Bevezetés a LibreOffice Basic használatába – tanári segédlet

LibreOffice logó Kémeink jelentették, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskolán Fölker Csaba 2013-ban írt egy szakdolgozatot a LibreOffice Basic használatáról az oktatásban. A szakdolgozat tárgyalja a LibreOffice Basic alapjait: változók, típusok, objektumok, operátorok használata, alapvető utasítások, vezérlési szerkezetek, eljárások és függvények ismertetése. A szakdolgozat második felében gyakorló feladatok szerepelnek. Néhány egyszerűbb feladat után egy összetettebb populációdinamikai szimulációról (róka – nyúl – káposzta) olvashatunk. A feladatok megoldását a szakdolgozat mellékletében találhatjuk meg. A LibreOffice Basicről nem sok szakirodalom érhető el magyarul, ezért a mű hiánypótlónak tekinthető.

Link: http://aries.ektf.hu/~birocs/docs/libre_basic.pdf

“Bevezetés a LibreOffice Basic használatába – tanári segédlet” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. 1. A mű nagyon hasznos, nagyon szemléletes — de bizony eléggé “basic”. Aki Basicül tud, annak kevés újdonságot ad.
  2. “a LibreOffice Basicről nem sok szakirodalom érhető el magyarul,” ez nem egy policy, hogy a programozhatóság az már nem ingyenes? Hogy az egy fizetős szolgáltatás, amelyet a támogató személytől vesz igénybe a (céges) felhasználó?

  — offtopic —
  A megboldogult Wordperfectben egész komplex makrókat lehetett írni keylogging alapon. A LibreOffice-ban én keményen visszapattantam arról, hogy egy kijelölt, vágólapra helyezett szövegrészbe valamit beleírjak, és úgy illesszem be máshová… (Tudom, tudom, a vágólap nem a LO-é, hanem az op.rendszeré, de a kijelölés paramétereinek kinyerése a futó Writerből nem egyszerű. Vagy én vagyok buta, vagy nem eléggé kitartó.)

  1. “ez nem egy policy, hogy a programozhatóság az már nem ingyenes”

   Nincs ilyen policy, és nem is lehet, mert az önkéntesek azt csinálnak, amit akarnak. A LibreOffice szabad szoftver, tetszőleges célra szabadon felhasználható, továbbfejleszthető. Az igaz, hogy ha valakinek gyorsan kell megoldás akármire, akkor jobban teszi, ha megkeres és megfizet egy hozzáértőt, mert önkéntes alapon nem biztos, hogy időben megkapja, amit szeretne.

  2. “1. A mű nagyon hasznos, nagyon szemléletes — de bizony eléggé “basic”. Aki Basicül tud, annak kevés újdonságot ad.”

   A StarBasicről sokkal többet nem is lehet elmondani, aki meg tud “Basic-ül” annak meg már nincs is szüksége erre a leírásra. De mindent tanulási folyamatot nehezebb elkezdeni, mint aztán továbbfejleszteni a megszerzett tudást. Ebben segítenek az ilyen belépő szintű leírások.

  3. “2. “a LibreOffice Basicről nem sok szakirodalom érhető el magyarul,” ez nem egy policy, hogy a programozhatóság az már nem ingyenes? Hogy az egy fizetős szolgáltatás, amelyet a támogató személytől vesz igénybe a (céges) felhasználó? ”

   A súgó (a magyar nyelven is elérhető súgó) is tartalmaz mindent, ami szükséges a StarBasic nyelv használatához. …A többi dolog viszont már nem a StarBasic keretébe tartozik, hanem az Office csomag programozási felülete, az API függvények óriási csoportjába. No, arra viszont igen sok időt kell fordítani, hogy azok közül a szükségeseket magabiztosan tudjuk kiválasztani ésalkalmazni.
   Van API függvény leírás (“gyűjtemény”) is a neten, de azok a leírások feltételezik az általános Objektumorientált programozással kapcsolatos ismereteket az egyszerű Basic struktúra ismeretén túl.
   Ezért érnek kincset Andrew Pitonyak és mások leírásai, kódrészletei, amiben ÖTVÖZIK az API függvényeket a és a Basic-et, azaz leírják, megmutatják, demonstrálják az API függvények használatát a Basic IDE környezetben.
   Mert ugyebár az API függvényeket nem csak a Basic-en keresztül lehet elérni, hanem sok más beépített, vagy külső programnyelv használatával is – állítólag még hatékonyabban is, mint a Basic-kel, de erről sajnos én nem rendelkezem se tudással, se tapasztalattal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük