LibreOffice 3.5.6

LibreOffice logó A Document Foundation büszkén jelenti be a LibreOffice 3.5.6 mai megjelenését.

A 3.5-ös sorozat jelenleg az újonnan megjelent 3.6-os verzióval párhuzamosan van karbantartva, és a konzervatívabb felhasználóknak javasolt. A mai kiadás számos hibát javít. A 3.5-ös verzió minden felhasználójának javasolt a frissítés.

A 3.5.5 óta javított hibák listája szokás szerint két részletben érhető el: RC1 és RC2.

A letöltőoldal pillatnyilag a 3.6.0-t kínálja letöltésre, itt a Rendszer, verzió vagy nyelv váltása linkre kell kattintani.

“LibreOffice 3.5.6” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Ja még .dmg helyett is .man van. A Linuxosak jók, de amikor ki kell választani a nyelvet, az egyik oszlopban vagy 10 nyelvnél csak négyzetek vannak. Az is ide számít amikor téglalapok után zárójelben is csak téglalapok vannak.

   1. Smiley-val elmegy, de azért ne csináljunk már úgy, mintha a számítástechnika egy misztikus dolog lenne. Le lett írva a magyarázat itt is, és a bugzillában is. Hegedüs Zoltán Internet Explorer 8-asa nem kiterjesztés, hanem tartalom szerint értelmezi a letöltendő fájlokat (ez az alapbeállítás, de ez átállítható), egyes mirrorok pedig rossz mimetype-pal küldik a fájlokat, ezért csapódik be az Internet Explorer 8. A mirroroknak szóltunk, hogy javítsák. Kár minden kiadásnál újra elpanaszolni ezt.

    1. Kicsit részletesebben kellett volna írni, mert én azt úgy értettem hogy valóban rossz a kiterjesztés, ezért állítsam át tartalom alapján történő azonosításra. Csakhogy úgy volt, ezért átállítottam kiterjesztés szerintire, ott meg szövegesen jelent meg a .msi file tartalma, de most rájöttem hogy a “Korlátozott tartalom megjelenítése” lehetőség az információs sávban felajánlja a letöltést. Akkor is rájöttem, de most úy is hagytam a beállítást, mert már tudom hogy nem fog minden .msi file szövegesen megjelenni, csak a LibreOffice. Angolul egyébként nem tudok tökéletesen, lehet hogy nem értek meg mindent, de itt magyarul se volt számomra elég részletes.

     Egyébként a felmérés eredménye mi lett? Szavazás után később már csak úgy tudtam volna megnézni ha újra szavazok, azt nem nem akartam.

     Ja, néhány észrevétel:

     határért-ékszámítás: erre akarja javítani, határtérték-számítás helyett.

     Amikor egy egyéni szótár nyelvét átállítom, a szótárlistában nem frissül, csak ha becsukom a szótárlisát tartalmazó párbeszédablakot. Az egyéni szótárban levő szavakat pedig nem fogadja el toldalékolva, minden egyes toldaléknál külön fel kell venni a szótárba. Persze ez nem csoda, meg se lehet adni mondjuk a szófaját se.

     Portable-hez is lehetne Portable súgó, SDK nem tudom megy-e vele, gondolom nem.
     Orosz, szlovén szótár van a szótárak között, alapértelmezésként a helyesírás-ellenőrzéskor használtnak van beállítva. Egyéb, mondjuk német nincs. Telepítettem az összes szótárat, úgylátszik a szlovén és az orosz nyelvet jobban szereti. Felhasználói felületből nem telepítettem ilyeneket.

     Html exportáláskor Netscape az alapértelemezett, Firefox nincs is.

     Van több .doc-ból konvertált file-om. Ezekben sok Symbol fontú karakter van. Ezeket cseréltem OpenSymbol-ra, itt a kódja is más. Csakhogy a csere után 0 hosszú (0 karaktert tartalmazó) Symbol fontú szövegrész marad, amit a keresés meg is talál, hogy keresse meg a Symbol fontú karaktereket. Ha kijelölöm a karaktert és úgy írom be az OpenSymbol típusút akkor általában nem marad ilyen. Megoldás lenne ha nem lehetne 0 hosszú szövegrészt is formázni. Az ilyeneket a keresésnél nem is lehet látni mert nem jelöli ki a találatot, a kurzor meg olyan vékony hogy sokat kell mozgatni mire meglátom hol van. Ráadásul a “létezik” és a “minden” kvantorra nem lehet rákeresni, hoyg az összeset cserélje ki, egyesével kellett kicserélnem, vagy 1000-et. OpenSymbol típusú esetén már nincs ilyen gond. Symbol típusú szóközt is egyesével kell cserélni.

     Itt ezen a honalpon: Letöltés: Rendszer, verzió vagy nyelv váltása: ki kell választani a nyelvet is a rendszer után: a 2 oszlop közül az egyikben ezek hibásan vannak: burmai, japán, orija, khmer, AM, BN-IN, koreai, LAO, mindkét kínai, szingaléz, tibeti.

     Nem ártott volna olyan lehetőség hogy speciális karakter beszúrásakor az adott karakterhez billentyűkombinációt rendelni.

     Automatikusan menti akkor is ha nemrég mentettem. Egyébként az automatikus mentés az eredeti helyére menti vagy egy külön ennek való könyvtárba? Ez nem mindegy, mert ha nem akartam menteni, akkor megmarad a régi ha nem írta felül.

     A beállításoknál megkérdezem hogy frissítés van-e: 0%, így áll, nem mozdul. Ekkor letöltésre kattintás: váratlan hibával leáll.

     Belenéztem a Base-be, a programból kilépés után is fogta a file-t amit elmentettem, csak később tudtam törölni, talán a számítógép újraindítása után.

     Súgó: Névjegy: hozzájuk kapcsolható vállalatok: nincs pont. (Talán a 3.6.0.4-ben),
     3.6.0.4: Sajátgépből kiindul file-lista böngészése: ha egy .odt file-ra kattintok, valamit dolgozik, több másodpercet, néha kifagy a fileböngésző program (iexplore.exe vagy explorer.exe). Nem tudom mi a neve: Windows Intéző?
     Calc 3.6.0.4: Ertekkiemelés van a beállításoknál: lemaradt az ékezet. A menüben nem tudom jól van-e, a 3.5.6.2-ben jól van a menüben.
     3.6.0.4: a Draw és a Calc beállításainál pont ugyanazokat lehet beállítani, teljesen azonos párbeszédablak van (Beállítások menü).

     Egyébként 3.6.-osat már rég leszedtem.

     Több bekezdés kijelölve, beállítom hogy együtt a következővel: nem frissül, elé szoktam vinni a kurzort, Enter, majd törlöm a beszúrt bekezdést. Ha csak 1 bekezdésre állítom be. általában frissül.

     Tárgymutató frissítését írja tartalomjegyzék frissítése helyett.

     A telepítő nyelve nem állítható: hogy a telepítő program milyen nyelvű legyen.

     1. “Nem ártott volna olyan lehetőség hogy speciális karakter beszúrásakor az adott karakterhez billentyűkombinációt rendelni.”

      Ezt te is megteheted bármikor, egy apró makró segítségével.
      A fórumon elmondom a részleteket, ha érdekel.

     2. Nem egy apró makró, hanem sok apró makró, Meg is csináltam talán több mint egy éve. Rengeteg időbe telt, pont ezért írtam hogy egyszerűbben is lehetne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük