LibreOffice 5.1.1

LibreOffice logó Megjelent a LibreOffice 5.1-es sorozat első hibajavító kiadása, a LibreOffice 5.1.1. A szokásos hibajavításokon kívül a TDF bejelentése kiemeli, hogy a Writer egy régen várt funkcióval gazdagodott: a dokumentum oldalai közötti térköz, valamint az oldalak alján és tetején levő esetleges üres terület eltüntethető a ViewHide Whitespace menüparanccsal (Vajna Miklós munkája). Így kis képernyőkön több tartalom jeleníthető meg.

A javított hibák listája: RC1 és RC3 (RC2-t nem adtak ki, mert elrontották a forráskód taggelését).

Ez a verzió elérhető az Apple App Store-ból is LibreOffice Vanilla néven.

“LibreOffice 5.1.1” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Először is minden elismerésem, hogy Vajna úr megoldotta az “üres terület eltüntetése” funkciót.
  Másodszor szégyellem magam, hogy lemaradtam arról a flashmobról, amikor tízezrek a funkció hiánya fölötti elégedetlenségét jelezve a Hősök Terén többször is feltűnően zsebre kellett dugni a kezét a résztvevőknek.

  Harmadszor viszont az jelzem, hogy a 16:10-es képarány ellen kellene tüntetni leginkább, ráadásul világszerte, de célszerűen talán a Samsung képernyőgyára előtt Dél-Koreában.

  Negyedszer emlékeztetek a Ctrl-Shift-J gyorsbillentyűre, a teljes képernyős módra, amely megtartja a dokumentum WYSIWYG nézetet, míg az új funkció torzítja azt.

  Ötödször és végül utalnék arra, hogy a fenti (nem az üres hely, hanem a full screen) funkcióra az F11 való a normális böngészőkben. A témákat átvette a LO a Firefoxból, de ezt nem — ami ikonszerűen jelzi a FOSS fejlesztés, hogy is mondjam csak finoman, “volatilitását”. (Nem okvetlenül azt fejlesztik, ami a legfontosabb, hanem amire közösség egy tagja épp hajlandó.)

 2. Az 5.1.1 már a harmadik 5.x-es változat, amelynek Writere (a leggyakrabban használt alkalmazás!) 0 karakter fájlméretet mutat az állapotsorban, amíg bele nem szerkesztünk a behívott dokumentumba.
  A hiba ismert, be van jelentve, minden egyes dokumentum megnyitásakor előfordul, tehát az a becslésem szerint nem kevesebb, mint 10 millió felhasználó, aki áttért az 5.x családra, naponta többször megtapasztalja.

  Igaz, hogy a használatot nem befolyásolja.
  Tekintsük Cindy Crawfoed anyajegyének?

 3. 0. A hiba nem súlyos, nem akadályozza a szoftver professzionális használatát.
  1. Tévedtem, nem minden dokumentumnál fordul elő. Minden típusnál — kivéve az ODF-et és az ODT-t.
  2. A miértet nem magyarázzák el, csak hogy miért lehet fontos mégis.
  3. Talán az is kiolvasható a hibajegy-bejegyzésekből, hogy — majd foglalkozunk vele, ha nem lesz más dolgunk, és ha addig meg nem oldja valaki. (Nem ennyire sarkítottan, hanem udvariasan, enyhén megfogalmazva..) Ami egyébként rendben is van.

 4. Kosz Miklosnak, kb. a Star Office ota varok erre a funkciora. 🙂

  Egy masik hasonloan egyszeru dolog, amit a MSWord tud: a bal bargon szimpla/dupla/tripla kattintas sort, bekezdest illetve szekciot jelol ki (ha jol emlekszem). Nagyon kenyelmes, jo kis funkcio. Sajnos LO-ban a bal margon kattintas ugyanolyan, mintha a szovegben kattintanek. Bejelentettem mar egyszer, de az meg lehet, hogy az OOo volt, nem a LO. Majd utananezek.

   1. 0. Ismétlem: minden tiszteletem Vajna Miklós úré azért, hogy megvalósította a régen várt “Üres hely eltüntetése” funkciót.

    1. Megmértem: ugyanazon a képernyőn a “teljes képernyő” öttel több sort fed föl, mint az “Üres hely eltüntetése”, pedig az egyik eszközsávot már baloldalra tettem, anélkül 11 pontos Palatino kenyérszöveg és 117% zoom mellett hét sor lenne a különbség. (Ezek a random értékek az adott képernyő és a saját preferenciáim folyományai).

    2. A LibreOffice emberemlékezet óta tudja (amit a Word nem), hogy a Ctrl-Alt-lenyíl (felnyíl) egy egész bekezdést mozgat le (föl). Cikkszerkesztésben ez naponta több tízszer fordul elő. Csak ezért megérheti áttérni LO-ra, pedig van még egy sor olyan, amit a Word nem tud.

    Talán ennyiből megint kiderült, hogy nem vagyok nagy híve annak, hogy a LO az MS Office-ra hasonlítson.

    1. Ezt a Ctrl-Alt-lenyíl (felnyíl) dogot külön be kell állítani, mert nekem nem reagál rá, pedig számomra is hasznos lenne.

     1. Ja, nálam azokat a billentyűkombinációkat a képernyőtartalom fejre állítására foglalta le a rendszer, vagy a videokártya drájver.

     2. Hát, izé.
      Emberemlékezet (a StarOffice 5.2) óta használom ezt a Ctrl-Alt-le(fel)nyíl dolgot — de mindig Windows alatt. A LO-ban (OO-ban) soha nem kellett külön beállítani. Valóban előfordult néha, hogy valami más program le akarta foglalni (és igen, a videómeghajtó hajlamos ilyesmire), de akkor _azt_ “leugattam”.
      Puppy Linuxos emlékeim alapján egyébként Linuxban is van Ctr-Alt-le(fel)nyíl a LO-ban.
      Úgyhogy hajrá, meg kell keresni, mi nyúlja le!

     3. A tudományos szabatossághoz hozzátartozik, hogy nem a videómeghajtó maga, hanem a videókártya-gyártók, a meghajtóval együtt csomagolt munkaasztal-kezelői (“képernyő-kiterjesztői”) nyúlják le a LibreOffice Ctrl-Alt-lenyíl(felnyíl) gyorsbillentyűit.
      A külső fejlesztők hasonló kiegészítői is megteszik ugyanezt. Jó esetben beállítható, hogy mi legyen a billentyűkombináció, ekkor nyilván “fel lehet szabadítani” a LibreOffice-t.

     4. A beállítást megtaláltam, jól van beállítva, csak nem reagál rá. Ha megnyomom a kombinációt, semmi nem történik, ezért kicsi az esélye annak is, hogy a rendszer foglalná a kombinációt.
      Még kísérletezek, valahogy biztos sikerül működésre bírni.

      Ha jól értem, a kombináció megnyomásakor az a paragrafus amiben a kurzor van, egyel lejjebb vagy feljebb kellene kerüljön.

 5. Vasárnapi kérdéseim (5.1.1-et telepítettem egy gépre)

  — A “LibreOffice párbeszédablakok használata mentéskor és megnyitáskor” lehetőség az Eszközök – Beállítások – Általános lapon van, nem az Eszközök — Beállítások – Megnyitás és mentés lapon. Számos verzióval azután, hogy megjelent a Megnyitás és mentés lap. MIÉRT? (Sokat nem bajszint, csak épp nem logikus.)

  — Több alkalommal próbálkoztam azzal, hogy eltávolítsam a zulu, lhosa, afgán stb. helyesírási szótárakat. Sajnos azonban — itt nem részletezhető okokból — a német, olasz, orosz és román szótárakra szükségem van a magyar és az (USA és brit) angol mellett, szóval az “összes eltávolítása”, ha lenne ilyen, nem oldaná meg a gondom. A kérdésem tehát az, hogy mi akadályozza meg egy “Szótárak kezelése” funkció megvalósítását? Jelölőnégyzetekkel, ahol a bejelölésük letöltené, az üresre kattintásuk meg eltávolítaná az érintett helyesírási-, elválasztási- és-vagy szinonimaszótárat.
  Miért van az Eszközök – Kiterjesztéskezelőben feltüntetve, hogy milyen szótárak foglalják a helyet — és le van tiltva az eltávolításuk? Hogy lássuk, hogy lehetne — de mégsem. Ez olyan … szexi

  (Tudom, a telepítéskor KI kell kattintani mindent, amit nem akarok, mert ha az alap a KI lenne, akkor a túlnyomó többség rá se jönne, hogy BE lehet kattintani…. Azt is tudom, hogy a korábbi választást az új, kis verziók megőrzik — ha akarják. Ha nem, akkor nem. Amiről abból értesülök, hogy a négy kis makróm sincs meg. Ezek miatt használom a bootstrap.ini hekkelését, de az a szótárakat nem oldja meg.)

  1. Nem csak telepítéskor, de a Módosítás során is ki lehet választani, hogy milyen nyelvű User interface-eket, és mely nyelvekhez akarsz egyéb eszközöket installálni/uninstallálni. Ehhez is a Telepítőt kell (újra)futtatnod, de a Módosítást kell kiválasztanod a felugró listából.

   1. Köszönöm.

    (Egészen döbbenetes, hogy negyedszázad alatt egyszer sem végeztem “Módosítást”. A dolog, úgy tűnik, a kognitív vakfoltomra esett… Rövidebben: basszus, hogy ez nem nekem jutott eszembe!)

 6. “Beállítások – Általános lapon van, nem az Eszközök — Beállítások – Megnyitás és mentés lapon. Számos verzióval azután, hogy megjelent a Megnyitás és mentés lap. MIÉRT? (Sokat nem bajszint, csak épp nem logikus.)”

  Szerintem azért, mert nem csak a Megnyitás és Mentés párbeszédablakról van szó, hanem például a Export párbeszédablak is a LO sajátja lesz az opció bekattintásakor. (És még biztos van/volt/lesz néhány, ami átváltható… Én úgy emlékszem, hogy a Nyomtatás is használhatta a rendszer párbeszédablakát, de most a LO4.4.7.-ben úgy tűnik, hogy csakis a LO-féle érhető el.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük