Kiadványszerkesztés LibreOffice Writerrel

Kiadványkészítés OpenOffice.org-gal 0.2 címlapjaA dokumentumszabadság világnapján, 2011. március 30-án mutatkozott be a Kiadványszerkesztés LibreOffice Writerrel könyv előzetese a LibreOffice és Firefox kiadási bulin. A könyv végre elkészült, és hibrid PDF formátumban letölthető.

A könyv átdolgozott és új fejezetei (Képek és szövegkeretek, Nyomdai előkészítés) a LibreOffice kevésbé dokumentált lehetőségeit mutatják be. A Writer a Graphite betűtechnológiával és alapértelmezett Graphite betűkészleteivel kivételes magyar tipográfiai támogatással rendelkező kiadványszerkesztőként használható, amiről a részletes útmutató és a könyv példái alapján bárki meggyőződhet. (A hibrid PDF tartalmazza a kiadvány OpenDocument forrását is. A PDF-et Writerben megnyitva a forrásállomány töltődik be, így a könyvben szereplő példák forrása is megtekinthető.) Mintaoldalak a könyvből.

“Kiadványszerkesztés LibreOffice Writerrel” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Áh, szóval ezzel foglalkoztál mostanában 🙂 Laci, gratula – ég csak a átlapoztam – de az látszik egyből, hogy nagyon szép és igényes!

   1. Tetszik! Határozottan.

    Talán két kérdés:

    1. a címoldal miért rikító zöld (miért nem LibO sötétzöld)? 😛

    2. a régebbi kiadásokban a címsorok felett nagyobb volt a távolság ez most lecsökkent. Miért?

    1. Köszönöm! 1. Az lesz valószínűleg. A CMYK átalakítás ezen elég látványos különbséget eredményez (lásd itt), ahol már nem ilyen rikító, de kétségtelen, hogy nem a hivatalos szín. 2. A régebbi kiadásokban volt, hogy a cím alatt nem volt térköz, most van. A soregyent kikapcsoltam, mert így a képek méretezésére kevésbé kellett figyelnem.

 2. Hello, csak egy pillantást vetettem a könyvre, de szerintem a címet követő bekezdések első sorában nem kell behúzást alkalmazni (ennek ellenére gyakran alkalmazzák).

  1. Szia! Lehet ez is, lehet az is. Egy részlet innen:

   ¶ A szövegek első bekezdésénél nem szükséges behúzást alkalmazni (tompa kezdés), hisz a behúzás azt jelzi, hogy új bekezdés kezdődik, s ez egyértelmű az első bekezdés esetén. Tehát az első bekezdés behúzás nélküli. ¶ Bizonyos iskolák (pl. a francia vagy a hagyományos magyar) szerint azonban az első bekezdést is behúzással kezdjük. Ez a megoldás tudományos szövegekben ma is gyakori. ¶ Megint mások szerint behúzás nélkül kell kezdeni az első bekezdést, ha fölötte a cím középre zárt volt. Ha nem, akkor behúzással kezdődik az első bekezdés is.

   Amiről nem ír a szöveg, hogy ha csak az első bekezdést nem húzzuk be, az egyfajta fejezetkiemelés, hasonlóan az iniciáléhoz vagy kiskapitálissal kezdett első bekezdésekhez. Ami itt a behúzás mellett szól véleményem szerint, hogy a könyvben sok kis rövid szakasz van címsorokkal kezdve, és a nem behúzás aránytalan volna ebben az esetben (volna olyan szakasz, ahol egy behúzás nélküli és egy behúzásos bekezdés van, vagy még csak az sem). A fejezet első bekezdése viszont lehet, hogy nem behúzásos lesz a következő kiadásban. Köszönöm az észrevételt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük