LibreOffice 4.0.1 portable

Az új, hibajavító LibreOffice kiadást (4.0.1) követően megjelent annak hordozható, úgynevezett portable változata.

A portable változat ugyanolyan teljes értékű irodai programcsomag (funkcióiban, nyelvi lefedettségében), mint a hagyományos változat.

A program elérhető a portableapps.com oldalról, kétféle nyelvi változatban (a magyar nyelvet mind a két változat tartalmazza, elég a standard változatot letölteni).

 

“LibreOffice 4.0.1 portable” bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Nekem ma ezt mondja a Gábor által linkelt oldal a 4.0.1. hordozható verzió letöltési linkjeire kattintva:

  Object not found!
  The requested URL was not found on this server. The link on the referring page seems to be wrong or outdated. Please inform the author of that page about the error.
  If you think this is a server error, please contact the webmaster.
  Error 404
  download.documentfoundation.org
  Wed Mar 13 14:42:20 2013
  Apache

  A normál letöltési oldalról gond nélkül le tudtam tölteni:
  http://hu.libreoffice.org/letoeltes/

 2. Buta user kérdezi a gurukat:
  Hogy kell kikapcsolni a Writerben, hogy NE ugorjon föl az élőfej/élőláb vezérlését kínáló kék téglalapocska, amikor a kurzor az oldal szövegterületének tettjén/alján jár?!

  Ha ugyanis NEM az élőfejet/élőlábat akarom vezérelni, akkor eléggé zavaró. Pl. elég nehéz a szövegterületből kinyúló keretet, képet kijelölni. És ha az a keret pont az élőfejben van, akkor egyenesen lehetetlen.
  (Hogy kerül keret, kép az élőfejbe? Kreatív tervezéskor. Nem kell nagy fotókra gondolni, de egy színátmenetes csík pl. jól jöhet)

  1. Szerencsére a 4.0.1-ben nem ugrik fel sehogyan sem magától a dizájnos, de tényleg zavaró menü, csak kifejezett kattintásra a felső vagy alsó margón. A kijelölési hiba is részben javítva lett. Az élőfejen lévő keret kijelöléséhez viszont 2+1 kattintás is elkelhet: dupla kattintásra kijelölődik a fejléc, plusz egyre az ott lévő keret. (Máskülönben elég egy kattintás a fejléc kijelöléséhez, de ha az ott lévő keretre kattintunk, akkor dupla kell, hogy egyáltalán a fejléc kijelölődjön.)

 3. Ha már itt járok, elpanaszolom, hogy mindig baj volt/van az élőfejek/lábak az oldalpáron NEM AZONOS tartalmának megadásával.
  Ha az a tartalom nem egy egyszerű oldalszám-mező.

  Most, a 4-es vonulatban tovább romlott a helyzet:
  – megadom, hogy ne legyen azonos a páros-páratlan oldalon
  – megadom a páros oldali tartalmat, mire megjelenik a páratlan oldalon is
  és fordítva.

  Többszöri kísérletezés után többé-kevésbé megy. (Megadom, hogy azonos legyen, megadom a páros tartalmat, mire persze a páratlan is olyan lesz, MOST megadom ,hogy NE legyen azonos, és akkor lehet a páratlan élőfejbe mást írni. De ha változtatni kell, akkor megint hibázik.)

  Tovább bonyolítja a helyzetet az új, “Azonos tartalom az első oldalon” lehetőség. Ha a dokumentumnak van borítója, és az NEM ezzel a lehetőséggel állt elő, hanem a régi módon, más borító oldalstílussal, akkor az első belív oldalon megadott élőfej lesz az “első oldal”, tehát a MÁSODIK belív oldalon kell az élőfejet/lábat szerkeszteni úgy, hogy minden oldalon érvényesüljön. Ha az első belív oldalon szerkesztem, akkor csak ott lesz érvényes. Ez a jelenség a páros-páratlan oldalon különböző élőfej problematikával együtt … erősen frusztráló.

  1. Az új lehetőség még nem hibamentes, sőt egyéb hibákat is állított elő, amelyekkel kapcsolatban még a 4.0.2-ben is lesznek javítások, ha jól láttam. Mindenesetre ha ez továbbra is fennáll a 4.0.2-ben (illetve a régebbi zavaró hiba), akkor bejelentem (a margótükrözési, és azóta javított hibához hasonlóan). Köszönöm a hibajelzést!

 4. Egy olyan érdekes dolgot vettem észre, hogy ha egy exel fajba 15-17 munkalapot hoztam létre melyekben néhány bejegyzés van akkor xlsx-be mentve hosszú másodpercekig (60sec) strandlabda és 1 proci 100% pörög. (OS X 10.7.5 LO 4.0.2.1) Amúgy az elmentet fájl 3.2MB lett.

   1. Közben próbáltam szűkíteni a problémát a hiba a 15. munkalapban van. Ez azért érdekes mert a 14. munkalap másolásával jött létre.

    1. “Be kellene jelenteni a hibát a fentebb említett oldalon, vagy az http://bug.openscope.org/browse/OOO oldalon.

     Esetleg a fórumba érdemes még feltenni a kérdést, hogy mi lehet a baj!”

     …mindkét helyen a/egy hibásan működő példafájl csatolásával tedd ezt meg, mert csak az alapján lehet a hiba jellegét és konkrét okát megállapítani…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük