LibreOffice 3.4.4

LibreOffice logó A Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 3.4.4 megjelenését. A LibreOffice 3.4.4 a díjnyertes, Windows, Linux és MacOS alatt is elérhető, szabad és ingyenes irodai programcsomag javított kiadása. A LibreOffice nemrég nyerte el az InfoWorld 2011-es BOSSIE díját a legjobb nyílt forrású desktop szoftver kategóriában és az Open World Forum Experiment díját, mint a legnépszerűbb szoftver.

Az eredeti sajtóbejelentés Tímár Andrást, a SUSE munkatársát idézte, aki többek között a LibreOffice honosítási munkálatait koordinálja. „Egy önkéntes fordítónak, Michael Bauernek köszönhetően a skót gael nyelvű fordítás néhány hónap alatt teljessé vált. A korábbi fordítás elhanyagolt állapota és hiányosságai miatt nem volt része a LibreOffice-nak, de most örömmel építettük be a 3.4.4-es verzióba. Így a támogatott nyelvek száma 105-re növekedett. Ez is mutatja a copyleft típusú licencek páratlan értékét a végfelhasználói szoftverek esetén. A LibreOffice a legfontosabb irodai programcsomag, ha a nyelv mint kulturális örökség megőrzését tekintjük, különösen ha az olyan nyelvekről van szó, amelyeket nem beszélnek elegen ahhoz, hogy a profitorientált nagyvállalatok érdeklődését felkeltsék.”

Az eredeti sajtóbejelentés arra is kitér, hogy Jesús Corrius, a TDF kuratóriumának helyettes tagja kiemelt előadást tart ma a Libre Software World Conference-en a spanyolországi Zaragozában. Az előadás címe „TDF: the home of LibreOffice” lesz. Az LSWC a legfontosabb szabad szoftveres esemény Spanyolországban. A TDF kuratóriumi tagjának jelenléte igazolja, hogy a projekt jól halad a nagy és sokszínű spanyol közösség összekovácsolásával. Az európai és amerikai helyi közösségek egyetlen globális projekt ernyője alatt fejlődhetnek és dolgozhatnak.

De nem kell ilyen messzire menni, Budapesten is lesz egy szabad szoftveres konferencia november 12-én, az FSF.hu Alapítvány által szervezett „Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2011”, ahol Tímár András fog kiemelt előadást tartani a LibreOffice-ról. A belépés ingyenes.

A LibreOffice 3.4.4-ben a 3.4.3-as verzió óta kijavított hibák listája a következő:

http://ftp.snt.utwente.nl/pub/software/tdf/libreoffice/src/bugfixes-libreoffice-3-4-release-3.4.4.1.log (javítva a 3.4.4 RC1-ben)

http://download.documentfoundation.org/libreoffice/src/bugfixes-libreoffice-3-4-4-release-3.4.4.2.log (javítva a 3.4.4 RC2-ben, az RC2 lett a végleges)

“LibreOffice 3.4.4” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Üdv!

  Lesz ismét csendesíthető extrás telepítőcsomag belőleesetleg egy különbözet ha a két (LibO, +magyar Help) csomagot kitömörítem – ami a mellé kell még?

  Sok sikert! Csak így tovább…

  1. Üdv!

   Egy alternatív MSI-s telepítőnek én is nagyon örülnék. Ugye lesz belőle ilyen?

   1. Üdv!

    Egyelőre kicsomagoltam, ami volt átraktam, elérési utakat átírtam. Ugyanazzal települ, (minhun – t próbálom) viszont első indításkor reklamál a java – ra. Akár van friss akár nincs.
    (Apropó – a 7-es java -t mintha egyáltalán nem akarná kezelni. Igaz én örülnék ha egyáltalán nem is lenne rá szükség…. B-) )

    1. A 7-es Java támogatás amiatt maradt ki, mert megváltozott a vendor string a Javában (Oracle lett), és ezt be kell vasalni a LibreOffice kódjába. A napokban jött erre rá valaki. De az a pletyka járja, hogy a 7-es Java bugos. Én nem használnám.

   2. Alternatív MSI telepítőt nem tudok ígérni, ha a novelles srác megcsinálja, akkor lesz. De a 3.5-től eleve csak MSI lesz, nem lesz előtelepítő és setup.exe. Ezt viszont én csináltam. 🙂

    1. Köszönjük szépen!!!!
     Akkor lehet, hogy cégünknél a következő a 3.5.2-es verzió lesz 🙂

    2. Üdv!

     Köszönöm a válaszokat!
     Még sok – sok OpenOffice -al ezelőtt tákolgattam a telepítőt csendes és erősen opciókban átalakított formára. (Akarom mondani a telepítő parancsot egy .cmd file -ban)
     Illetve az előző változathoz adott opciók között a minhun tetszett, viszont szerettem volna kicsit testreszabni. Sajnos sem idő sem más szükséges erőforrás nem állt rendelkezésre a saját telepítő készítéséhez. Kit, esetleg hol lehetne zaklatni (feat.req.) hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek az opciók nevei a telepítőkészletből?
     Esetleg egy kis segédprogram rendszergazdáknak amivel könnyen beparaméterezheti a telepítőt a saját szükségletei szerint!?

     (Egy kettő valamennyire működő megoldás van, de valahogy nem az igazi….)
     Elnézést az erős helyi jelenlétért ilyen elütő dolgokban, de talán kapok útbaigazítást hogy hol lenne jobb helye az ilyen őrült ötleteknek! B-)

     Minden jót és Jó Egészséget!

     R

 2. Ha már a nyelvek kulturális örökségének megőrzéséről van szó, nem érzem offtopicnak megjegyezni, hogy az “a nyelv, mint kulturális örökség”-be nem kell vessző (249. b) szabály).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük