LibreOffice Writer kézikönyv 5.4

A LibreOffice dokumentációs csapata örömmel jelenti, hogy elkészült a LibreOffice Writer 5.4-es verziójához készült kézikönyv.

A kötet a végfelhasználók számára készült és a korrábi 4.2-es verzióhoz készült kötet javított és az 5.4-es kiadáshoz  (angolul) igazított változata.

A kötet elérhető a Dokumentációs csapat oldaláról (PDF-ben).

Forrás: TDF blog.

“LibreOffice Writer kézikönyv 5.4” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves Csapat!

  Tavaly ősszel volt szerencsém pályázni a Szabad Szoftver Alapítványnál két LibreOffice könyv megírására, amelyeket időre (dec. 20-ig) le is adtam. Lassan ideje lenne annak, hogy a kezdőbbeknek szánt “LibreOffice alapozó”-t, amely az 5.4-es sorozatú csomaggal foglalkozik, és MAGYARUL, a természetesen szükséges lektorálás és esetleges szépítgetés után a hozzá tartozó gyakorló csomaggal az Alapítvány végre megjelentesse. Nem azért, mert én követtem el, de talán lenne igény egy friss magyar nyelvű kiadványra.

  Mellesleg ma megjelent hivatalosan is a LibreOffice 6.0.0, amit természetesen letöltöttem és telepítettem, de itt találtam egy kisebb gixert. A a számítógépre vonatkozó rendszerkövetelményeket olvasva:
  “A LibreOffice telepítésének a következők az előfeltételei Windowson:
  Microsoft Windows XP, Vista vagy Windows 7, …”
  meglepve tapasztaltam, hogy ehhez már minimum Windows 7-et igényel a program. Kicsit bosszantó a pontatlanság, mert eddigi Windows XP tesztkörnyezetem (VirtualBox alatt futtatva) már nem elég. Innen kezdve vakarhatok magamnak egy jóval nagyobb footprinttel dolgozó Win-es oprendszert.”

  Telepítéskor az üzenet az írja, hogy “nem telepíthető erre a Windows verzióra. Windows 7 vvagy újabb szükséges.”
  Próbáltam a képet is bevágni ide, de csak ehhez jutottam:
  file:///media/tallsoft/8GB-Hurcolo/LO6InstallHiba.jpg

  Üdvözlettel,
  dr. Nagy Gábor

 2. Sajátos hibát észleltem egy eredetileg német nyelvű WIN 7 home SP1 -el telepített gépen. Némi kínlódással magyarítottam a WIN7-et, majd letöltöttem a LibreOffice 6 magyarnak nevezett telepítőjét, ami a másik gépen magyarul települt, de ezen a laptopon németül települt. Nem jöttem rá hogyan módosíthatom a nyelvet az LibreOffice-on magyarra. Hogy tudom a telepítés nyelvét befolyásolni?

 3. A telepítőprogram (azt hiszem) a rendszer nyelvét használja, azért volt német.
  Ha a telepített LibreOffice kezelőfelülete német, azt az
  Extras-> Optionen-> Spracheinstellungen-> Sprachen-> Benutzeroberfläche: Ungarisch
  Eszközök->Beállítások-> Nyelvi beállítások-> Nyelvek-> Kezelőfelület nyelve: Magyar
  útvonalon lehet átállítani, A LibreOffice újraindítása után változik meg.

 4. (A Win7 Enterprise és Ultimate verziók kezelőfelületi nyelve változtatható meg egyszerűen, a “kisebb” változatokat sajnos rá kell kényszeríteni. De attól a rendszer “belső” nyelve megmarad németnek. Az én eredetileg angol nyelvű, magyarra cserélt kezelőfelületű Windowsaimra pl. a Chrome mindig angol nyelvvel települ…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük