GSoC 2017: eredmények (összefoglalás)

Képtalálat a következőre: „2017 google summer of code libreoffice”Lezárult a LibreOffice 2017. évi GSoC projektje. Ahogy arról az elmúlt néhány alkalommal szó volt (lásd itt és itt) az idei Google Summer of Code elsősorban a felhasználói élmény növelésére, vagyis a program gyorsabb és könnyebb – kényelmesebb – használhatóságára fektette a hangsúlyt, ugyanakkor nem maradtak el olyan fontos fejlesztések sem, amelyek a régi, ma már nem támogatott fájlformátumokban tárolt dokumentumok megnyitását és modern – támogatott – formátumban történő mentését tették lehetővé.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az eredményeket,  Mike Saunders blogbejegyzése alapján.

A TDF idén a GSoC keretin belül 9 projektet fogadott be, hogy a felsőoktatásban tanulók a világ bármely tájáról bekapcsolódhassanak a LibreOffice fejlesztésébe. Ennek eredményeiről az alább olvasható egy rövid összefoglalás.

Grzegorz Araminowicz – SmartArt javítások

A SmartArt népszerű eszköz arra, hogy vizuálisan és egyszersmind egyszerűen prezentáljunk információkat. A LibreOffice eddig is tudott – többé-kevésbé 🙂 – SmartArt-ot importálni, de annak fejlesztése az utóbbi időben elmaradozott. Ezért Greg elkezdte fejleszteni és a Microsoft Office 2007-ben tesztelni az eredményeket. Saját bevallása szerint büszke az elért eredményekre.

Muhammet Kara – Testreszabás párbeszédablak átalakítása

Muhammet arra vállalkozott, hogy felfrissíti a Testreszabás párbeszédablakot. Ennek részeként új funkciókkal gazdagította, továbbá kódtisztítást is végzett (5 ezer sornyi kódból áll a párbeszédablak). A projekt végére 19 folt (patch) került elfogadásra (a változásokról videó készült).

Aditya Dewan – LibreOffice online

A szövegszerkesztők online térbe költözése – kis túlzással élve – forradalminak bizonyult. A LibreOffice sem akart ettől lemaradni, így folyamatosan készül egy online – felhőben – futtatható változat is.

Aditya Dewan több kisebb munka után azon dolgozott, hogy az asztali (desktop) változathoz hasonlóan elérhető legyen egy interaktív vízszintes vonalzó az online változatban. A munkája révén a WOPI protokoll további implementálására került sor.

Gautam Prajapati, Alex Pantechovskis, Mohammed Abdul Azeem, Ximeng Zu, Akshay Deep and Varun Dhall – további javítások

A GSoC keretein belül számtalan nagyszerű hibajavítás, új funkciók hozzáadása, kompatibilitás javítása történt meg.

Gautam Prajapati az Androidos változat készítéséhez szükséges build környezeten végzett javításokat.

Alex Pantechovskis pedig abban segített, hogy a QuarkXPress tördelőprogram korábbi – zárt – formátuma megnyitható és menthető legyen valamilyen támogatott, nyílt forrású kiterjesztésbe (pl. ODT).

Mohammed Abdul Azeem a FastParser implementációjában segédkezett.

Ximeng Zu a legbosszantóbb hibákat javította az Android Viewer-ben.

Akshay Deep pedig a Különleges karakterek párbeszédpanelen végzett javításokat, frissítéséket és adott hozzá új funkciókat.

Forrás: TDF Blog.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük