A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.0-t

Hatékonyság, egyszerűség, biztonság és interoperabilitás az asztali verziótól a felhőig

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.0 verziójának megjelenését. A látványosan fejlődő szabad irodai programcsomag idén az első verzió megjelenésének 7. évfordulóját ünnepli és mára egy hatékony, egyszerű és biztonságos szoftverré vált, amely magas fokú interoperabilitást biztosít a Microsoft Office dokumentumokkal.

A LibreOffice 6.0 alkalmazható Windows, macOS és Linux operációs rendszereken, valamint felhőben egyaránt. Az új kiadás számos újdonságot hoz mind a programcsomag egészének működésében és az egyes részprogramokban (Writer, Calc, Impress/Draw) is, hogy a legjobban segítse a felhasználókat abban, hogy hatékonyan dolgozhassanak.

A LibreOffice 6.0 legfontosabb újdonságairól videó is készült, amit megtekinthet Youtube-on a következő címen: https://www.youtube.com/watch?v=YHBve8v13VY

Hatékonyság

A szalagos menü, bár még kísérleti funkcióként van jelen, de már két új változattal gazdagodott. A teljes csoportos menü Writerre, Calcra és Impressre, valamint a kompakt több lapos Writerhez. A Speciális karakterek párbeszédablak is át lett dolgozva: keresőmezővel, valamint a nemrég használt, illetve kedvenc karakterek listájával bővült. A Testreszabás párbeszédablak is megújult: modernebb és intuitívabb lett.

A Writerben megjelent az Űrlap menü, ezzel is egyszerűbben hozzáférhetővé téve a LibreOffice egyik kevéssé ismert, de rendkívül hatékony funkcióját, hogy űrlapokat lehet benne tervezni, és a szabványoknak megfelelő PDF űrlapokat létrehozni. A Keresés eszköztárban, hogy még gyorsabb legyen a navigáció, bekerült egy választható lista a keresési típusokkal. Új alapértelmezett táblázatstílus és táblázatstílus-gyűjtemény jelent meg, a vizuális divat változásainak követése érdekében.

A Körlevél funkció is fejlődött: adatforrásként már Writer dokumentumot és XLSX fájlt is lehet használni.

A Calcban az ODF 1.2-vel kompatibilis függvények jelentek meg (SZÖVEG.KERES2, SZÖVEG.TALÁL2, CSERE2), hogy ezzel is erősítse az ISO szabvány formátum támogatását. A kijelölt cellatartományok, vagy alakzatcsoportok pedig exportálhatóvá váltak PNG vagy JPG formátumba.

Az Impressben az alapértelmezett dia méretarány 16:9-re változott, alkalmazkodva a jelenleg leggyakrabban használt képernyőkhöz és kivetítőkhöz. Ehhez kapcsolódóan 10 új Impress sablon is megjelent, valamint frissítve lettek a korábbiak.

Egyszerűség

A régi WikiHelpet leváltotta az új Help Online rendszer, kényelmes és mobilon is élvezhető formájú weboldalakkal. A LibreOffice súgó is frissült mind tartalmában, mind működésében, összhangban a LibreOffice 6 többi elemével.

A szótárak lehetővé teszik az automatikus toldalékolást vagy szóösszetételeket. Ez egy átfogó fejlesztés a helyesírás-ellenőrzőben, ami felgyorsíthatja a Writert használók munkáját. Míg korábban egyenként, külön kezelte az új szavak különböző formáit egy gazdag morfológiájú, összetett nyelvben, mostantól a Hunspell helyesírás-ellenőrző a „Nyelvi minta” modellen alapulva automatikusan észleli az új, toldalékolt vagy összetett szavakat

Biztonság

Az OpenPGP kulcsok segítségével ODF dokumentumokat írhat alá asztali operációs rendszereken, a kísérleti OpenPGP alapú titkosítás támogatásával. Ahhoz, hogy ezt a funkciót használhassa, telepítenie kell az operációs rendszeréhez megfelelő GPG szoftvert.

A dokumentumok osztályozása is fejlődött, többféle házirendet is engedélyez (melyek már OOXML fájlokba is exportálhatók). Writerben már bekezdés szinten is támogatott a jelölés és az aláírás.

Interoperabilitás

Az OOXML formátummal való interoperabilitás számos területen fejlődött: a SmartArt importálása, az ActiveX vezérlők importálása/exportálása, a beágyazott szöveges dokumentumok és táblázatok, a beágyazott videók PPTX-be exportálása, a kereszthivatkozások DOCX exportálása, a körlevélmezők DOCX exportálása terén, valamint a PPTX szűrő fejlődése terén, hogy megakadályozza sérült fájlok keletkezését.

Új szűrők is segítik a Writer dokumentumok EPub formátumba exportálását, valamint a QuarkXPress fájlok importálását, fejlődött a szűrő az EMF+ (Enhanced Metafile Format Plus) fájlok Microsoft Office dokumentumokban használt formájának importálásához. Fejlődött az ODF export szűrő is, még egyszerűbbé téve más ODF olvasók számára a vizuális elemek megjelenítését.

LibreOffice Online

A LibreOffice Online alapvetően egy szerver szolgáltatás, amit felhőalapú tárhely és SSL tanúsítvány hozzáadásával kell telepíteni és beállítani. Alkalmazható az internetszolgáltatók által használt felhőszolgáltatásokhoz, valamint a cégek és nagyobb szervezetek saját felhőihez egyaránt.

A LibreOffice 6.0 által bevezetett új funkciók célja az asztali és a felhőben lévő verziók funkcionalitásának összehangolása különösen azokon a területeken, ahol a felhasználók hasonló viselkedést várnak el. Például megjelent a Mentés másként funkció, illetve a Calc által kezelt sorok száma félmillióra nőtt, továbbá a Keresés és csere, valamint a helyesírás-ellenőrző funkciók is bekerültek a Writer, Calc és Impress online verziójába.

A legfrissebb LibreOffice Online forráskód Docker lemezképek formájában elérhető az alábbi címen:

https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Viewer for Android

A LibreOffice Viewer for Android legújabb kiadásában rövidesen új dokumentumokat hozhat létre, formázási lehetőségeket kínál lapokra épített eszköztárral, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy képeket adjanak hozzá közvetlenül a fényképezőgéppel vagy a felhőből. Mindemellett a Calc felhasználói felülete oszlopfejlécekkel bővült, az Impress pedig bemutatókat lejátszó móddal. Az új kiadás megjelentetését 2018 első negyedévére tervezik.

Vállalati bevezetések

A LibreOffice 6.0 a nyílt forráskódú irodai felhasználás tekintetében a legújabb technológiát képviseli, és mint ilyen, az új technológiák iránt rajongókat, a korai befogadókat és tapasztalt felhasználókat célozza meg.

A vállalati szintű használatra a TDF fenntartja a kiforrottabb, stabilabb 5.4 családot – most az 5.4.4-es verziójú – amelyet tanúsított szakemberekkel javasolt támogatni. Ezek listáját az alábbi címen találja:

http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/

A TDF tanácsadó testületében (http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/) számos olyan vállalkozás található, amely a LibreOffice hosszan támogatott változatát szolgáltatja, vagy tanácsadással foglalkozik az átállások és a felhasználói képzések terén, a TDF legjobb gyakorlatai mentén.

A LibreOffice-t a világ minden földrészén használják nagy szervezetek. A legjelentősebb átállások listája, melyekről a média is beszámolt, a TDF wiki-oldalán található:
https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations

A LibreOffice 6.0 beszerzése

A LibreOffice 6.0-t azonnal letöltheti az alábbi címről:

https://www.libreoffice.org/download/

A telepítéshez szükséges operációs rendszerek minimuma a Windows 7 SP1 és az Apple MacOS 10.9

A LibreOffice felhasználói a szabad szoftverek hívei, valamint a közösség tagjai a The Document Foundationt támogathatják is pénzadománnyal a https://www.libreoffice.org/donate címen ismertetett módon.

A LibreOffice 6.0 a Document Liberation Project dokumentum konverziós könyvtárainak segítségével jött létre: https://www.documentliberation.org

“A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.0-t” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. “operációs rendszerek minimuma a Windows 7 SP1 és az Apple MacOS 10.9”

  Linuxon már nem is megy?

  A Windows Server 2008, a normál és az R2 is 2020.01.14.-ig támogatott, ahogy a Windows 7 SP1 is. A 2008-nak 6.0 kernele van (Vista), a 2008 R2-nek már 6.1 (Windows 7). A Vista kerneles Windows Server 2008-on akkor megy-e? Ha igen, Vista-n miért nem? Mivel ugyanaz a kernel, gondolom 1-2 kódsorból megoldható lett volna hogy menjen. Engem nem érint, csak furcsának találom.

  Sok sikert a hibajavításokhoz, új funkció szerintem már nem kell egy jó darabig, tud sokmindent, csak azokat helyesen kellene csinálnia. Az eddigi hibajavításokat köszönjük, az új funkciókat majd megköszöni aki használja.

  1. A magyar oldalon még nincs fent a 6-os ág megváltozott rendszerkövetelménye, az angolon megtaláltam a választ: a még 2 évig támogatott Windows Server 2008-akon nem megy, meglepő. Linuxon is megy, ott nem írtak változást, de már jó sok éve a legrégebbi támogatott kernel a 3.2, nem a 2.6.18.

   Egyáltalán nem baj hogy vannak benne új funkciók, csak nekem nem kellenek.

  2. A régi Windowsok támogatásának megszüntetése már jó ideje napirenden van. Például a fejlesztők szeretnének modernebb C++ nyelvi elemeket használni, ezekhez újabb Visual C++ kell, ahhoz újabb Windows SDK, ami már nem támogatja a régi Windows verziókat stb.
   A konkrét ok a Vista dobására az volt, hogy a Unicode támogatásáért felelős külső library, az ICU, az 59-es verziójától kezdve nem használható Vistán.
   Haladni kell a korral, a 10+ éves Windowsok felhasználói használjanak LibreOffice 5.4-et.

    1. (Kiegészítés a statisztikához: a StatCounter csak azokat a gépeket számolja, amelyeken valamelyik böngészőbe a StatCounter “ügynököt” telepítették. Ez egyrészt egy elég alacsony szám, mert ki ismeri a StatCounternek ezt a szolgáltatását? Másrészt az állami és közigazgatási gépek sincsenek benne, mert azokra nem is szabad ilyen gyanús dolgokat felrakni — pedig növelné az XP részarányát…)

     1. …Másrészt viszont az XP-s gépek sok helyen “célgépekké” lettek már: egy-egy technikailag, vagy anyagilag nehezen kiváltható, esetleg csak időszakosan használt szoftver kedvéért tartják meg, de a napi munka zöme már újabb gépeken, és újabb operációs rendszereken zajlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük