Hagyományos és új menü a LibreOffice-ban

LibreOffice logó A LibreOffice fejlesztésének egyik első fontos lépése – a technikai (háttér)feltételek megteremtésén kívül – az arculat, a profil megtervezése és kivitelezése volt. Az új ikonkészlet(ek) és a kapcsolódó munkálatok (1, 2, 3, 4) végül meghozták a várt eredményt: a LibreOffice egyedi, jellegzetes ikonokkal rendelkezik, amelyek határozottan megkülönböztetik a többi irodai programcsomagtól.

De nem csak az ikonok újultak meg, hanem az új alapokra helyezett, átméretezhető, egyszerűen lokalizálható és akadálymentesített  párbeszédablakok is  nagyban hozzájárultak az egységes és könnyebben kezelhető felülethez (LibreOffice 4.4).

Az oldalpanelek bemutatkozásával (LibreOffice 4.2) az ikonok „gazdaságos” elhelyezése és a szélesebb monitorokhoz való jobb alkalmazhatóság szempontja jelent meg. (Az oldalsávot eredetileg az IBM fejlesztette a Lotus Symphonyhoz, majd az Apache OpenOffice.org-ba került át, és onnét a LibreOffice-ba.)

A közösségi média a marketing alapjává vált (bővebben). 2009-ben az OpenOffice.org (OOo) egy „forradalmi” tervezetet mutatott be az MS Office 2007 szalagos eszköztárának megvalósítására, Projekt Renaissance fedőnév alatt, meglehetősen nagy visszhangot keltve. A projekt egy demót követően végül elhalt és – lényegében véve – az OOo „megszűnésével” okafogyottá is vált, az új projekt – LibreOffice – pedig a háttér és az alapítvány létrehozásával volt elfoglalva. Az egyetlen – ismert – openoffice.org-os projekt, amely végül szalagos menüvel próbálkozott, a kínai kormány támogatását élvező Red Flag Software által fejlesztett és karbantartott OOo-változat, a RedOffice 2008 júniusában megjelent béta változata volt.

Samuel Mehrbrodt 2015. november 24-én megjelent blogbejegyzésében a menü megújításáról ír. A koncepció a szalagos eszköztár LibreOffice változatát jelenti. Bejegyzésében jelzi, hogy még erősen a munka elején van, így még nem a végleges változatot lehet látni, pusztán egy koncepciót. A fő cél – összhangban a LibreOffice dizájner csapatának céljaival -, hogy „kezdők számára egyszerű, profik számára hatékony” legyen a LibreOffice új felhasználói felülete. Véleménye szerint a jelenlegi eszköztár-alapú menüsor korlátozott: ikonokat vagy widgeteket tartalmazhat egy sorban. Választási lehetőségként pedig a csak ikon (1), ikon és szöveg (2), csak szöveg (3) opciók közül lehet választani.

A LibreOffice dizájncsapata a felhasználói „élmény” javítása érdekében egy rugalmasabb felület megalkotásán fáradozik.

https://smehrbrodt.files.wordpress.com/2015/11/variant1.png

A tervek szerint az új dizájn egyelőre nem lesz alapértelmezett. Első körben a Writerre fókuszál a csapat, és ott is még csak a két alapértelmezett eszköztárra. A célok közt szerepel, hogy a LibreOffice 5.2-re már elérjék az első eredményeket, vagyis az új eszköztár alapjait lerakják. Mehrbrodt szerint ez nem jelenti azt, hogy az oldalpanellal kapcsolatos eddigi fejlesztéseket feladnák, vagy dobnák. További részletek Mehrbrodt blogbejegyzésében.

“Hagyományos és új menü a LibreOffice-ban” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Jáááááájjjj, NE!

  Vagy legalább lehessen választani a normális eszköztár/menü és a nyavalyás szalagos között a későbbi verziókban is!

  Az oldalsávnak – véleményem szerint – van értelme, azt lehetne még fejleszteni, rugalmasabbá tenni.

  1. Azt írja Samu a blogban, hogy marad a klasszikus felület is. Szerintem nincs ok aggodalomra. Nem tudom miért foglalkozik vele, talán nagyon ráér, és ez egy egyszerű de látványos fejlesztés. Az is lehet, hogy valaki megrendelte pénzért.

 2. Ettől féltem.
  Hogy ezt a szédületes baromságot is átveszi a LO.
  Nincs a világon olyan techblog, amely ne húzta volna le a Word menüszalagját. Erre most megjelenik a LibreOffice-ban is.
  Azzal szoktam ajánlani a LibreOffice-t, hogy LOGIKUS: a dokumentum karakterekből, bekezdésekből és oldalakból áll, és pont ezek szerint lehet formázni.
  Erre most ezen rontanak.

  Hol van az a statisztika, hogy könnyebben áttérnek a LO-ra, ha az MS Office-ra hasonlít?! Lehet, hogy 2003 körül így volt — de annak 12 éve!
  Azóta megjelentek, és a használati gyakoriságban lehagyták a LO-t az online szerkesztőfelületek — amelyeknek semmi köze az MS Office-hoz. Tehát ma már nem kel hasonlítani ahhoz. Már csak azért sem, mert hiába elterjedt, nagyon sok szempontból jogosan kifogásolható. De ezt talán pont itt nem kellene hangsúlyoznom.

  Ma, az UX Design korában, azzal lehetne nyerni, hogy a LibreOffice hatékony, jobb, mint az online szerkesztők, minden szituációban pont az érhető el, amire abban a szituációban szükség van (vagy legalábbis erre kellene törekedni). Nem azzal, hogy egy meghaladott, jogosan kritizálható megoldásra hasonlítson.

  Arra szeretném kérni a LibreOffice magyar közreműködőit, akik aránya közösségben szerintem nagyobb, mint a magyar népességé a globális populációban, hogy ne támogassák ezt a szalagos menü dolgot — vagy a fenti, vagy bármilyen egyéb indoklással.

 3. Nagy az isten állatkertje!

  Jó néhány évtizede (már 1986 óta) van szerencsém pécés szövegszerkesztőket hivatásszerűen (is) használni.

  A 2007-es M$ Office rémálomszerűen ért, amit csak a Win8 modern felületű rémálma überel. A LibreOffice eddig az egyik leglogikusabb, és a korábban megtanultakat leginkább tiszteletben tartó, arra alapozó irodai csomag volt. Az IBN Lotus Symphony-ból kinőtt oldalsáv egy áldás, különösen a mai széles (nagypofájú!) monotorokon. A sok közül az egyik előnye az oldalsávnak, hogy nagyobb teret hagy a szerkesztésre, mert az eszköztárak és gombok félretolásával ezek egy korábban hihasználatlan területekre kerültek.

  Biztos lesznek, akik nem élhetnek az MSO-éhoz hasonló menüszalag nélkül. A LibreOffice valóban szabad, így akár öngólt is szabad rúgni. De minek? A részemről béke a menüszalag (ribbon) poraira. Jó mélyen!

  S egy apró oldalvágás: ha mindenképp fejleszteni akarnak, akkor jó lenne elérni, hogy ne kelljen kávézni mennem, amikor a bejelentkezés után elindítom a LibreOffice valamelyik alkalmazását, és jó lenne, ha a dokumentumok beolvasása és szerkeszthető állapotba kerülése maximum csak kétszer annyi lenne, mint amire a Word, Excel és PowerPoint használatakor mérhető ugyanazoknak a fájloknak a megnyitásakor.

 4. Tragédia, a szalagos eszköztárnál rosszabb fejlesztési irányról még nem hallottam! Az idióta Office Segédet (Gem Gézát) is vegyétek át, ha felhasználók elkergetése a cél.
  Jól megfigyelhető trend a széles kijelzők elterjedése, az oldalpanelek frontján kellene erősíteni, nem pedig a már amúgy is szűk magasságból kellene levenni.
  A szalag szűk függőleges mérete megakadályozza az elemek ésszerű elhelyezését. Mint a cikkben szereplő ábrán is látni, 1 csoportba tartozó elemek közül egymás alatt csak 3 fér el (pl. Formázás/igazítás: balra, középre, sorkizárt, így eldugva marad a jobbra igazítás). A Tools menü viszont szinte csak olyan dolgokat tartalmaz, melyeket nagyon ritkán használok. És még ha testre szabható is lenne, a rossz X:Y arány miatt nem lehet annyira értelmesen kihasználni a helyet, mint az oldalpanelnél.
  Bosszantó dolgokat soha nem lehet megszokni, ne rontsátok el a LibreOffice-t!

 5. A kérdés helyesen nem úgy szól, hogy kell-e a ribbon, hanem úgy, hogy a rendelkezésre álló szűkös fejlesztői kapacitást erre érdemes-e használni, vagy inkább valami másra.

  Kicsit másképp fogalmazva: akkor lesz jobb a LO, ha lesz neki ribbonja, vagy akkor, ha más funkciókat javítanak ki/fejlesztenek bele.

  Szerintem egyértelmű, hogy a ribbon nélkül az is elboldogul előbb-utóbb, aki egyébként szeretné, hogy legyenMás részről viszont aki pl. Writer-be beillesztett képet szeretne 30 fokkal elforgatni, az _sehogy_ sem tudja a Writer-en belül megoldani.

  A másik dolog, amin nagyon kellene fejleszteni, az a képkezelés. Ma dolgoztam egy dokumentummal, amiben volt kb. 20 darab nagy felbontású kép. A LO egyszerűen moccanni sem bírt tőle. Ha meg tudnák oldani, hogy ilyenkor csak a képeknek egy thumbnail-jét tologassa ide-oda a program, akkor sokkal gyorsabb lehetne, és nem kívánná az ember a pokolba az egészet.

  Ehhez közeli téma, hogy ha beillesztek egy képet 20 példányban a dokumentumba, akkor miért kell 20 példányban letárolni? Miért nem tud egy példányra hivatkozni mind a 20 helyen?

  Az ilyen funkcionális és kezelhetőségi hiányosságok szeritnem sokkal inkább ártanak a LO-nak, mint az, hogy nincs ribbon. Ezért ezer szavazattal a ribbon ellen vagyok.

 6. Sziasztok!

  Erről, az un. szalagos menüről már korábban eszmecserét folytattunk.
  Láttam, hogy, mint itt említve lett van szavazás a fórumban és az eredményt is megnéztem. Eddig nem sokan szavaztunk, nyilvánítottak véleményt.
  Ahogy olvastam nemzetközi szinten is foglalkoznak a dologgal.
  “A LibreOffice dizájncsapata a felhasználói „élmény” javítása érdekében egy rugalmasabb felület megalkotásán fáradozik.” – remélem, hogy ha tényleg megvalósul ez a dolog, akkor lehetőség lesz rá a szalagos menüt oldalra tenni; ha már léteznek pl. 21:9-es oldalarányú monitorok, amiknél a szélesség adott (ezen monitoroknál két oldalt jóval nagyobb tér van, mint alul-felül).
  Azért remélem, hogy a hagyományos és a szalagos menü felépítése fedni fogja egymást.

  dr. Nagy Gábor: “ha mindenképp fejleszteni akarnak, akkor jó lenne elérni, hogy ne kelljen kávézni mennem, amikor a bejelentkezés után elindítom a LibreOffice valamelyik alkalmazását, és jó lenne, ha a dokumentumok beolvasása és szerkeszthető állapotba kerülése maximum csak kétszer annyi lenne, mint amire a Word, Excel és PowerPoint használatakor mérhető ugyanazoknak a fájloknak a megnyitásakor.” – Van rá lehetőség, hogy beállítsuk, hogy az LO a rendszer indításakor betöltődjön, sőt a használt memória méretét is mi szabhatjuk meg. Vagy nem ilyenre gondoltál? Lehet, hogy alapból az MS Office a memóriában csücsül, és azért nyílik meg olyan könnyedén?

  1. Kedves Tamás!

   Írod:
   “Van rá lehetőség, hogy beállítsuk, hogy az LO a rendszer indításakor betöltődjön, sőt a használt memória méretét is mi szabhatjuk meg. Vagy nem ilyenre gondoltál? Lehet, hogy alapból az MS Office a memóriában csücsül, és azért nyílik meg olyan könnyedén?”

   Nálam is betöltődik a gyorsindítás, sőt a memóriakezelést is be szoktam állítani. Ennek ellenére a Writer vagy a Calc indítása még mindig sokkal tovább tart az első karakterek begépeléséig, mint a Word vagy az Excel esetén, bár ők is lassulnak. A gyorsaság néha látszólagos. Az asztalon megjelenik a Word vagy Excel indító ikonja, az egyikre kattintva indítom =indítanám) a programot, meg is jeleni egy kezdő képernyő, de itt is időbe telik, mire elkezdhetem dokumentumaim szerkesztését.

   Ami pedig a dokumentum-beolvasást illeti, saját kézirataimon tapasztalom az irgalmatlan elmaradást.
   Azt persze a Libre javára kell írnom, hogy az utolsó könyvem írásába a Word szabályszerűen belefulladt a sok ábra és képaláírás miatt, míg a Writer, ha döcögve is elbírt 560 oldallal és 1000 feletti (!) feliratozott képpel, ábrával.

  2. Boldog új évet mindenkinek! (Ez az utolsó pozitív megnyilvánulásom ebben a kommentben…)

   Már a 4:3-os képernyőn is kevesebb helyett vett volna el a bal (jobb) oldali menü, mint a felső-alsó. Minél szélesebb a képernyő, annál nagyobb hiba felülre-alulra helyezni a kezelőelemeket. Annál is inkább, mert a szöveges (és számos) dokumentumok (az írásformák többségénél) vízszintes sorokból állnak, amelyekből több látszik, ha a kezelőfelület oldalt van.
   Ezért a felső-alsó menü egy hibás beidegződés, rossz szokás, genetikai zsákutca. Meg kell tőle szabadulni.

   Az a minimum, hogy ha mégis lesz szalagos menü, azt át lehessen helyezni oldalra.
   Az jogosan elvárható, hogy a tartalma függjön az adott szerkesztési helyzettől.
   Azt pedig csak remélem, hogy ezt a függést, ha egyáltalán lesz, lehessen szabályozni (irodaidoikumentum-, könyv-, űrlap-, weboldal-szerkesztés, vagy kezdő, haladó, profi szintek stb. szerint.).

   1. Ja, igen.
    1994-ben, egy évvel a Win95 megjelenése előtt jött ki a WordPerfect Office.
    Ennek volt egy “Office Central” nevű eszközsávja — alapértelmezésben JOBB OLDALON.
    De át lehetett helyezni, és változtatni lehetett a tartalmát (hogy melyik alkalmazást akarja a user hamar elérni), és kint volt rajta az éppen futó alkalmazások ikonja.
    Ja, hogy erre hasonlít a Start menü?
    Miért, mikor talált ki valamit a Microsoft magától?

 7. Vannak helyzetek és személyek akiknél a szalagos eszköztár előnyösebb, ezért szerintem jó ötlet a lefejlesztése, arra viszont fokozottan figyelni kellene, hogy ez egy bárki által szabadon választható megjelenítési mód legyen, mint ahogy a WPS Office esetében is van. Ott ha jól emlékszem három menümódból lehet választani, így mindenki az igényeinek leginkább megfelelőt tudja kiválasztani.

 8. Ha valakinek a szalagmenüs office kell linuxon, az miért nem használja a Kingsoft Office-t? A Libre-t nem kellene elvinni ebbe az irányba, mert nem ettől lesz jobb. Tecanéni az irodában attól még enterezi a sorközöket, hogy szalagmenü van. Ha nem tud (akar) tanulni valaki, annak a tudásnak a hiányát nem lehet egy hagyományos ikonmenüre ráfogni.

 9. Nincs Jogom új témát indítani itt, és a LO4.4.7 megjelenésével kapcsolatos témánál pedig nincs már hozzászólási lehetőség; ezért helyeztem el itt ezt a megjegyzést:

  Elvileg azt mondja a Portable Apps oldala, hogy megjelent a LO4.4.7 hordozható változata. De a link hibát jelez, ami átirányít a tüköroldalakra, de onnan (a magyarról) sem tudtam letölteni az új Still verziót. Sem Firefox-szal, sem Chrome-mal, sem IE böngészővel.

  http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

 10. Hátugye, én nem látok ilyet. (01.17. 18:54)
  A portableapps.com/news- on nincs 4.4.7, a http://www.libreoffice.org/download/portable-versions/ -on is csak a 4.4.5 van.
  Pedig annyira várom a 4.4.7 portable-t, hogy minden nap megnézem.
  Talán csak olyan ijesztés a dolog. Hogy már majdnem… de mégsem. Mindenesetre több, mint amennyi eddig volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük