Magyar nyelvi fejlesztések IV.

Névelős kereszthivatkozások

A LibreOffice Writer egyik leghasznosabb, rengeteg szerkesztési időt megspóroló funkciója az automatikus kereszthivatkozások. Igazi újdonságként a LibreOffice 6.1 fejlesztői változata a kereszthivatkozást megelőző helyes magyar névelő (az 1. oldalon, de a 2. oldalon) kiválasztását is automatizálja.

Magyar területi beállítás esetén a Mezők párbeszédablak új, a kis és nagybetűs névelős kereszthivatkozások beszúrását támogató menüpontokat tartalmaz, l. a képernyőképen és az alábbi videóban.

A megoldás a korábbi, erősen korlátos megoldásokhoz (Hunart kiegészítő, Graphite betűtechnológia, l. Kiadványszerkesztés a LibreOffice Writer szövegszerkesztővel) képest az OpenDocument szabvány minimális, nyelvfüggetlen bővítésén alapul. A szabványbővítési javaslat a kapcsolódó LibreOffice hibajegyben tekinthető meg, és az észrevételek figyelembevételével hamarosan benyújtásra kerül az OASIS szabványosító testülethez, hogy a jövőben más irodai programcsomagok is átvehessék a magyar nyelv számára rendkívül hasznos újdonságot. (Maga a fejlesztés pedig itt, a kapcsolódó teszt pedig itt látható.)

Javított magyar mondatellenőrzés

A LibreOffice 6.0 magyar mondatellenőrzője a következő javító kiadástól kezdve már nem húzza alá az új helyesírás szerint helyessé vált „e-mail-cím”, „örökkön örökké”, „1-e”, „1-én” kifejezéseket, hanem csak a régi, hibássá vált alakjukat, és mellette még számos gyakori tévesztést, ahogy a következő videó bemutatja:

 

Támogatóinknak

A nyelvi fejlesztések (korábbiak: http://libreoffice.hu/magyar-nyelvi-fejlesztesek-i/, http://libreoffice.hu/magyar-nyelvi-fejlesztesek-ii/) támogatója az FSF.hu Alapítvány.

Ha szeretné, hogy ezek a fejlesztések a jövőben is folytatódjanak, kérjük, támogassa az FSF.hu Alapítvány munkáját adója 1%-ával!

“Magyar nyelvi fejlesztések IV.” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük