Esettanulmány: folyóiratok tartalomjegyzéke

Egy új, LibreOffice segítségével kiszedett társadalomtudományi folyóirat kapcsán merült fel a következő kérdés: elkészíthető-e automatikus módszerekkel LibreOffice-ban a mellékelt tartalomjegyzék? A válasz igen. A megoldás menete röviden a következő: automatikus tartalomjegyzéket készítünk, amit egy lépésben táblázattá alakítunk, amiben a címek már jobbra zártak és több sorba tördeltek is lehetnek. Ha még nagyobb rugalmasságot akarunk, a tartalomjegyzéket illesszük keretbe, így akár egérrel is az oldal megfelelő részére húzható.
A lépések részletesen: használjunk bekezdésstílusokat a szerzők és a cikkek címének formázásához (pl. álljunk a szerző nevére, és nyomjuk le a Ctrl-1-et a Címsor 1 stílushoz, a cikk címére állva pedig Ctrl-2-t a Címsor 2 stílushoz). Ha minden cikkre elvégeztük ezeket a beállításokat, szúrjuk be a tartalomjegyzéket: A Beszúrás » Jegyzékek » Jegyzékek párbeszédablak Jegyzék lapján ikszeljük ki a Csak automatikusan frissíthető menüpontot, majd a Bejegyzések lap 1. (vagy a szerző nevének megfelelő) szintjén töröljük az oldalszámot a # gombra kattintva és a törlés (delete) gombot megnyomva (így a szerző neve mellé nem kerül oldalszám, csak a cikk címe mellé). (Ha külön karakterstílussal szeretnénk formázni a számokat, azt is a Bejegyzések lapon tehetjük meg, a 2. szinten az oldalszám (#) gombra kattintva, és egy karakterstílus hozzárendelésével.)
Így már be is szúrhatjuk a tartalomjegyzéket. Jelöljük ki a szerzőket, címsorokat tartalmazó sorokat (a Tartalomjegyzék feliratot nem), majd kattintsunk a Táblázat » Átalakítás » Szöveg átalakítása táblázattá… menüpontra. A megjelenő párbeszédablakban csak a szegélyeket kapcsoljuk ki, ha nincs rá szükségünk, mivel az ablak helyesen kínálja fel a tartalomjegyzék tabulátorait mezőhatároló jelnek. Az így kétoszlopos táblázattá alakított tartalomjegyzéket továbbra is stílusokkal formázzuk (így ezt elég egyszer elvégezni, a tartalomjegyzék ismételt beillesztésénél ezek a beállítások megmaradnak): álljunk az első szerző nevére, a helyi menüben válasszuk ki a Bekezdésstílus módosítása menüpontot, így a Tartalomjegyzék 1 stílusban már beállíthatjuk a szükséges jobbra igazítást és a megfelelő szövegformázást, továbbá a bekezdés előtti nagyobb térközt. A jobbra igazítást végezzük el a cikkcímekre is. Az oldalszámok távolsága szintén itt, a szöveg előtti behúzással állítható be. A tartalomjegyzék méretét egérrel is beállíthatjuk, ennek megfelelően tördelődnek majd a címsorok, valamint az oldalszámokat tartalmazó oszlop optimális szélességét a helyi menüben állíthatjuk be.
A tartalomjegyzék frissítésében segíthet a következő odt állományban lévő rögzített makró: a keretben lévő táblázatos tartalomjegyzék egyik cellájára állva indítsuk. A megjelenő tartalomjegyzék beszúrása ablakban töröljük a tartalomjegyzék címét (ezt később nem kell megismételni) és végezzük el a szükséges beállításokat. A beillesztett tartalomjegyzék táblázattá alakítását a makró automatikusan végrehajtja ezek után, végül használjuk a vonalzót a frissített táblázat oszlopszélességének finomítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük