LibreOffice 3.5.5

LibreOffice logó Megjelent a LibreOffice 3.5.5. Ez a kiadás hibákat javít és tovább növeli a szoftver stabilitását. A sok hibajavítás egyrészt annak volt köszönhető, hogy a fejlesztők a készülő 3.6-os verzióból visszaportolták a javításokat, másrészt ebben az időszakban készült el a SUSE saját LibreOffice buildje, amelyet az ügyfeleinek szán. (Ez a build nem érhető el a nagyközönség számára, de egy ezzel majdnem egyenértékű build kikerült az Intel AppUp Centerbe. Az AppUp Centerber található LibreOffice 6 nyelvet támogat (angol, francia, német, olasz, portugál, spanyol), és bár a SUSE készítette, terméktámogatás nem jár hozzá.)

A The Document Foundation által kiadott LibreOffice 3.5.5 változásainak listája a 3.5.4-hez képest három részletben érhető el: RC1, RC2 és RC3.

“LibreOffice 3.5.5” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Én rákérdeznék hogy a bejelentett hibáknak általában mekkora részét javítják ki?
  Egyébként én fontosnak tartanám a 3.6. forráskódját úgy módosítani hogy fordítható legyen Windows/AMD64 és Linux/Power64 platformra, de azt is tartom hogy ha az operációs rendszer marad, csak az architektúra változik, akkor csak az assembly betétekből kell újat írni és #if defined -be tenni (Itanium, ARM64: Windows és Linux). Ezzel ugyanis az elterjedtebbek meglennének, a Windows/AMD64 lenne a legfontosabb, márcsak a sebessége miatt is.

  1. A bejelentett hibák 10-20%-át javítják ki, most van a rendszerben kb. 4000 nyitott hiba. Ezért fontos a bug triage munka, hogy ebből leválogassák a tényleg fontosakat és lezárják a duplikátumokat. Csak a sok felhasználót érintő vagy könnyen javítható hibáknak van esélyük a javításra.

   Linux/Power64 platformra annak idején volt OpenOffice.org. Jelenleg nem tudom, hogy támogatott-e a platform, a TDF nem ad ki binárist erre a platformra. Senkinek nincs ilyen hardvere. Vajon hány felhasználó igényelheti? 10? 100? Kevés.

   A 64-bites Windows portnak kicsit több értelme lenne, de ezen sem dolgozik most senki. Ha már portolás, most inkább az Android és iOS porton dolgozunk, ez divatosabb.

 2. Sikerült ezt már valakinek Windows-ra telepítenie? 32 bites XP Home SP3, és még Windows Update és újraindítás után is mindig “Hibát észlelt, ezért leáll.” A magyar oldalon megtettem a hibabejelentést. Próbáljam az angollal? (utána átállítva a nyelvet).

  1. Ha tömeges a probléma, akkor holnap tele lesz a bugzilla ezzel a hibával. Ha csak nálad jelentkezik, akkor meg mindegy, úgysem tudjuk reprodukálni, és nincs mit tenni. Volt rc1, rc2, rc3, senki nem jelzett ilyen hibát. Kérlek, próbálj meg rájönni a hiba okára, különben esélytelen.

   1. Alapértelmezés szerint egy román szerverről tölti 2 óra alatt, egy szlovákról töltöttem le 2 perc alatt (10 Mbit/s), ott már jó a kiterjesztés is (.msi). Sajnos FC/B -vel hasonlítva bitre pontosan ugyanaz.
    Akinek már sikerült telepítenie Windows-ra, megkérem hogy jelentkezzen hogy neki sikerült, és írja le hogy hogy, és melyik Windows-ra telepítette (2000/2003/2008/.2012/XP/Vista/7/8, 32/64 bites, Home/Professional, SP-mennyi, milyen nyelvű a Windows, stb). Szeretném ugyanis megtudni hogy volt-e már valaki akinek sikerült.

    1. Nekem sikerült feltelepíteni. Magyar nyelvű Windows 7 Home Premium SP1 64 bit. Én torrent klienssel töltöttem le. Mindig letörlöm a régi verziót, kitakarítom a megmaradt mappákat, és csak ezután telepítem az újat.

    2. Először az asztali gépemre telepítettem: 32 bites Windows 7 Enterprise Hun SP1, 3 GB memória, Intel Celeron E1200 (1,6 GHz) processzor. OK, telepszik.

     Utána a netbookomra, ahol ugyanaz a 32 bites Windows 7 Enterprise Hun SP1 van 1 GB memóriával és egy Via C7 procival. OK, telepszik és működik.

     Harmadiknak a munkahelyi gépemen: Windows XP Prof. SP3 Hun, 4 GB memória, nem emlékszem, milyen proci. OK, telepszik és működik.

     Negyediknek az otthoni gépemen egy VirtualBox alatt futó virtuális gépre, ami 1 GB memóriát kapott, és Windows XP Prof. Hun SP3 van rajta. OK, telepszik és működik.

     Próbáld meg talán előbb eltávolítani a korábbi LibreOffice változatot, s ha az eltávolítás befejeződött, akkor utána már telepítheted. Nálam volt, ahol segített a korábbi 3.4.x kiadás megelőző eltávolítása.

     1. Unistall volt: JRE, LibreOffice 3.5.4.2. és helpje. Semmi változás. Úgy néz ki csak Professional változaton megy, Home-on nem. Illetve telepítve van az összes Windows frissítés, a választhatóak is, vagy 200 darab.

    3. Szia!

     Itt kettő magyar nyelvű Windows XP Professional SP3-ra is hiba nélkül települt, illetve kettő Ubuntura (10.04 és 12.04).

 3. Kedves András!

  Egy másik fórumon már írtam, de valószínűleg még nem jutott rá időd válaszolni. A korábbi Writerekben még létezett egy olyan karakterformázási lehetőség, hogy Hangsúlyjel, ami lehetett ppont, kör vagy ékezet és elhelyezhettük a szöveg felett vagy a szöveg alatt. Ez z RC-kből is kimaradt, és most üres a helye a Karakter nevű formázópanel Betűhatások lapjának jobb alsó harmadában.

  Nem egy létfontosságú feature, de bosszantó az eltűnése. Ha tudsz valamit a hivatalos sorsáról, légy szíves jelezd. Előre is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  dr. Nagy Gábor

  1. Tímár Andrástól privát levélben megkaptam a választ, de talán másokat is érdekel:
   Csupán be kell kapcsolni a nyelvi beállítások között az ázsiai nyelvek támogatását, és máris megjelenik a hiányzó opció.
   Gondolhattam volna rá, hisz a korábbi mintaábrámo különféle krix-krax ázsiai karakterekkel kiegészülve jelenik meg a formázási minta.

 4. Sziasztok!
  Közel egy éves NeoOffice használat után tértem át a LibreOffice-ra (Mac OS X 10.7.4-en természetesen). Már korábban is kipróbáltam, de igazából csak kb. 2 hónapja döntöttem a LO mellett. A NeoO-t a 3.5.x LO-val összehasonlítva túlságosan lassúnak találom, főleg az Impress kezd kezelhetetlenné válni, ha kb. 10-15 db 1-2 képes diát próbálok átszerkeszteni. Az LO-nál semmi ilyet nem tapasztaltam eddig.

  Két apróságra (ami néha nagyon bosszant) tudnátok nekem magyarázatot adni? (ill. ha nem, akkor hol találok OS X-es LO fórumot, akár angolul is?)

  1. az előnézetre (Quickview) létezik megoldás? NeoO-ban ez tökéletes: akár egész dokumentumokat is lehet a FInder-ben lapozni. Olvastam vhol egy OpenOffice-os kiterjesztésről, de mára úgy tűnik megszűnt a fejlesztése…

  2. az előzőnél sokkal zavaróbb: a Writer-ben néha annyira összecsúsznak a karakterek, hogy nem tudom megfelelően pozícionálni a kurzort és pl. a törlés gomb nem a kívánt betűt tünteti el. Néha segít, ha kikapcsolom a teljes sorkizárást, de balra zárt szövegnél is előfordul ez a hiba. A beállításoknál “Hardveres gyorsítás alkalmazása” kikapcsolva (egy angol nyelvű fórumon olvastam erre utalást, habár nem lehet OS X-en bekapcsolni sem). Linux-on sosem tapasztaltam ehhez hasonlót, ezért tippelek az OS X verzió speciális hibájára. Szerintetek létezik erre megoldás?

  Köszönöm!

 5. https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=52079
  https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=52045
  :(((
  Én elhiszem hogy a dupla Professional, tripla Ultimate, meg kvadro-szerver változatokon megy, de én vagy 8 éve 22 500 forintért vettem és torrent oldalról töltöttem le a Windows-t meg a termékkulcsot, és mivel úgy sincs szükségem olyanra amit a Professional tud de a Home nem, nem dobtam ki az ablakon több mint 20 000 forintot hogy Professional-t vegyek. Máshol is írták, de mindenki Professional-on próbálta. Úgy látszik csak én használok kis bolygónkon Home Edition-t. Egyáltalán nem látom hogy más is jelezte volna. Egyébként még a Java se megy, évek óta, még frissen újratelepített Windows-on se ment vagy 2-3 hónapja.
  :(((
  Mivel letöltés előtt letöröltem a 3.5.4.2.-eset, most Portable van fent, azon meg nincs Súgó.

   1. A kedvedért megnéztem magyar Windows XP Home SP3-on, és csont nélkül felment a 3.5.5. Ha a Java sem megy, nem lehet, hogy a gépedben (hardver) vagy a Windows telepítésedben lesz a hiba?

    1. Először itt elfelejtettem megadni az azonosítót és a jelszót, így újra kellett írnom ezt a hozzászólást, mert a hibaüzenet után a Vissza gomb hatására üres szerkesztőmező volt, és a Frissítés gomb se segített.

     Kipróbáltam hogy a Microsoft Security Essentials -ben kikapcsoltam a valós idejű védelmet. Semmi. A 3.5.5.3. és a 3.6.0.1. is pont ugyanazt csinálja.

     A helyzet az hogy a Java már akkor se ment amikor kész se voltam a Windows telepítésével, még nem volt minden program telepítve. Ez 2-3 hónapja volt. A BIOS-ban be van kapcsolva a memória ECC, és tudom hogy minden Setup reset, elemcsere, memóriacsere után be kell kapcsolni mert ezek kikapcsolják. CPU: lehet hogy hibás. Alaplap, videokártya: ha beír az alaplapon levő memóriába az is lehet az oka, de ez igen valószínűtlen, mert akkor mindig lenne hiba, nem csak telepítéskor, le is fagyhatna.

     Rendszergazdaként próbáltam. Amivel próbálta teljesen frissítve van, a választható frissítések is telepítve vannak? Nagyjából 200 ilyen van, és a telepítés-újraindítás után újabbakat talál, úgy emlékszek legalább 4-szer kell próbálni mire már nem talál frissítést. Egyébként csatoltam a képernyőképet és a csatolt file-t amit a hibabejelentés elküldött a Microsoftnak.

    2. Egyébként köszönöm szépen hogy kipróbálta, ha később más is hibás lesz, angol nyelvű Windows 8 Release Preview alatt fogom kipróbálni, az alatt a Java is megy (Consumer Preview alatt ment, de ez most működésképtelen, az XP telepítője belebabrált). 32 biteset teszek fel mert a CPU-n más nem megy el (32 bites a CPU). Egyébként a GRUB is lefagy néha, nagy ritkán a Windows is kikapcsoláskor.

    3. Ja igen, van Visual C++ 2010 Express Edition-öm, és a 90 napos próbaváltozatot is le tudom tölteni meg telepíteni a Professional-ból, néhány éve már csináltam. A forráskódot letöltöttem. Ha kicsomagolom, meg lehet úgy csinálni hogy amikor a telepítéskor hiba keletkezik, legyen debug információ? Úgy értem hogy megmutatja hogy a forráskód melyik sorában van a hiba, meg a vermet is be lehet járni (hívási gráf), vannak függvényparaméterek, stb. Csakhogy én csak natív unmanaged C++-hoz értek, a telepítő programja meg biztos nem az, ráadásul grafikus felületből is 0 vagyok.

 6. Újratelepítettem a Windows Installart, így képzeljétek, még a .pdf file-okat is meg tudom nézni, mert még az Adobe Reader is települt, ki gondolta volna.

  A 3.6.0.1.-et raktam fel. Érdekes hogy bár volt 3.5. uninstall, mégis megmaradtak a beállítások, csak a makrókat kellett .txt file-ból újra betöltenem. Azért az se tökéletes:

  A telepítőben már az elején van egy angolul maradt sor. A beállításoknál be lehet állítani a “comparison”-t, és ha be akarom állítani a kijelölt szöveg nyelvét, a felkínált nyelvek között van a “Shuswap” nyelv (3.5.-ben szlovén volt, pedig nem is telepítettem olyat), de mondjuk angol nincs, és nem is tudom megadni, mert a karaktertulajdonságok ablak nyílik meg, nem a nyelvbeállító ablak. Egyébként ezt a hibabejelentésemet duplikátumnak jelölték, de még mindig nem javították ki, pedig pofonegyszerű javítani. A beállításoknál a “Enable Macro recording (limited)” -et is engedélyezni lehet, magyar nyelvű felhasználói felületen.
  Vendég fiókkal nem megy, 0x417-es hibakód.
  Radásul a konkrét oldalszám helyett, ami egy szám, az “Oldalszám” szöveget írja, az aktuális dátum helyett a “Dátum” szöveget.

  Egyébként másnak is volt hasonló problémája, laszlogonda hozzászólására gondolok:
  http://user.services.openoffice.org/hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=1236

  Bocs hogy feltartottalak titeket, és köszönök minden segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük