LibreOffice Portable 5.1.0

A LibreOffice legfrissebb kiadásával majdnem párhuzamosan megjelent annak portable/hordozható változata.

A hordozható változat teljes értékű irodai programcsomag, tartalmaz mindent (táblázatkezelő, szövegszerkesztő, bemutatókészítő stb.) amit a hagyományos telepítés esetén már megszokhattunk. A LibreOffice hordozható változatát egy pendrive-ra telepítve magunkkal vihetjük a megszokott beállításainkat.

A programcsomag kétféle nyelvi változatban érhető el: „Normal” és „All language”. Akinek szüksége van a magyar nyelvű felhasználói felületére annak az „All language” változatot kell letölteni.

A programcsomag(ok) elérhető(ek) a PortableApps.com oldalon keresztül.

“LibreOffice Portable 5.1.0” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Valószínűleg soha nem tudom meg, hogy nálam az 5.1.0 Portable menüjében miért nincs „Stílusok” tétel. Sejtéseim vannak (rátelepítettem az 5.0.4 Portable-re, és a gépem egyébként is súlyos, személyes beavatkozásokkal terhelt, lásd pl. alább), de igazi okot nem találok. Gondolni sem merek arra, hogy Mr. John T. Haller mellényúlt volna…

  ————- offtopic ———-
  Sikerült levennem egy Win7 gépről a Win10 reklámot. Ez azért eredmény, mert nem találtam olyan leírást a weben, amely pontosan írta volna le, mit kell csinálni. Tehát:
  Ki kell kapcsolni a frissítést, mint olyat a Vezérlőpulton (Vezérlőpult, Windows Update, Automatikus frissítés ki-be kapcsolása). Ettől egyrészt a Win7 hisztizik, hogy micsoda dolog már ez, másrészt újra kell indítani.
  — Meg kell keresni a telepített frissítések között a KB3035538-as számút, és el kell távolítani (Vezérlőpult, Programok, Telepített frissítések megjelenítése.) Ez is egy újraindítás, (Frissítések ki vannak kapcsolva!) ekkor már nem jelenik meg a Tálcán a Win10 ikonja.
  — Az újraindult gépen, kikapcsolt frissítések mellett frissítéseket kell keresni. Ez elég hosszas tud lenni, de előbb-utóbb lesz egy lista, benne a KB3035538-as “fontos” frissítéssel. Ennek a pipáját KI KELL KATTINTANI, és el is kell rejteni (Hide, van egy ilyen opció a menüben…) Megint újra kell indítani.
  — És akkor most vissza lehet kapcsolni a félautomata frissítéseket (vagy hagyni kikapcsolva…)
  Azt mindenki leírja, hogy el kell távolítani a KB3035538 frissítést. Azt viszont senki, hogy kizárólag a teljesen kikapcsolt frissítések mellett, és elrejtve nem jön vissza a következő újraindításkor. A Microsoft saját leírása írja az elrejtést, de azt nem, hogy ez az elrejtés csak akkor jön elő, amikor kikapcsolt frissítés mellett kerestetünk frissítéseket. Ja, és azért kellett végre levennem, mert már több hónapja közölte, hogy arra gépre — IBM ThinkPad Z60m-re — nem is lehet telepíteni, mert a grafikus meghajtóprogramot a gyártó nem frissítette Win10-esre. Az, hogy ettől magától miért nem takarodott le, az tipikus miIcrosoftizmus.)
  ———- offtopic vége ————–

 2. Vasárnapi mesém pedig a következő:
  — nyiss meg egy új Writer dokumentumot
  — katintgass jobboldalt alul a Zoom csúszka “+” jelén: 100, 110, 120, 140, 160 ,180
  — most pedig a “-“-on: 160, 140, 130, 120, 110, 100, 90, 80, 75, 65, 60
  — most megint a “+”-on: 65, 75, 85, 95, 100

  Tök lényegtelen az egész — éppen ezért nem értem, hogy miért nem egyenletes a skála?

  Nekem ott tűnt föl, hogy 130%-ot nem lehet egyszerűen beállítani.
  Tudom, tudom, kattintsak kettőt a számablakba, és írjak be annyit, amennyit úri kedvem diktál.

  Az alapértelmezésű nagyítás megadását sem találom. Ez sem lényeges, és van workaround: hívd be az alapértelmezésű sablont, állítsd be a nagyítást, mentsd — ettől minden új dokumentum ezzel a nagyítással nyílik meg (ahogy minden egyéb dok is akkorával, amekkora a mentéskor volt).

  És az alapértelmezésű Tab pozíció miért 0,74 cm? (Ebben kicsit bizonytalan vagyok, lehet, hogy egyszer az életben átállítottam,. és beleragadt, mintha 1,25 cm-re is emlékeznék, aminek van kicsi értelme, mert 0,5 hüvelyk. A Portable 4.4.7-emben most épp 2,2 cm, na ez biztos, hogy nem az eredeti.)

 3. “Sikerült levennem egy Win7 gépről a Win10 reklámot. ”
  Van egy olyan gyanúm, hogy nem sikerült az véglegesen… Mi már vagy háromszor levettük a gépeinkről, azt gondolva, hogy no most aztán kifogtunk a jó öreg MS-mesteren…

  1. Hát, azóta vagy 10x újraindultam már, és nem jött vissza… Az a “Hide” opció, az működik.

   1. Nálunk nem az újraindulások számával összefüggésben tért vissza: bizonyos időszakonként olyan erőszakos frissítési kényszere lett a gépnek, hogy – úgy tűnik – felül írta az általunk beállított frissítési beállítást (letiltást). Persze a pontos okot nem tudom…

    1. Aha. Erősen figyelni fogom a dolgokat a foltozókedd (hónap második keddje) után…

 4. “Valószínűleg soha nem tudom meg, hogy nálam az 5.1.0 Portable menüjében miért nincs „Stílusok” tétel. Sejtéseim vannak (rátelepítettem az 5.0.4 Portable-re, ”

  Nálam friss telepítésen látszik a ‘(Bekezdés) Stílusok’ legördülő mind a felső eszköztáron, mind pedig az oldalsáv stíluspanelje jól működik.
  Lehet, hogy a réginél nálad kézzel ki volt kapcsolva, és/vagy átvette a régi, de esetleg meghibásodott, vagy inkompatibilis profilt.
  A hordozható verziónál ugyanúgy van értelme Felhasználói profilt törölni (hibajavítási kísérletként), mint a fixen telepített verziónál, csak itt a profilt természetesen a telepítési könyvtárban kell keresned.

 5. A portableapps.com-on megjelent a LibreOffice Portable 5.1.1. A libreoffice.org–on is ott van… (a portable)
  És akkor mi a különbség az 5.1.0.3 és a portable 5.1.1.3 között?

  1. Ha ez nem valami hiba, vagy félreértés, akkor nagyon jó ötlet. (Magam is felvetettem már ilyen fórumokon.) Sokkal kisebb rizikóval és kevesebb munkával lehet egy hordozható verziót kipróbálni, tesztelni mint a régi, jól működő, napi használatban lévő verzió eltávolításával, vagy némi buherálással a régi mellé telepített fix verziót.

  2. De én mondjuk a libreoffice letöltési oldalán – neve szerint – nem a hordozható változatot látom:
   https://hu.libreoffice.org/letoeltes/

   …Azt tartom jó ötletnek, hogy a hordozható gyorsan (egy időben) jelenik meg a fixen telepíthető változattal… (akár még korábban is megjelenhetne…)

   1. Akkor legyen ez a mai mesém:
    • beírom a címsorba, hogy libreoffice.org, majd kattintok a naaaagy zööööld “Download” gombon
    • bejön egy oldal, a címsorban ez van: http://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/?version=5.1.0: ez ugye kifejezetten az 5.1.0-át keresi
    • átírom a címsorban az 5.1.0-át 5.1.1-re
    • rezzenéstelen arccal bejön az 5.1.1-es “fresh” letöltő oldal, korrekt leágazásokkal a 64 bites telepítő és help csomagok felé
    Mondhatni, minden rendben van. De tényleg?

    Dehát a LibreOffice-et ezért szeretjük. Mert a saját, közvetlen hozzájárulásunkkal hozzuk létre a saját, kifogástalan élményünket. Az efölött érzett megelégedést, mint nemrég megtudtam, a pszichológusok IKEA-effektusnak nevezik… (Egész pontosan azt, hogy a saját hozzájárulásunk annak értéke fölött növeli az eredmény értékét..)

    Még egy motívum a meséhez (már mintha mondtam volna itt valamikor): amióta Tímár úr elárulta a programs könyvtárban található bootstrap.ini fájl egyik titkát, azóta nem használok portable LibreOffice-t. Átirányítom a saját beállításaimat egy libreoffice/profile nevű könyvtárba, amitől az egész LibreOffice könyvtárrendszer hordozhatóvá válik. (Nem teljesen, de nekem eléggé…)

    A titok: ez legyen a bootstrap.ini utolsó sora
    UserInstallation=$ORIGIN/../profile

    (És az egészről a boldogult DOS config.sys-e jut eszembe. Miket lehetett azzal is hekkelni!…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük