!, !! és !? írásjeleken belül szűkek a betűközök. A három pont (…) három pont karakterre (…) cserélődik. A Qu jelsorozatnál alapértelmezett ligatúra jelenik meg. A sima csillag (*) az alsó indexkarakter felé kerül, ha azt követően adjuk meg, illetve most már a felső indexbe tett betűk is így viselkednek (az alávágás még nem tökéletes). A kurzív ffj ligatúra alávágása is javítva lett.

A fejlesztést az FSF.hu Alapítvány támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük