LibreOffice Portable 4.4.7 és 5.0.4

Megjelent a LibreOffice 4.4-es, „stabil” ágának és az 5.0-ás „friss” ágnak a hordozható (portable) változatának legújabb verziója 4.4.7 és az 5.0.4.

A hordozható változat teljes értékű irodai programcsomag és egy usb kulcsra (pendrivera) telepítve magunkkal vihetjük kedvenc beállításainkat (számítógéptől függetlenül). A hordozható változat az eredeti változathoz képest új funkciókat és hibajavításokat nem tartalmaz.

Akik számára fontos a magyar nyelvű kezelőfelület, azok számára az „All language” változatot kell letölteni.

A program elérhető a megszokott weboldalról.

“LibreOffice Portable 4.4.7 és 5.0.4” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Elvileg valóban azt mondja a Portable Apps oldala, hogy megjelent a LO4.4.7 hordozható változata. (A zöld felületen már 4.4.7 a felirat.) De a link hibát jelez, ami átirányít a tüköroldalakra, de onnan (a magyarról) sem tudtam letölteni az új Still verziót. Sem Firefox-szal, sem Chrome-mal, sem IE böngészővel. A tüköroldalakon még csak a 4.4.5 fájljai látszanak.

  http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

 2. Örülünk, Vincent?

  ((Épp most tapasztaltam, hogy megjelent a portableapps.com/news oldalon az 5.0.4 és a 4.4.7. A fenti poszt linkje (((portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable))) speciel az 5.0.4-re visz, a PortableApps-on a 4.4.7-hez kirakott képernyőkép meg az 5.0.x-é, de az ilyeneket túl lehet élni.))

 3. Most viszont már jónak tűnik. Le tudtam tölteni mind a 4.4.7-es,. mind pedig az 5.0 4 telepítőfájljait.

  1. Na jó, ez világos; de akkor miért volt kiírva napok óta a zöld link-mezőben a Portable Apps oldalon, hogy 4.4.7? És miért mutatott a link olyan helyre ami nem még létezik?
   Ebből egy mezei felhasználó nem tudja eldönteni, hogy a hiba kinek a készülékében van…

   1. Passz! Erről a PortableApps-ot kellene kérdezni. Gondolom véletlen folytán. De legközelebb érdemes megvárni amíg hivatalosan bejelentik: http://portableapps.com/news – én visszanéztem a korábbi híreket, de nem találtam semmit, gondoltam még annál is régebbi, így kiraktam. Most látom, hogy majdnem egyszerre jelent meg 4.4.7 és az 5.0.4 – tegnap jelentették be.

 4. El szerettem volna olvasni az 5.1 újdonságait, de úgy látom késik. Az 5.0.5.2-nek pedig még csak a forráskódja van a korai eleresztés előtti változatoknál: http://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases
  Se Win32, se Win64 végrehajtható. Az 5.0.5.1 Win32 időnként kiakad és a hibajavítóval indul újra, a 4.4.7.2 a sorközöket rosszul kezeli, van hogy lemarad pár sor, a lefele kurzor nem is megy oda, csak az előre kurzorral lehet, gondolom az a baja hogy a Windowsban a Vezérlőpultban 150%-ra állítottam (96 dpi helyett 144 dpi): “high-dpi support” hiba. Ez nagyon sok verziónál előfordul sajnos. OpenOffice 4.1.1. és 4.1.2.-ben pedig nem lehet kikapcsolni az élsimítást, bekapcsolva és újra kikapcsolva se megy, kikapcsolt hardvergyorsításnál se. Rohadt ronda. Szóval én már nagyon várom az 5.0.5.2 Win64-et, hátha jó lesz. Ha nem, vagy a ronda élsimításos lesz, vagy valami régi LibreOffice: mondjuk 4.3.7 vagy mégrégebbi, akár 4.0.

  1. Kedves Zoltán!

   A hibák ideírásával – ahogy már korábban is jeleztük – nem tudunk mit kezdeni. Ez nem hivatalos bejelentőhely. Az, hogy valami nem működik, vagy hibás az egy sajnálatos dolog, de ide nem érdemes írni.

   Hibajelentést – hivatalosan – a TDF Bugzillájába lehet tenni:
   https://bugs.documentfoundation.org/ – itt foglalkoznak a hibákkal.

   Továbbá – különösen a magyar vonatkozású hibákkal kapcsolatban (Lightproof, Numbertext, HunSpell, Magyar Ispell stb.) – pedig az OpenScope-ba van lehetőség bejelenteni a hibát:
   http://openscope.org/

   Hogy végül kijavítják-e a bejelentett hibát, nos az változó: rengeteg hibát jelentenek be naponta, ami azt jelenti, hogy elsősorban azokkal foglalkoznak, amelyek összeomláshoz vezetnek, utána jön az összes többi…

   Arra kérlek, hogy a hibákat a fenti két cím valamelyikére (főleg az elsőbe) jelentsd be, akkor tudnak a fejlesztők érdemben foglalkozni vele.

   Köszönöm! 🙂

   1. Tudok róla, ezeket a ti tájékoztatásotokra írtam le. Egyébként hogy a high-dpi vonatkozásában olyan mint egy magyar vasútállomás neve (békasegg-alsó) már réges rég bejelentettem. Hogy rendszeresen kiakad, azt meg gondolom úgyis észreveszik. Tehát most konkrétan nincs bejelentenivaló.

  2. Erről a 4.4.7-et érintő sorköz-kezelési hibáról tehetnél fel valami példafájlt, és bővebb infót az AOO/LO magyar Fórumra, mert engem nagyon érdekelne. (Most álltunk át rá a cégnél erre a verzióra. Eddig nem bukott ki nálunk olyan hiba, ami akadályozná a használatát – mondjuk nincs is még egyetlen 144 dpi-s monitorunk sem… Viszont jó tudni előre olyan hibalehetőségekről, ami később érinthet minket is; főleg ha elegendő információ birtokában tesztelni is tudja az ember.)

   1. Azok a szövegek nem nyilvánosak amiket szerkesztek vele, de valami más szöveget majd lehet hogy keresek. Nekem a 4.3 jobban bejött mint a 4.4. 144 dpi-s monitorom nekem sincs, 96 dpi-s és 101 dpi-s van, de a Vezérlőpultban azt mondom a Windowsnak hogy 144 dpi-s. Szóval ha sürgős, magatok is kipróbálhatjátok. Nálam egyébként 120%-os sorköz van, 10-es Times New Roman, 110%-os nagyítás.
    Az 5-ös annyival jobb mint a 4-es, hogy programmal keresnek a C++ forráskódban hibalehetőséges részeket, és javítják: gondolom akkor is ha nem hibás: átírják olyanra hogy ugyanolyan hatékony legyen, de látszódjon rajta hogy helyes. Ettől átláthatóbb is lesz. Tehát érdemes lenne megvárni az 5.0.5-őt.

    1. “Azok a szövegek nem nyilvánosak amiket szerkesztek vele, de valami más szöveget majd lehet hogy keresek.”

     Tök mindegy, mi a szöveg, akár Lorem Ipsum is lehet, csak olyan fájl legyen (olyan beállításokkal), ami nálad hibásan jelenik meg. Egy képernyőkép sem ártana, hogy pontosan hogy is néz ki nálad a hiba…

     Előre is köszönöm!

     Egyébként miért állítasz be 144 dpi-t, ha nincs is olyan hardvered?

     1. Na majd valamikor minden kis-és nagybetűt *-ra, minden számot +-ra cserélek, és felrakom a fájlt, de szerintem bármely, elég hosszú szövegnél így jelenik meg. A képernyőkép egyébként az lenne, hogy egy bekezdés legalsó látszó sorának csak a felső fele van meg, ezen nem látszana, hogy van még pár sor a bekezdésben, ami nem látszik. Arról nem nagyon tudok képernyőképet csinálni, hogy egyes esetekben a kurzor le billentyű nem viszi a kurzort, csak a kurzor tovább.

      Például Windows Intéző: Másolás mappába: kiírja hogy válasszam ki melyik mappa, kiírja hogy hány fájl, stb: ennek a betűméretét csak így lehet megnövelni. Van olyan betűméret ami beállítható hogy hanyas legyen, ez nem. XP-n volt kontrasztos mód, ebben ezek is nagyobbak voltak, de fekete alapon a link sötétkék és lila: alig látszott. Úgyhogy Windows 7-en meg se próbáltam.

 5. “Például Windows Intéző: Másolás mappába:”

  Na, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól jön a régimódiságom: sose használom a Windows intézőt… Total/Unreal/Free/Double Commandereket annál inkább. Azokban meg úgy állítom a betűtípust és méretet, ahogy akarom.

  1. Maradjunk a témánál: LibreOffice. Egyébként hoztam egy példát. Az a Windows alapértelmezett fontmérete, rengeteg helyen van, például Vezérlőpult, de szinte minden párbeszédablakban. Ha Visual C++-ban fejlesztek, és az kiír egy hibaüzenetet, vagy 4*4-es számrendszerben jelenít meg egy fájlt, akkor is ez van. Kiliméteresen sorolhanám hol van, és csak úgy lehet értelmesen átállítani.

   1. Ezeket a dolgokat én valóban nem állítgattam eddig sohasem. Azt látom most már, hogy rengeteg részletdolognak a betűméretét lehet átállítani:
    http://windows.microsoft.com/en-us/windows/change-windows-fonts#1TC=windows-7
    de biztos neked is igazad van, hogy nem mindent.

    Azt is látom, hogy van vele munka: ha a betűt aránytalanul nagyobbra állítom, akkor a szöveg tárolóhelyét is nagyobbra kell állítanom, különben elvész a felirat fele… és akkor a LibreOffice-t még el se indítottam…
    És így már kevésbé csodálkozom azon is, hogy a LO sem tudja ezeket a dolgokat egyszerű módon átvenni, vagy lekezelni beavatkozás, vagy további fejlesztés, javítás nélkül..

    1. A Windows rendszer betűméretének állítása egy alapvető programozói döntésre világít rá.

     a.) Az alkalmazásom a lehető legtöbbet használja fel a Windows szolgáltatásai közül, mert akkor nekem kevesebbet kell programozni. Viszont ki vagyok téve annak, hogy a user saját windowsos beállításai miatt az én alkalmazásom kinézete (rosszabb esetben a teljes működése) esik széjjel.

     b.) Az alkalmazásom a lehető legkevesebbet használja fel a Windows szolgáltatásai közül, ekkor ugyan sokat kell programozni, de a kontroll az én kezemben van. Ezt teszi a LO is, és a “sokat kell programozni” kontinuum számosságú hibalehetőséget okoz (amelyek közül szintén kontinuum számosságú az egyedi user-beállítások folyományaként előálló működési sajátosság, amely tehát nem bug, hanem feature).

     ((Mindezek mélyén a Windows-fejlesztés azon döntése áll, hogy sokmindent állíthasson a felhasználó a “wide range user customization” elvárás szellemében. Ebben az Apple más utat követ, ugye.))

     1. A Windows hibája, hogy van olyan amit nem lehet másképp állítani. Ráadásul pont a leggyakrabban használtat, az alapértelmezett fontméretet. A programok simán kiszámíthatnák, hogy mekkora legyen a térköz, gomb, ablak mérete, stb. hiszen a Windows megadja számukra a felhasználó által beállított méreteket, a programozó meg tudja, hogy melyiket használta ezek közül, hát lekérdezi a méretét, és azzal arányos lesz. Persze ha többet használ, nem egyszerűen lekérdezett méret * programba beépített konstans, hanem ilyenekből álló összeg lesz. Van 85 dpi és 212 dpi is, ezeket muszáj lenne tudnia a Windowsnak. Meg a programoknak is. Az Apple nem tudom milyen utat követ, de kíváncsi lennék rá. Egyébként az 5.0.5.2 is ugyanúgy időnként bezárul ismeretlen hibával és a helyreállító indul el: ez viszont csak a legutóbbi, időközönkénti automatikus mentésig tudja visszaállítani, az azután begépeltek elvesznek. Szóval rohadt ronda az a kikapcsolhatatlan élsimítás, de az 5.0.6-ig, tehát vagy 3 hónapig marad az OpenOffice 4.1.2.

     2. Kihagytam a monitor szót: van 85 dpi-s és 212 dpi-s monitor is. Ezért fontos a high-dpi support.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük