LibreOffice 4.0.1

LibreOffice logó Berlin, 2013. március 6. – A The Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 4.0.1-et Windows, MacOS és Linux rendszerekre. Ez az első hibajavító kiadás a LibreOffice 4.0 február eleji megjelenése óta. A LibreOffice 4.0 sikerét jellemzi, hogy napi 100 ezer egyedi IP-címről érkezik frissítési kérés (egy évvel ezelőtt még csak napi 25 ezer volt).

A LibreOffice Impress Remote alkalmazás, amellyel androidos mobilunkról távvezérelhetjük bemutatóinkat, most már minden platformon működik (Windows, MacOS, Linux). Letölthető a Google Playről, bővebb leírás a wikiben van.

Ez az új kiadás tovább növeli a LibreOffice 4.0 stabilitását és minőségét. A 4.0 megjelenése után javított hibák listája két részletben érhető el: 4.0.1.1 és 4.0.1.2. Az intézményi bevezetésre azonban a TDF továbbra is a stabil LibreOffice 3.6.5-öt javasolja, lehetőség szerint tanúsított, hibaelhárításra a forráskód szintjén képes (L3 support) egyén vagy szervezet segítségével.

A dokumentációs csapat elkészült a „Getting Started with LibreOffice 4.0” című könyvvel, amely PDF vagy ODF formátumban szabadon letölthető a webről, de megrendelhető nyomtatott könyvként is a Lulutól.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a TDF szívesen fogadja a pénzadományokat akár PayPal vagy kártyás fizetés útján is. A támogatást az infrastruktúra fenntartására fordítják. További információ az adományküldésről: http://donate.libreoffice.org.

“LibreOffice 4.0.1” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. “Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a TDF szívesen fogadja a pénzadományokat”

  Mindjárt itt az SZJA bevallás. Az 1% az FSF számára ajánlható fel még mindig, vagy a TDF gondoskodott már a közvetlen felajánlás lehetőségnek a technikai megteremtéséről?

  1. Jó, hogy mondod, kitettem egy 1% boxot oldalra. A TDF nem gyűjt 1%-ot, az FSF.hu viszont igen, és 2012-ben is sokat segített a LibreOffice-nak.

   Az FSF.hu Alapítvány születésének pillanatától (2010. szeptember) támogatja a LibreOffice projektet. Több alapítványi aktivista tagja a LibreOffice projektet összefogó The Document Foundationnek. Az alapítvány aktivistái rendszeresen írnak magyar nyelvű cikkeket és hírfordításokat a libreoffice.hu honlapra, amely a LibreOffice-szal kapcsolatos magyar nyelvű hírek elsőszámú forrása. Az alapítvány 2012 októberétől kezdve 1 fő LibreOffice-fejlesztő, nappali tagozatos egyetemi hallgató részére ösztöndíjat folyósít. Lásd a havi beszámolókat. Az alapítvány támogattta azon magyar LibreOffice-fejlesztők kiutazását a berlini LibreOffice-konferenciára és a müncheni HackFestre, akiknek munkahelye nem térítette meg az útiköltséget. Az alapítvány tulajdonában levő szerveren fut a LibreOffice projekt webes fordítássegítő programja (Pootle). A szerver üzemeltetését az alapítvány aktivistái és a The Document Foundation tagjai közösen végzik. Az alapítvány egy erős konfigurációt (dual Core i7 / 12 GB RAM), a korábbi szerverét adta kölcsön LibreOffice-fejlesztési célokra. 2012-ben 2 alkalommal 500-500 LibreOffice matricát gyártatott az alapítvány, amelyet különböző szabad szoftveres rendezvényeken osztogattak az aktivisták. Szintén az alapítvány állta a LibreLogo ismertető füzetének nyomdaköltségeit, ez is konferenciákon volt szóróanyag.

  1. Nem, a kiadott A.B.C verzio mindig azonos a legutolso A.B.C rc D verzioval. Az a logika, hogy a negytagu megjeloles a forraskodot azonositja, mig a 3 tagu (esetleges alpha/beta/rc vegzodessel) a binarisokat. Igy az utolso rc es a vegleges kiadas binarisainak mas a neve, viszont a hozzajuk tartozo forras verzio u.az. Ezzel elkerulheto, hogy a veglegesnek kiadott binarisok elkeszitesekor ha valami hiba csuszik a forditasi kornyezetbe, akkor ezek eszrevetlenul maradjanak egy veglegesnek kikialtott kiadasban.

 2. Végre, végre, végre jól működik a feltételes formázások kezelése! Köszönet érte, bárki is volt aki rendbe tette!

 3. Feltettem de ismét előjött ugyan az a gond ami a 4.0.0 telepítésénél, konkrétan, hogy az általam feltett kiegészítők eltűntek de most a telepített kiegészítő listában bent maradtak viszont az általuk kínált funkciók már nem voltak elérhetőek így ismét újra fel kellett raknom. Nem lehetne ezzel valamit csinálni mert ez így elég idegesítő.

  1. Nem is kell szalag menü, sokkal jobb a mostani normális, isten ments, hogy olyan legyen mint az MSO 2007-től.

  2. “Persze ebbe sem tudtak szallag-menüt tenni…”

   Hála Istennek!
   (Én már a “Persona’-t” is fölösleges marhaságnak tartom. …Dehát ilyenek az igények…)

  3. Mi gátol abban, hogy saját szalagot rakj össze a Writer eszközsoraiból?
   Ami engem illet, örülök, hogy legalább a LibreOffice nem kényszerít olyan eszköz használatára, amit feleslegesnek érzek.

   M$ Office 2007/20010/2013 alatt sokat kell vakarni a programon, esetleg külső forrásból származó menüt is kereshetünk, telepíthetünk, de azzal is csak nyűg van. Érdemesebb lenne az IBM Lotus Symphony-ban és a Calligra Suite Words alkalmazásában is meglévő oldalpanelt a Writerbe opcióként (!) beemelni. Én azonnal élnék is vele, főleg, amikor széles monitoron dolgozom.

   1. Ennek már van értelme, támogatnám is az ilyen beállítási lehetőséget, ennek akkor lenne igazán értelme ha valakinek mondjuk Full HD vagy a feletti felbontásban dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük