LibreOffice 4.4.2 portable

A LibreOffice „fresh” ágának legújabb stabil kiadását követően megjelent annak hordozható (portable) változata is.

A hordozható változat teljes értékű irodai programcsomag, melyet USB kulcsra/pendrive-ra telepítve szabadon magunkkal vihetünk, így egyben kedvenc beállításainkat is szabadon használhatjuk bárhol.

A portable változat kétféle nyelvi csomaggal érhető el: egy „Multilingual” és egy „All Language” változatban, melyből a második tartalmazza a felület honosítását is. Mindkét változat szabadon elérhető a Portableapps.com weboldaláról.

“LibreOffice 4.4.2 portable” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Nem tudom, nem lenne-e célszerűbb a kiadásra szánt verziókat eleve hordozható verzióban kiadni. Sokkal szívesebben telepíteném a kipróbáláshoz, hibajelzéshez, ha biztosan tudom, hogy nem fog felülírni semmit a fixen telepített “éleshasználatú” régebbi verziómban, ami esetleg egy fixen telepített próbaverzió esetén nem kizárt. Vagy tévedek?

  1. Kedves Tibor!

   A 4.4-es sorozat még nem ajánlott a vállalatok számára éles bevetésre az csak a 4.4.3-tól fogva lesz célszerű. Ez a kiadási politikában részletesen indoklásra került.

   Amíg a 4.3-asat használja stabilan, a 4.4-et mellé lehet „telepíteni” portableben.

   1. Értem, és tudom is… A cégnél még mindig a 4.2.8-at használjuk az év közepéig, de lehet, hogy a végéig. Otthon a 4.3.x van fixen telepítve.
    De mivel a fórumokon próbálok aktívan másoknak segíteni, nem tudom elkerülni (nem is akarom) a legújabb verziók telepítését.
    Viszont a hordozható verzióra napokat (régebben akár heteket) kell várni. Ezért javasoltam, hogy az új változatoknak ELŐBB a hordozható csomagját kellene közzé tenni – vagy egy időben a fixet és a hordozhatót, már ha technikailag ez megoldható.

    1. Kedves Tibor!

     A helyzet az, hogy a portable változatokat nem a Document Foundation készíti, így azok mindig csak “utólag” jelenhetnek meg. Ennek megfelelően olykor vannak hosszabb elcsúszások is – bevárnak egy-egy kiadást.

     A béta változatokat lehet a stabil változatok mellé telepíteni azok nem zavarják egymást (így a most megjelenő 4.5-öst a 4.3-as mellé). Az RC1-es változattól azonban felülírja a régebben telepítettet…

     1. Azért annyi időm nincs foglalkozni a programcsomag próbálgatásával, hogy a béta verziókat is telepítsem.

      Mindenesetre köszönöm a választ, akkor nem marad más: megvárom a hordozható verziókat, ahogy most is tettem.

     2. Kedves Tibor!

      Olykor érdemes kipróbálni, néha már az „alpha” is működik… 🙂

      De a bétákban már látni, hogy mi a „fő irány”, ill. milyen „hibákra” lehet számítani.

  2. Simán lehet telepíteni egymás mellé a különböző verziójú LibreOffice-okat. Nekem fent van vagy 10 féle mindegyik gépemen.

   Windowson:
   msiexec /a LibreOffice_x.y..zmsi /qb TARGETDIR=c:LibreOfficex.y.z
   Utána a TARGETDIR-ben a programbootstrap.ini-ben a profil helyét átírom, pl. $ORIGIN/../Data-ra, és kész a független telepítés.

   Linuxon:
   RPM-eket töltöm le, egy könyvtárba teszem.
   for i in RPMS/*.rpm;do rpm2cpio $i | cpio -idmv ; done
   itt bootstraprc fájlban kell a profil helyét átírni.

   OS X-en:
   Eleve futtatható a DMG-ből, nem kell kicsomagolni.

   1. Ezt majd kipróbálom, köszi!
    Mondjuk látatlanban kérdéseim merültek fel: melyik telepítés lesz az alapértelmezett, azaz: hogy lehet elkerülni, hogy az ODF fájloknál átvegye a legfrissebb telepítés a hozzárendelést? (a MSO fájlokkal történő összerendelést telepítés közben ki lehet kapcsolni.)

    1. Ha így teszed fel, akkor egyik sem veszi át az ODF hozzárendelést, mivel nem ír a registrybe.

 2. Nekem nem vált be a portable LibreOffice. Nem a 4-es, hanem már a 3-as sem. (nyilván Windowson)
  Lehet, hogy valamit rosszul csinálok, vagy gondolok.

  1.) ((lesz 2.)) A “portable” nálam azt jelenti, hogy több gépre feltennék egy beállított, felkonfigurált példányt a mappájának felmásolásával. Az egyik gépen előállítom ezt a példányt, és felmásolom a mappáját egy USB-tárolóra, majd onnan a másik gépre.
  Az USB-tárolóra másolás 45-70 percig tart, mert szokatlanul sok fájlt kell másolni. Az USB-tárolóról a gépre másolás 30-60-percig tart — ugyanezért.

  Ezek itt a Windows Intéző “Tulajdonságok”-adatai:
  LibreOffice 4.3.6: 800 MB, 17245 fájl, átlagos fájlméret: 48,7 kB
  LibreOffice 3.6.4: 889 MB, 25263 fájl, átlagos fájlméret: 37 kB
  (tehát a helyzet javul…)

  Összehasonlításul (ezek is mind “portable-k”):
  Blender: 373 MB, 3940 fájl, átlagos fájlméret: 99,5 kB
  GIMP: 114 MB, 3308 fájl, átlagos fájlméret: 36,1 kB
  Scribus: 180 MB, 5114 fájl, átlagos fájlméret: 378 kB

  Ezt a körülményt egyszer felpanaszoltam a PortableApps.com-on, Mr. John T. Haller szerint próbálkozzak ZIP-eléssel a forrásgépen, és a cél-gépen kibontással.

  2.) A LibreOfficePortable-verziók betöltési ideje nem csökken a verziók során, mert a “betöltés rendszerindításkor” opció ellentétes a hordozhatósággal. Ez a betöltődési idő a 30-45 mp tartományba esik az én tipikus dokumentumaimnál (20-40 kB-os RTF-ek, döntően csak a Writerrel dolgozom).

  Úgyhogy nem használok portable verziókat, minden egyes használt gépre (háromra) feltelepítettem a LibreOffice-et, és beállítgattam (egy nekem való alapértelmezett stílust, az automatikus javítás szótárait, néhány makrót, ilyesmiket).
  Természetesen másnál lehetnek gyökeresen más körülmények, amelyek között életszerű lehet a portable verzió, és a messze 10000 fölötti fájlmennyiség.

  1. Az 1. problémához:

   A telepítés során a program felkínálja az “Extra nyelvek eltávolítása” opciót. Kipróbáltam, és úgy tapasztalom, hogy ez a felhasználói felület és a nyelvi eszközök extra nyelveinek eltávolítására szolgál, az egyéb nyelvi eszközök közül a csak az angol változatai, a bosnyák, az izlandi ( vajon miért?) települnek, azok közül amelyeket a telepítő tartalmaz. De ez a változtatás is FELÉRE csökkentette a telepített állapotban mért méretet. Ha neked nincs esetleg szükséged a magyaron kívül más nyelvű menüre és a helyesírás-ellenőrzőt is csak magyar nyelven használod, akkor használd bátran ezt az opciót!

   Sajnos nem lehet “összeválogatni” a szükséges nyelveket a telepítés alatt, mint a fixen telepített verzióban… Ez pedig hasznos feature lenne a hordozhatónál is…

   Kérdés, hogy kézzel hogyan kell “megszabadítani” a fölösleges nyelvektől a telepített csomagot, de úgy, hogy működőképes maradjon a program.
   A kiterjesztéskezelővel el lehet távolítani a a különböző nyelvi könyvtárakat.
   De hogy lehet a felhasználói felület fölösleges nyelveit eltávolítani? Azok nem kiterjesztésként vannak telepítve…

   1. Módosításra szorul az állításom: a felhasználói felület extra nyelveit nem távolította el ez az opció (németet, orosz próbáltam beállítani, és bizony sikerült), csak a szótárakat és egyéb nyelvi eszközöket…

    1. Egyszer kipróbáltam az “Extra nyelvek eltávolítása” opciót, miután elmaradt mögüle a “(kísérleti)” jelző.
     Regényeket lehetne írni működéséről. (Miért hagyja meg a bosnyák, vagy a bokmal, vagy épp a kelet-szuahéli nyelvet? Miért nem alapvetően kiválasztásos működésű? A telepített programban miért nem “rendes” működésű a szótárak eltávolítása, ugye?)
     De ha működne is, akkor a telepítés mérete mondjuk 200 MB-tal és 2000 fájllal kisebb lenne. “So what?”

     Emlékeztetnék arra, hogy a kifogásaim a LibreOffice-szal szemben “családtag” jellegűek. évtizedek óta napi szinten dolgozom vele (a windowsos Writerrel) — hiszen éppen ezért ismerem annyira jól az összes “szeplőit”…

     —- (offtopic) —-
     Olyan három éve durván lecsökkent az érzékenységem a merevlemezhely-igény iránt. Észrevettem, hogy egy 250 GB-os egységen is marad mintegy 100 GB szabad — mindig, az én életmódom mellett. A filmek 1 TB-os külső egységekre kerülnek, a pendrájvok meg jönnek-mennek, 4GB alatt nem is foglalkozom velük. A sebességük fontos, a 16 GB-nál nagyobbak meg már mind “jók” (>6 MB/s-esek).

   2. Nem egészen értem a portable létjogosultságát. Ha fogok egy normál, általam választott opciókkal végrehajtott telepítést, kimásolom egy pendrive-ra, és a bootstrap.ini-ben átírom a profil helyét, akkor nem lesz hordozható? Szerintem az lesz, és olyan lesz, amilyet én akarok.

    1. Csak az a baj, hogy ilyen mélységig kevesen értenek a telepítés rejtelmeihez… Még én se gondoltam rá, hogy ezt így kipróbáljam… (A bootstrap.ini-ről meg egyenesen fogalmam sem volt.)

    2. Van amikor jogosultság híján nem is lehet telepíteni a normált, csak a portable-t. Ha lehetett telepíteni, akkor hogy azonos lesz-e, azt nem tudom.

  2. A napokban feltűnt az OpenOffice Apache a PortableAppson.
   Nos:
   OpenOffice Apache 4.1.1: 1160 MB, 7779 fájl, átlagos fájlméret: 175,2 kB
   Viszont
   • az All Languages verzióban sincs magyar;
   • a magyar szótár 2010-es (az extensions.openoffice.org-on. Az extensions.libreoffice.org-on én nem találok magyar szótárat…);
   • a magyar kezelőfelület csak a menükig tart, a párbeszédablakok már angolok…
   • a Súgó viszont elég magyar

   (Az én egyedi bajom a LO-val, hogy egy bekapcsolt elválasztású alapértelmezett sablonnal mentett RTF-dokumentumból kigyilkolja az elválasztás bekapcsoltságát (újra behívásnál nincs elválasztva) _nincs_ benne… ((azaz _ebben_ nem hibás))

   1. Az OpenOffice karakterszámlálója használhatatlan: nem különbözteti meg a szóközös illetve anélküli karakterszámot, és nem teszi bele az állapotsorba.
    Kidobtam… (az OpenOffice-t)

    1. Igen, ebből látszik, hogy az alapfunkciókon túl mindenkinek más a fontosabb segédfunkció. Én még soha rá nem néztem a saját dokumentumaimnál a karakterszámlálóra. (A Fórum–kérdések kapcsán már figyelgettem…)

 3. Mindennek ára van, így annak is, ha valaki portable/hordozható változatot használ egy-egy programból. Egy ekkora programcsomag esetében – ennyi funkcióval, folyamatosan tisztuló, egységesülő kóddal, egyre kevesebb hibával – elkerülhetetlen a nagy mennyiségű, ám apró fájlok tömegei… Aki ezt nem akarja megfizetni, ne használja. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük