Graphite 2 tesztelés és eredményei

A Graphite 2 a SIL International alapoktól újraírt Graphite betűtechnológiai motorja, amely teljesítményben felveszi a versenyt a hasonló OpenType megoldásokkal. Az első tesztek, és némi fordítási hiba után integrálására csak a LibreOffice 3.4-ben került sor. Mivel nemcsak a kiadványszerkesztési képességeket, hanem egyéb alapvető funkciókat is érint a változás, ezért az FSF.hu Alapítvány támogatásával alaposabb tesztelésére került sor az elmúlt hetekben. A talált és bejelentett hibák alapján még úgy tűnik, hogy korai volt az átállás, de mivel a hibák egy része már javításra került, remélhető, hogy a többié sem fog sokat késlekedni.

A Graphite 2-vel kapcsolatos LibreOffice hibajegy (fd36703) összefoglalja a hibákat. Említésre méltó a horgonypontok kezelésének javítása, amivel az összeolvadó diakritikus jelek most már LibreOffice 3.4 alatt is működni fognak az új Graphite betűkkel. Ennek használatához az ékezetesítendő betű után egy vagy több összeolvadó diakritikus Unicode jelet kell bevinnünk (Linux alatt a Ctrl-Shift-u lenyomásával és a jel hexadecimális kódjának megadásával, pl. 301 az összeolvadó vessző kódja), amit a Graphite technológiával a LibreOffice a helyes pozícióban és változatban fog a betű fölé vagy alá elhelyezni (példák az előző cikkben hivatkozott diákon).

Nemcsak az integráció, hanem a Graphite 2 motor hibái is előkerültek a tesztelés során. A hatékonyság növelése miatt alkalmazott mesterséges korlátozások egy része a Linux Libertine G betűk kapcsán feloldásra került, de még mindig akad olyan (sf3409703 GDL értelmezési hiba), aminek köze lehet ahhoz, hogy a számnevekké alakítás („name” tulajdonság a Linux Libertine G és Biolinum G betűknél) a LibreOffice 3.4 lefagyását eredményezi három- vagy többjegyű számok esetén.

Ami viszont igazán alapvető hiba, az az elválasztás minőségének jelentős romlása. A külön hibajegyben (sf3425291) is részletezett probléma „megoldható” a hiányos elválasztású szavak közvetlen karakterformázásával (lásd a hibajegy és a mellékelt kép egyik példáját az aláhúzott szóval), amivel korábban megoldott Graphite integrációs problémákra (pl. oo111272) hasonlít.

A Graphite 2 integráció a sorok szegmentálásán is módosított a kiszedett szöveg pufferelésének gyorsítása és javítása végett, ami azzal járt, hogy a GDL szabályokban szereplő szóközök nem kerülnek felismerésre (például az új kurzív korrekciónál), és módosításra (a kiskapitális, végig nagybetűs és a felső index betűtulajdonságnál is módosulna a szóköz, ha tudna a LibreOffice 3.4-ben). A hibajegyben (sf3406723) az előző OpenOffice.org hibajegy is megemlítésre kerül, mivel ott olvasható a dolog hátteréről több minden: igazi megoldást a sorhatár kezelése fog jelenteni, ami még hiányzik a LibreOffice Graphite integrációjából.

“Graphite 2 tesztelés és eredményei” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia! Szerintem is korai volt az átállás. Frissítettem Oneiric-re, ezzel jött a 3.4-es LO. Úgy fagy a 3.3-al készített dokumentumom, mint a pinty: egy szóközt beütök és meghal. Igaz, Graphite képességek rakásszámra vannak benne. Semmit nem tudok csinálni vele, rakom vissza a 3.3-as szériát… 🙁

    1. Szia! A fejlesztői változatban a közvetlen lefagyást okozó hibákat javították (már egy-két ligatúrára is bekövetkezett ez), de ez akkor még nem került be az Ubuntuba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük