LibreOffice 4.4.2

LibreOffice logó A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.4.2 megjelenését. Ez a LibreOffice 4.4 második javítókiadása, több mint 50 kisebb-nagyobb hibát javít.

A LibreOffice 4.4.2-ben javított hibák listája két részletben érhető el, RC1 és RC2.

Frissítés: Kimaradt az eredeti bejelentésből, hogy az FSF.hu Alapítvány jóvoltából a LibreOffice magyar fordítása ismét 100%-os.

“LibreOffice 4.4.2” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Először is örülök, és köszönöm minden közreműködőnek az új, és teljesebb magyarítású, gyors és szép verziót.

  Örömömet azonban beárnyékolja egy, a 4.4 ágban felbukkant, szerintem “A” kategóriás hiba:
  A szövegkeretek háttérszíne a Writerben mentés-behívás során fehérre változik.
  Nemcsak én fedeztem föl:
  Bug 87369 – FILEOPEN: Frame background colour is changed to white on loading
  Bug 86578 – Text frame and coincident image frame style transparency and color fill corruption in Writer 4.4

  Ha esetleg nem lenne világos: a hiba a 4.4.2.2-ben még benne van.
  Nem “halálos”, végül is, ha egy 10 oldalas dokumentumban 20 szövegkeret van, amelyek különböző színűek, hát, a behíváskor mindig helyre kell állítani a színeket, és ügyelni, hogy PDF-be is mentsünk kilépés előtt, hogy legközelebb legyen minek alapján helyreállítani.

  Nem tudom, ki és mi alapján dönti el, mivel kell foglalkozni. Szerintem ennél
  tdf#39279 prioritise Thunderbird address books in first-match search [Julien Nabet]
  a szövegkeret háttérszínének csonkítása gyakoribb és fontosabb. De lehet, hogy tévedek.

  (Egy kategorizálás szerint az “A” olyan hiba, amellyel a szoftvert nem szabad kiadni, mert alapvetően akadályozza használatot; a “B” gyakran előfordul, de megkerülhető; a “C” ritkán fordul elő, enyhe, de látható, “illik” előbb-utóbb kijavítani.)

  1. Joel Madero elég jól összefoglalta, hogy mit érdemes elvárni:
   https://joelmadero.wordpress.com/2014/10/11/user-expectations-and-the-reality-of-our-community/

   Julien Nabet egy önkéntes, azt csinál, amit akar. De a fejlesztők lehetőségeit behatárolja például a tudásuk is. Az említett hibával 2-3 ember tudna kezdeni valamit, pech, hogy mostanában nem értek rá erre.

   Ha a megjelenést blokkolná egy “A” kategóriás hiba, akkor soha nem jelennénk meg. Mindig lenne, aki amellett érvelne, hogy még ezt az 1 hibát feltétlen javítani kell. Ezért időalapú a kiadás, fél évente megjelenik és kész.

   1. Igazad van.

    Utólagos engedelmeddel ide copy-paste-lem a belinkelt blogposzt “iszonyatosan fontos” pontjait:
    “1. The Document Foundation (the non profit organization behind LibreOffice) has zero (yes, not one) paid developer. The implication of this is that there is literally not one single person on the project who can dictate how bugs are fixed.
    2. There are paid developers being paid by other companies – again TDF has zero power to influence these companies. They do incredible work and TDF has helped to develop an ecosystem where such third party, independent, companies can thrive.
    3. The remaining portion of our commits are wholly from volunteers. What does this mean – again, we have no power to dictate how a volunteer uses their time.”

    Ezek valóban alapvetően befolyásolják a LibreOffice fejlesztési folyamatait, szerintem annyira, hogy a LibreOffice.org nyitólapján lenne a helyük. Csak sajnos aláásnák a LibreOffice hitelét.
    Az önkéntes fejlesztő közösség befolyásolhatatlansága és kiszámíthatatlansága a teljes nyílt forrású vonulat olyan elháríthatatlan belső tulajdonsága, amelyről elvileg mindenki tud — ahogy azt is, hogy a húsfogyasztás gyilkolással jár –, csak nem “illik” mindig megemlíteni.

    Ha esetleg aránytalannak tűnik a reakcióm a szövegkeret háttérszínének fontosságához képest, akkor elnézést kérek.

    1. Igaz, hogy a TDF-nek nincs saját fejlesztője, de több LibreOffice-t fejlesztő cég is tagja a közösségnek. Ők — rengeteg ingyen végzett közösségi munka mellett — azt fejlesztik, amit valaki annyira fontosnak tart, hogy fizetni is hajlandó érte. Tehát szerintem a dolog elég kiszámítható, ha pénz is van mögötte. De sokszor kevesebb is elég, pl. ha valaki a közösségi médiában megfuttatja, hogy baja van, akkor az is át szokta törni az ingerküszöbét sokaknak.

  2. “a 4.4 ágban felbukkant, szerintem “A” kategóriás hiba”
   “a “B” gyakran előfordul, de megkerülhető;”

   Bár csak 4.4.0 és 4.4.1 hordozható verzión volt lehetőségem kipróbálni, de ez a probléma viszonylag jól megkerülhető:
   Ha a keret létrehozása közben/után nem manuális (direkt) formázással állítod be a háttérszínt, vagy a színátmenetet, hanem előre létrehozott KERETSTÍLUSSAL operálsz, akkor a mentés, kilépés, újra betöltés után is pontosan a beállított tulajdonsággal jelennek meg a keretek.
   Bárminemű kézi háttérformázás végrehajtása után sajnos ez a megkerülés sem működik, (ha a stílus alkalmazása előtt állítasz be kézzel háttérszínt, akkor kifehéredik, ha a stílus alkalmazása után manuálisan módosítod a háttérszínt, az “beragad”, nem áll vissza a stílusban beállított tulajdonságra semmi módon). De ha odafigyelsz, és nem alkalmazol kézi formázást a háttérre, hanem CSAKIS STÍLUSOKAT, akkor ez segítség lehet.
   Természetesen (?), ha színátmenettel, vagy egyéb – a programcsomagba újonnan bekerült – háttér tulajdonsággal mented a keretet, akkor az el fog veszni – ha a 4.4.x-nél régebbi programverzióval nyitod meg a fájlt.

   1. Köszönöm a javaslatot.
    Az a nyers igazság, hogy már korábban kipróbáltam a stílusokat, és működtek.
    Továbbá rossz szokásom, hogy néhány korábbi “portable” verziót életben tartok — hogy a verziók közötti különbségeket próbálgassam ( nem az a legérdekesebb, hogy mi az új egy verzióban, hanem, hogy mi marad ki belőle…), és a stílusozásnál lényegesen egyszerűbb pl. a stabil 4.3.6 használata.
    Nem vagyok egyébként alapos, csak a Writerrel foglalkozom, pedig mennyi hasonló érdekesség lehet a Calcban!

    (Azt azért megjegyzem, hogy nekem úgy tűnik, formátumújdonságok ritkán jönnek. Színátmenetes kitöltés már a 3.6.4-ben. volt. A 4.4.x-el készített dokumentumokat simán meg lehet nyitni 3.x verziókkal különösebb torzulások nélkül. Csak pl. a 3.x ben a makrókat még saját felelősségre sem lehet engedélyezni…)

    1. “Csak pl. a 3.x ben a makrókat még saját felelősségre sem lehet engedélyezni…)”

     Használtunk (a cégnél is) 3.x.x verziókat (nem az összeset, természetesen), de nem tapasztaltunk ilyen hibát Windows XP prof SP3 alatt.

     1. Elnézést kérek, igazad van.

      Alaposabban körülnéztem a 3.6.5.2-ben, és az Eszközök – Beállítások – Általános lapon van a “Makrórögzítés engedélyezése (korlátozott)” jelölőnégyzet.
      A 4.x ágban pedig Eszközök – Beállítások – Speciális lapon, amely a 3.x ágban még nem volt külön.

 2. Kedves Tímár úr!
  Sajnálom, hogy csak most fedeztem föl a színátmenetes kitöltéstípusokat, pedig évek óta jelen vannak.
  Szeretnék kicsit jobb neveket javasolni nekik:

  Számtani sorozat -> Lineáris
  Tengelyirányú -> Lineáris oda-vissza
  Sugárirányú -> Sugárirányú (ez jó 🙂 )
  Ellipszoid -> Ovális
  Másodfokú -> Négyzetes
  Négyzet -> Téglalapos

  Az idetartozó morgolódásom pedig az, hogy a Súgóban talán kellene egy utalás, hogy a kitöltéstípusokat kizárólag a Draw-ben lehet szerkeszteni, pedig minden alkalmazástípusban megjelennek.
  Az pedig mondhatni évtizedes butaság, hogy a szintén minden alkalmazásra érvényes színeket (palettákat) is KIZÁRÓLAG a Draw-ban lehet szerkeszteni, menteni, betölteni.
  Az “Eszközök – Beállítások – LibreOffice” listában legalább három major verzió óta jelenlevő “Színek” tétel csak a standard palettát befolyásolja — van ebben logika, a vonatkozó súgó viszont minden külön megjegyzés nélkül a Draw-é, és a “Mentést” is tartalmazza, amely a LibreOffice lista “Színek” tételének paneljében nincs is. Na, ez egy “C” kategóriás hiba…

 3. Most vettem észre a LO 4.4.2.2 64 bites verziójában (openSUSE 13.2, 64 bit) a Calcban, rákattintva egy oszlop fejlécére jobb gombbal (helyi menü) HIÁNYZIK az oszlop beszúrás, törlés stb. lehetősége, csak a vágólap mesterhármasa (CTRL X-C-V) érhető el!
  Ezzel mit lehet tenni (esetleg ennek az elérhetősége, beállítása változott?) vagy csak nálam van ilyen furcsa “viselkedés”? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük