LibreOffice 3.3 RC2

LibreOffice logó A TDF bejelentette a LibreOffice 3.3 második kiadásra jelölt változatát, amely a projekt honlapjáról letölthető. A szokásnak megfelelően ez a kiadás számos fejlesztést és javítást tartalmaz, ugyanakkor a windowsos telepítőkészlet mérete szignifikánsan csökkent.

A tervek szerint az RC3 már tényleg az utolsó lesz, és januárban megjelenik a LibreOffice 3.3. Elkészült és magyarul is elérhető a readme, a magyar (és minden más nyelvű) offline súgó külön csomagként telepíthető. Nem lett kész a lokalizált WikiHelp, egyelőre csak angolul érhető el. Az OpenOffice.org 3.3 RC8 minden hibajavítása része az RC2-nek. A változások részletes listáját a NEWS fájl tartalmazza.
[download href=”http://www.documentfoundation.org/download” text=”LibreOffice 3.3 RC2″]

A magyar közösség is kivette a részét ebben a fejlesztésben. A kiadással kapcsolatos bejelentésben a következő magyar közreműködőkre bukkanhatunk:
Nagy Róbert, Szalai Kálmán, Tímár András és Vajna Miklós. Kitartó munkájukat a magyar felhasználók nevében külön köszönjük.

Fontos megjegyezni, hogy ez egy fejlesztői verzió, ezért csak azok használják, akik szeretnék kipróbálni.

Ugyanakkor mindenkit bátorítunk a tesztelésre, a hibák gyűjtésére és azok bejelentésére. A magyar fordítás hibáit az openscope.org rendszeren lehet bejelenteni. Az egyéb hibákat célszerű rögtön a LibreOffice hibabejelentőjébe (bugs.freedesktop.org) angolul elküldeni, mert az openscope.org-ba magyarul jelentett hibák angolra lefordítása és beküldése időveszteséggel jár. A LibreOffice 3.3 megjelenéséig elsősorban azok a hibák lesznek javítva, amelyek adatvesztést/összeomlást okoznak, amelyek a korábbi verziókban nem voltak jelen, illetve amelyek javítása könnyű és kockázatmentes.

“LibreOffice 3.3 RC2” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Nem tudom, hogy így van e… de nálam Microsoft Visual C++-t telepített az OpenOffice 3.3 RC8. Nos ennyire ragaszkodik a Microsoft dolgokhoz az Oracle. LibreOffice is ilyen? Teljesen magyar jelenleg.

  2. A Microsoft Visual C++ runtime-ot telepíti. Jelenleg az OpenOffice.org és a LibreOffice csak a Microsoft compilerével fordítható le üzembiztosan Windowsra. Később lesz mingw (gcc) port is. Addig is ez a runtime szükséges ahhoz, hogy futtatni lehessen a programot. Ha már telepítve van egy másik program miatt, akkor nem telepíti.

  3. Ez olyan mikor egy autóversenyen a konkurencia alkatrészeit használja a versenyautó.

  4. Komoly .dll problémákat okozott az OOo, már letölteni sem sikerült újabban. A Libre egyből felment és kifogástalanul működik, nálam volt fent régebbi Microsoft Visual C++, ennek ellenére újat telepített. Vajon miért? Nagyon gyors és mindent fájlt, kiterjesztést felismer. Nagyon jónak látszik, tetszik.

    1. Ez a komoly DLL probléma az OOO-113-as hiba volna? Ha nem, érdekelne, hogy mi volt. Az OOo 3.2.1 Nem tölthető le újabban a http://hu.openoffice.org/about-downloads.html oldalról? A LibreOffice 3.3 RC2-höz úgy emlékszem már bejelentették az a hibát, hogy mindenképp felteszi a Visual C++ runtime-ot. Ez valószínűleg javítva lesz a következő RC-ben.

      1. A letöltési hibát az összes magyar letöltési oldalon is tapasztaltam, OOO 3.2.1. magyar nyelvű szoftver esetében. A Mozilla Firefox letöltéskezelője a feléig (55%) letölti, megáll és jelzi, hogy “lépjen kapcsolatba a szoftver készítőjével”. Ha mégis letölti egészen, akkor viszont az ESS jelzi, hogy a fájl sérült, nem telepíthető. De ez csak a magyar nyelvűre vonatkozik. Angol letölthető, de amikor törölni akartam, nem engedte, akkor jelezte a .dll hibát a C:Program FilesOpenOffice.orgBasisprogramkét .dll. Az egyik okozza a gondot, sttfi…dll. (Nem emlékszem pontosan). Csak Csökkentett módban tudtam végül nagy nehezen letörölni, Rendszer-visszaállítás kikapcsolása után. A LibreOffice3.3.3. semmilyen gondot nem okoz, normálisan működik, Origo szoftverbázisról letöltve. Operációs rendszer: Windows XP Professional SP3.

  5. A legfontosabb az, hogy látszólag minden ok nélkül váratlanul nem töltötte be a Windows-t a gépem, utolsó helyes konfiggal elindult. De azóta minden szöveg olyan apró lett, mint Csökkentett módban (a bejelentkezés a fiókokba is). Tegnapelőtt töröltem azt a bizonyos .dll fájlt, ma pedig visszaállt az eredeti betűnagyságra a Windows. Többen is tapasztalták, hogy így reagált a Windows operációs rendszer. De az OOO 3.2.1-re és nem a LibreOffice-ra. Ezzel nincs gondja. Érdemes lenne kideríteni, vajon mi okozza ezt a hibát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük