LibreOffice 3.6.0

LibreOffice logó Berlin, 2012. augusztus 8. – A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 3.6-ot, a valaha volt legjobb szabad irodai programcsomag negyedik nagy kiadását, amely rengeteg új funkciót és továbbfejlesztést tartalmaz a korábbi verzióhoz képest. A változások között vannak kevésbé látványosak (például egyes műveletek végrehajtása gyorsabb, és javult az együttműködés más irodai csomagokkal) és látványosabbak (például a felhasználói felület csinosodott, a program megjelenése közelebb került a ma korszerűnek számító kinézethez). A változások teljes listája képernyőképekkel együtt elérhető innen, mert egy kép többet mond ezer szónál.

Bárhová is nézünk, látványos a fejlődés: új CorelDRAW importáló, Alfresco integráció a CMIS protokoll használatával, korlátozott SharePoint integráció, színskálák és adatsávok a táblázatkezelő celláiban, PDF exportálás vízjelekkel, tökéletesített automatikus formázási funkció a szöveges dokumentumok táblázataiban, jó minőségű képátméretezés, Microsoft SmartArt importálás szöveges dokumentumokba és javított CSV kezelés. Ezen túl rengeteg hozzájárulás érkezett a dizájnercsapattól: letisztultabb megjelenés (különösen a windowsos változatban), szebb bemutatósablonok és új indítóképernyő.

A LibreOffice egyre népszerűbb vállalati környezetben. Az elmúlt hónapokban számos nagy köztestület jelentette be átállását a szabad irodai programcsomagra: Dánia fővárosi régiója, az írországi Limerick, a cseh Grygov, a spanyol Las Palmas, a floridai Largo városok, a görög Pilea-Hortiatis önkormányzata és Chicago közkönyvtárrendszere.

Dave Richards Largo városából a következőképpen kommentálta az új kiadást a blogján: „Kipróbáltam a LibreOffice 3.6-ot, és örömmel látom a fejlődést. Jelenleg minden kritikus problémánk javítva van, és megjelenése után valószínűleg majdnem azonnal frissíteni fogunk rá. Szép munka. A CMIS is szépen alakul. Meg fogom nézni a 3.7-et, amint megjelennek a napi készítésű csomagok.

Franciaországban az összesen több, mint 500 000 végfelhasználóval rendelkező MIMO munkacsoport – a Mezőgazdasági, Kulturális és kommunikációs, Védelmi, Oktatási, Energetikai, Pénzügyi, Bel- és igazságügyi minisztériumok – bevezetésre javasolta a LibreOffice-t minden asztali rendszeren. Ezzel egyidejűleg az OSB Alliance csatlakozott a német és svájci városok és közösségek a LibreOffice kódbázisának fejlesztésére irányuló erőfeszítéseihez.

Egyre több vállalati felhasználó csatlakozik a gyorsan LibreOffice-ra váltó felhasználókhoz. Giorgio Buccellati, az UCLA (University of California at Los Angeles) történelem és közel-keleti nyelvek professor emeritusa szerint: „A LibreOffice egy csodálatos szoftver. Lelkesen használom a hibrid PDF szolgáltatást, amely lehetővé teszi a PDF fájlok cseréjét más felhasználókkal, mialatt megőrzi ugyanazon dokumentum natív fájlként való szerkesztésének lehetőségét.

A LibreOffice 3.6-ot a The Document Foundation köré gyűlt folyamatosan növekvő fejlesztői közösség alkotta, köszönhetően a barátságos és befogadó környezetnek, valamint az imponáló szabad szoftveres világképnek. A közösség immár több, mint 500 fejlesztőből áll, akik a projekt 2010. szeptember 28-i bejelentése óta új funkciókon és javításokon dolgoznak. A jelenlegi kiadás számos magyar fejlesztő munkáját dicséri, a kiadási megjegyzések  név szerint felsorolják Vajna Miklóst, Tímár Andrást és Tomcsik Bencét. Rajtuk kívül megemlítendő Németh László, akinek legismertebb munkái a Hunspell helyesírás-ellenőrző és a Linux Libertine G betűcsalád, valamint a kötelező szakmai gyakorlatukat a LibreOffice fejlesztésével töltő egyetemisták. A LibreOffice magyar fordítását Tímár András és Kelemen Gábor tartja karban.

Az Ohloh szerint a LibreOffice a harmadik legnagyobb, szabad szoftverekre koncentráló fejlesztői közösség a Google Chrome és a  Mozilla Firefox után, továbbá a legnagyobb, amely nem egyetlen vállalati támogatótól függ. Ezt az eredményt kevesebb, mint két év alatt sikerült elérni, ma pedig a szabad szoftveres projektek már összehasonlítási alapnak tekintik.

A The Document Foundation a LibreOffice 3.6.0 telepítését a tapasztalt felhasználóknak javasolja, akiket nem zavarnak az esetleg benne levő hibák, és képesek azok bejelentésére. A konzervatívabb felhasználóknak  egyelőre a LibreOffice 3.5-nél maradást ajánljuk. A vállalati felhasználóknak azt javasoljuk, hogy a LibreOffice-t egy olyan cég professzionális támogatása mellett telepítsék, amely képes segíteni az áttérésben, a végfelhasználók képzésében és a karbantartásban.

A LibreOffice 3.6 elérhető innen: http://www.libreoffice.org/download/

A LibreOffice és a The Document Foundation további fejlődésének elősegítése érdekében a következő címen nyújthat támogatást: http://www.libreoffice.org/get-involved/donate/

A The Document Foundation (TDF) névjegye

A The Document Foundation egy nyílt, független, önmagát irányító, meritokratikus szervezet, amely az OpenOffice.org közösség tíz évnyi elkötelezett munkájára épít. A TDF-et abban a hitben hoztuk létre, hogy egy független alapítványból kinövő kultúra hozza ki a legjobbat a vállalati és önkéntes közreműködőkből, és eredményezi a legjobb szabad irodai csomagot. A TDF nyitott mindenki előtt, aki egyetért alapvető értékeivel és hozzájárul a tevékenységeihez, továbbá örömmel üdvözli a vállalati részvételt, például olyan személyek támogatása útján, akik egyenlő felekként dolgozhatnak együtt a közösség más közreműködőivel. 2012. június 30-án a TDF világszerte 135 taggal és ezernél is több önkéntessel és közreműködővel rendelkezik.

Médiakapcsolat

Florian Effenberger (München, Németország, UTC+1)
E-mail: floeff@documentfoundation.org – Skype: floeff
Charles H. Schulz (Párizs, Franciaország, UTC+1)
E-mail: charles.schulz@documentfoundation.org
Eliane Domingos de Sousa (Brazília, Rio de Janeiro, UTC-3)
E-mail: elianedomingos@documentfoundation.org – Skype: elianedomingos
Italo Vignoli (Milánó, Olaszország, UTC+1)
E-mail: italo.vignoli@documentfoundation.org – Skype: italovignoli
GTalk: italo.vignoli@gmail.com
Teljes kapcsolati adatok: http://www.documentfoundation.org/contact/
A TDF jogi adatai: http://www.documentfoundation.org/imprint

“LibreOffice 3.6.0” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Ha még nem ajánlott hogy mindenki áttérjen rá, akkor a 3.5.5. is lehetölthető maradhatott volna. Próbáltam hogy rendszer, verzió vagy nyelv váltása, de csak az előzetes kiadásoknál van a 3.5.6. RC1. Egyébként 17 KB/s a magyar szerver, ami több mint 3 órát jelent (200+10 MB). Ha az angol nyelvű honlapról töltöm, akkor is ennyivel jön. A kiterjesztés pedig .man, letöltés után át kell nevezni .msi-re. A gyorsabb letöltéshez a nagy betűk alatti kisebb betűs részen: torrent-információk. Ez néhány milliméterre van onnan ahova egyébként kattintunk a letöltéshez. Az információkra kattintva másik szervert kell választani.
  A szerveren lehet hogy .msi a kiterjesztés, de a letöltőnél .man lesz, akkor is ha az angol nyelvű honlapról töltöm. Mind a 3 file-nál át kell nevezni (fő+súgó+SDK).

  1. Főverziók kiadásánál mindig van egy kis fejetlenség, 2 ember csinálja, ebből az egyik önkéntes, és rengeteg dolgot kell elvégezniük pár óra alatt. Majd csak lesz valahogy a 3.5.5 letöltése, főleg, hogy most készül a 3.5.6, ami értelemszerűen a 3.6.0 után jön ki, és sokaknak az való.

   A magyar szerveren még fent sincs a 3.6.0 (ftp.novell.hu), nem tudom, milyen magyar szerverre gondoltál. Egyszer meg kellene nézned, hogy honnan töltöd, melyik mirroron van .man kiterjesztés, mert akkor annak a mirrornak a gazdáját lehetne figyelmeztetni, de így általánosságban semmit nem tudok kezdeni ezzel az információval.

   1. Erről a weboldalról indulok ahol ez a hozzászólásom van (libreoffice.hu). Jobb oldalon fent: letöltés. Rákattintottam az SDK-ra. Na például az. Utána megnéztem a libreoffice.org-ot: Download, ott a Main Installer-r kattintottam. Annak is .man a kiterjesztése. A Windows-os változatokról van szó, nálam alapértelmezetten azt hozza. És ezen felül 3 órába telik letölteni.

    1. A központi letöltőoldal földrajzi hely szerint irányít át a megfelelő tükörszerverre. Mivel a magyar tükör még nem frissült, engem a mirror.arlug.ro román szerverre irányított, onnan tölthetném le. Itt .msi a kiterjesztés.

    2. Az a központi letöltőoldal, amit András is említett. Engem is az általa írt román szerverre irányít. A kiterjesztés nálam is *.msi, a letöltés viszont alacsony sebességgel indul el, ezért átváltottam torrentre.

     1. mirror.arlug.ro (nálam mindig ez a tükör az alapértelmezett és mindig .man). Egyébként a 3.5.5.-nél is.

 2. Telepítettem a debian csomagokat (LMDE). a következő hibaüzenetet kapom, ha console alól indítom:

  UNO Exception: file:///home/charlie/.config/libreoffice/3/user/extensions/bundled/registry/com.sun.star.comp.deployment.component.PackageRegistryBackend/common.rdb: duplicate
  terminate called after throwing an instance of ‘com::sun::star::registry::InvalidRegistryException’

  Mi a teendő?

  1. Windows7 alatt hasonló hibaüzenetekkel szórakoztatott a telepítés utáni újabb indítási próbálkozások során már az RC4 kiadás és a 3.6.0 final is. Elolvasva a fórumok javaslatait, az lett végül a nyerő megoldás, hogy az LO korábbi telepítéseinek még a nyomát is eltüntettem a mindenféle LibreOffice könyvtárak törlésével, és csak ezután telepítettem, mintha szűz telepítés lett volna. Segített, újra tudom használni az LO csomagot.

 3. Köszönöm, András. Időközben magam is rájöttem valami hasonlóra. Nálam viszont önmagában az extensions mappa törlése nem segített, Az egész libreoffice mappát törölnöm/más név alatt mentenem kellett. Ha maga hozza létre a beállítások elmentésére is szolgáló könyvtárstruktúrát, akkor tapasztalatom szerint elindul és működik (az egyéni beállításokat tükröző adatálllományok [pl. az automatikus javításokra vonatkozók] bemásolhatók, azokat használja).

 4. Ha valakinek nem működne a magyar helyesírás-ellenőrzés a 3.6.0.1 (rc1) a 3.6.0.4-re (az “igazira”) való frissítés után (mint nekem XP és Win7 alatt), akkor:

  > – Close LibreOffice (+ Quickstarter, if enabled).
  > – Select the folder ‘bundled’ in LibreOffice user profile; path:
  > …LibreOffice3userextensionsbundled.
  > – Rename the folder ‘bundled’ to ‘bundled_old’. ((de törölni is lehet…))
  > – Restart LibreOffice (maybe you need to start it twice due to bug 43989).

  Nem kell 2x újraindítani, csak 1x, amikor is hosszan újra felkeresi a kiterjesztéseket és hűségesen engedélyezi azokat – majd működik minden, ahogy kell.

  (Volt hasonló bajom az 5.2 környékén, itt kedvesen felvilágosítottak, és a dolog most is működött. Köszönöm.)

  1. Kedves Mihály !

   Kipróbáltam, és működik rendesen.

   Köszönöm, ez jól esett! 🙂

 5. A Word tudott olyat hogy az összes cellában, melynek tartalma “V”, félkövérre és pirosra cserélte. Ehhez: keresés és csere, V-t cserélek V-re, de beállítom a formátumot. Majd az összes cseréje, az összes munkalapon. Csakhogy 3.6.0.4.-ben nem tudom beállítani a formátumot. Lehetett volna úgy hogy mindet kijelöl, majd azt formázom, de ezt a gombot meg nem lehet megnyomni mert szürke. Egyébként naptárat készítettem, és kézzel, a Control billentyűvel kellett kijelölnöm minden egyes munkalapon.

  Egyébként mikor érdemes áttérni 3.6-ra? Úgy értem mikor van az hogy minden hibát, amit az utolsó, 3.5.7.-esben kijavítottak, már a 3.6-ban is javították. A 3.5.7-es 10.17.-én jelenik meg, 2 hónappal az előző előtt. A 3.6 dátumai: 3.6.2: 10.03, vagyis ez még előtte van, 3.6.3: 11.07: 20 nappal később, 3.6.4: 12.05, 3.6.5: 02.20: na ez remélem biztos jó lesz.

  1. Ja elírtam, a 3.5.7. nem az előző verzió előtt jelenik meg hanem utána. A 3.6.3. pedig az 3.5.7. után 20 nappal jelenik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük