Magyar és angol mondatellenőrzés a LibreOffice 3.5-ben

Az FSF.hu alapítvány támogatásával sor került a magyar fejlesztésű Lightproof mondatellenőrző keretrendszer magyar és angol moduljainak bővítésére és integrálására, így a LibreOffice következő fejlesztői változata, a 3.5 béta 2 már ezekkel az újdonságokkal jelenhet meg. A modulok külön kiterjesztésként is kipróbálhatók: magyar (28 kB), angol (16 kB).
A magyar mondatellenőrző esetében a földrajzi nevek kezelése az egyik legfontosabb újdonság, például az észak, dél stb. jelölést tartalmazó kötőjeles nevek (Közép-Európa, közép-európai, de semmiképp sem Közép-Európai), budapesti hidak (Erzsébet híd, és nem Erzsébet-híd), egyéb kivételek (Fertő tó, és nem Fertő-tó) kerülnek ellenőrzésre. Az angol Lightproof modul nem szűr ki még annyi nyelvtani hibát, mint a Java-függőség és kisebb fokú integráció miatt elvetett LanguageTool, de nem is ad annyi téves hibajelzést, ami kiemelt fejlesztési szempont volt mind a magyar, mind az angol Lightproof modul esetében. Ezek a szempontok az angol modul néhány szabályával kerültek bemutatásra a planet.libreoffice.org-on. Az angol modul olyan, még nem ismertetett lehetőségei, mint az opcionális oda-vissza mértékegységváltás a gyakoribb amerikai és brit, illetve SI mértékegységek között, vagy a szintén opcionális, a kiadói gyakorlattól függő gondolatjelek (szóközökkel tagolt nagykötőjel, vagy szóköz nélkül használt hosszabb kvirtmínusz) ellenőrzése, később kerülnek részletesen ismertetésre, ahogy a magyar modul egyéb újdonságai is (ebből a legérdekesebb a bővebb webes hibaleírás, ami a LibreOffice 3.5-ben az új Lightproof modulokkal azt eredményezi, hogy egy további kattintással például a magyar helyesírási szabályzat megfelelő pontját is elolvashatjuk a jelzett hibánál).
A modulok beállítására ideiglenesen csak a LibreOffice kiterjesztéskezelőjén (Eszközök » Kiterjesztéskezelő…) keresztül van lehetőség, a feltelepített Lightproof, vagy a 3.5 béta 2 esetében az alapértelmezett magyar, illetve angol szótári kiegészítő nevére, majd a megjelenő Beállítások… gombra történő kattintással.

“Magyar és angol mondatellenőrzés a LibreOffice 3.5-ben” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Tegyük hozzá, hogy végül is az orosz is bement. Igaz, azt nem az FSF.hu támogatta.

  1. Abban nem voltam biztos, hogy az bekerül a béta 2-be, illetve a FullCommentURL-es magyar és angol javítással is lehet, hogy késtem, de ha bekerültek, akkor örülök neki, és köszönöm!

 2. Sziasztok!

  Great Job! 🙂 A Lightproof beállításaival végül mi lesz? Megint lehet majd “hagyományosan” is beállítani, mint “régen”?

  Köszi a munkát!

  1. Köszönjük szépen! Folyamatban van a Lightproof fejlesztőkörnyezet bővítése, amivel felgyorsítható a nyelvi eszközök fejlesztése. Ha már minden alapnyelv rendelkezik megfelelő nyelvi ellenőrzővel, akkor visszakerülhet a „hagyományos” fő beállítások közé a magyar beállítófelület is.

 3. Sziasztok!

  Egy elég érdekes dolgot tapasztaltam, az OpenSuse 11.2.-ben levő Libreoffice programot használom, hozzá letöltöttem Linux Biolinum G betű készletet, azt használom, ezt állatottam be alapértelmezettként az Eszközök-beállítás-Libreoffice- alapbetűkészletbe.
  Ekkor viszont a tartalomjegyzék beszúráskor a rendszer összeomlott, vagy ha nem akkor a nyomtatási parancs kiadásakor. Az Ubuntuban is ez volt a tapasztalatom!
  Rájöttem, hogy amennyiben az alapbetűkészletnek meghagyom Linux Biolinum G-t, de a jegyzék betűként pl. a Liberation Sans betűt adom meg, akkor minden rendbe megy.
  Csak erre az érdekes — amúgy bosszantó – jelenségre kívánom felhívni a figyelmet, hátha segítek ebben a Fejlesztőknek.
  Üdvözlettel István

  1. Éppen ennek a problémának a megoldásán dolgozom (sajnos csak ma szereztem tudomást a dologról). A LibreOffice 3.3-mal ez a pöttyözött tabulálással kapcsolatos probléma nem jelentkezik, csak a Graphite 2-t tartalmazó újabb LibreOffice változatokkal. Köszönöm szépen a hibajelzést!

   Új fejlemény: a hiba a LibreOffice 3.5 RC1-ben javításra került (illetve mivel a Graphite 2-vel kapcsolatos, a Graphite fejlesztőknek is bejelentésre került, l. http://sourceforge.net/tracker/?func=detail&aid=3474371&group_id=66144&atid=513479). Köszönöm még egyszer a hibajelzést!

   1. Köszönöm a gyors reagálást!

    Igen én is tapasztaltam, hogy a régebbi 3.3 változattal nincs probléma. Én már két hete tapasztaltam a 3.4-ben a problémát, sokáig nem értettem még végül rájöttem, hogy meg kell változtatni az alapértelmezett betűre a jegyzék betűit a Beállítás menübe, a többi maradhat !
    Még egy érdekesség, ha a stílusok, formázásban a tartalomjegyzéknél a betűtípust Biolinum G re állítom akkor sem omlik össze a rendszer, csak az alapbeállításban csinálja a “cirkuszt” ez érdekes, azért írom le hátha ez is a javításhoz szükséges hasznos információ

    A hiba javításhoz sok sikert .

    Üdv. István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük