LibreOffice Portable 5.1.1

Megjelent a LibreOffice legfrissebb ágának „fresh”-nek az első hibajavító kiadása, a LibreOffice 5.1.1.

A hordozható változat teljes érték irodai programcsomag, melyet pendrive-ra – USB kulcsra – telepítve magunkkal vihetjük a kedvenc beállításainkat.

Kétféle nyelvi csomaggal érhető el a hordozható változat. Akiknek a magyar nyelvű felhasználói felületre van szüksége, számukra az „All Language” változatra van szükség.

A szoftver elérhető a PortableApps.com-on keresztül.

“LibreOffice Portable 5.1.1” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. —– offtopic —-
  Tárgy: GNOME 3.20 sajtóközlemény
  Executive summary: nem szabad sorkizárt formát használni az elválasztás bekapcsolása nélkül, mert szétesnek a sorok.

  Egészen döbbenetes, hogy 2016-ban, a DTP több mint negyedszázados fennállása alatt nem vált közismertté a fenti szabály. Az, hogy frissen sült marketingasszisztensek nem tudják, még hagyján. De hogy az FSF.hu-nál is elkövetik… A LibreOffice és még annyi más, szövegformázásra is való eszköz honában…

  Számomra a formázás (tipográfia, UX design) területén való bűnös járatlanságot árul el a jelenség. Print kiadványokban még hagyján, ha a sor hosszabb, mint 60 karakter, akkor már alig látszik. A fenti példa azért fájó, mert “ügyesen” képeket folyattak körbe, amelyek mellett 25-30 karakteres sorok maradtak, amelyek kötelességszerűen, rondán, amatőr kinézetet adva szét is estek (öt vagy több “m” szélességű szóközök keletkeztek).
  Weboldalak tízezrein lehet látni, hogy az előkelően hangzó “justified” attribútumot alkalmazzák, és nem veszik észre, mit okoz ez. Amíg a böngészők nem tudnak az adott oldal nyelvén elváélasztani, addig weboldalon a “justified” beállítás alkalmazása tilos!

  Azt sem értem, hogy nem veszi ezt észre valaki? Ha észreveszi, miért nem tesz ellene? Ha nem veszi észre, hogy kerülhet olyan pozícióba, hogy igénysenek szánt dokumentumokat hozzon létre?
  —– /offtopic —-

 2. Hogyan lehet a Writer -> Oldalsáv -> Tervezés lapon szereplő betűtípus-készletbe újat felvenni, illetve törölni?

  Miért nem szerepel a Súgó-> Tárgymutató lapon levő listában az “oldalsáv” tétel?
  (Miért nem szerepel a Súgó -> Tárgymutatóban MINDEN olyan tétel, amely a kezelőfelületen olvasható??!!)

  (ez egy igazi bug:) Miért tűnik el a “tervezés” tétel az Oldalsávról, amikor a Súgó -> Keresés mezőben az “oldalsáv”-ra keresek, megtalálja, és kattintok rá? (Igen, a LibreOffice Write-ből eltűnik a “tervezés”, amikor a Súgóban matatok! Ja: a Tervezés tétel nem szerepel alapértelmezésben az Oldalsávon, az előzőleg bepipáztam a “Testreszabásban”)

  És miért nem a bugzillában jelentem a hibát? Azért, mert nem vagyok hajlandó megtanulni egy programozóknak tervezett, angol kezelőfelületet, mint irodaiszoftver-felhasználó. Azért, mert nem vagyok hajlandó végigböngészni több tízezer bejegyzést, hogy megállapítsam (angolul!) hogy volt-e valakinek hasonló problémája.

  Azt értem, hogy ingyenes szoftvertől ne várjak háttérszolgáltatásokat. De erős véleményem, hogy a hibajelentések feldolgozásába több erőforrást lenne érdeme fektetni.

  1. “És miért nem a bugzillában jelentem a hibát? Azért, mert nem vagyok hajlandó megtanulni egy programozóknak tervezett, angol kezelőfelületet, mint irodaiszoftver-felhasználó. Azért, mert nem vagyok hajlandó végigböngészni több tízezer bejegyzést, hogy megállapítsam (angolul!) hogy volt-e valakinek hasonló problémája.”

   …De akkor legalább a magyar hibabejelentőbe… Vagy legalább a Fórumba… ott legalább látjuk az aláírásodból, hogy milyen operációs rendszeren használod a programot… Itt is biztos említetted már, de ki emlékszik rá??!!

   “Hogyan lehet a Writer -> Oldalsáv -> Tervezés lapon szereplő betűtípus-készletbe újat felvenni, illetve törölni?”

   Mi az, hogy “Tervezés” lap? Én nem látok olyat az én LO4.1.1.3 Portable verziómban, Win7x64Prof-on…
   A létező lapok:
   Tulajdonságok
   Stílusok és formázás
   Képtár
   Navigátor
   Új betűkészletet (általában) úgy lehet felvenni, hogy telepíted azt az operációs rendszeredre. Ezután (lehet, hogy csak újraindítás után) minden Font-választó funkcióban meg kell, hogy jelenjen az új betűtípus.

   1. “(Igen, a LibreOffice Write-ből eltűnik a “tervezés”, amikor a Súgóban matatok! Ja: a Tervezés tétel nem szerepel alapértelmezésben az Oldalsávon, az előzőleg bepipáztam a “Testreszabásban”)”

    Ahha, látom már! A “Kísérleti funkciók” engedélyezése után lehet megjeleníteni az oldalsávon. …De ez pont azt jelenti, hogy ez még nem egy stabil funkció, és ha gondod adódik vele, akkor úgy tudsz legtöbbet segíteni, ha jelented a hibát…

    (Azt még most sem tudom, hogy ez a “Tervezés” funkció mit is vezérelne…)

    1. Aha. Kösz.
     Volt egy ilyen rossz sejtésem.
     A “Kísérleti funkciókat” engedélyezni szoktam — a makrórögzítés miatt.
     E körülmény miatt a Súgóból való hiányzás is érthető (?) (A NEM kísérleti funkciók, menütételek, panellapok stb, hiányzása a Súgó – Tárgymutatóból nem menthető.)

     A Tervezésben azt fedeztem föl, hogy ha kétszer kattintok egy betűtípuson, akkor az bekerül abba stílusba, amilyen bekezdésstílusú az a bekezdés, amelyben a kurzor áll.Tehát nem kell elnavigálni a Bekezdésstílusok panel Betűtípusok lapjára.
     A “Témák” alatt összetartozó, harmonikus színek vannak, de hogy micsinál, azt még nem néztem meg részletesen.

     Na jó, a Fórum az egy jó ötlet. Ezentúl ott fogok nyafogni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük