LibreOffice 4.3.6

LibreOffice logó A The Document Foundation (TDF) bejelentette a LibreOffice 4.3-as sorozat hatodik hibajavító kiadását, a LibreOffice 4.3.6-ot, amely több mint 110 hibát javít.

A LibreOffice 4.3.6-ban javított hibák listája két részletben érhető el, RC1 és RC2.

A TDF a LibreOffice 4.3.6-ot ajánlja intézményi bevezetésre professzionális terméktámogatás igénybevétele mellett. A TDF honlapján megtalálható a TDF által tanúsított egyének listája.

“LibreOffice 4.3.6” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Cégnél ezt használjuk, viszont kacérkodunk a 4.4-re váltással. Az informatikusok megjelenés óta tesztelik és mindent rendben találtunk vele, kivéve a hiányos magyar fordítást. A kérdésem: A 4.4.1-ben már jó lesz ez?

 2. A “TDF által tanúsított egyének listája” linken a TDF tanúsítvány program leírása található, amely nem kevésbé hasznos, sőt, esetleg megérdemelne egy külön bejegyzést.

  Addig is:
  2015 második félévében indul a TDF tanúsítási programja, illetve tanfolyamai.
  A programban TDF projektek résztvevői és aktív TDF-tagok vehetnek részt.

  — Tanúsított LibreOffice fejlesztő
  — Tanúsított LibreOffice migrációs szakember
  — Tanúsított LibreOffice hivatalos oktató
  — L1 és L2 szintű Tanúsított hivatalos LibreOffice támogató
  bizonyítványokat lehet majd szerezni — 2015 végével indulóan.
  A linkelt dokumentum további, a program leírását és a fenti tanúsítványok követelményeit tartalmazó PDF-ekre mutató linkeket tartalmaz.

 3. Egy olyan Writer dokumentummal kapcsolatos kérdésem van, hogy ha táblázatot hozok létre, ami több oldalon át fut (oszlopok száma: 8, sorok száma: 200) és bármely oszlop mentén elvétve egyesítek 2-3-4-5 egymást követő sort és szöveget írok bele, és ha oldaltörésre esik az egyesített rész, akkor megtöri. Hogy lehetne ezt egybentartani ?
  Próbálgattam a szövegbeosztásnál állítgatni, de nem lehetett.

  1. A LibreOffice a készítői szerint is csak a 3. hibajavító kiadástól jó élesben használatra: 4.4.3-tól. Korábban volt így, mostmár a 4.3-at csak 4.3.6-tól nyilvánították arra alkalmasnak, reméljük a 4.4 esetében már a 4.4.4 is jó lesz. Vannak évtizedes, angolul hivatalosan bejelentett hibák is, amik nincsenek javítva. Néha látni hírt róla hogy egy több mint 10 éve bejelentett hibát kijavítottak. Az OpenOffice-ban is van egy csomó hiba. Úgyhogy elképzelhető, hogy csak más szerkesztőre váltással oldható meg, addigis ezeket érdemes kipróbálni, hátha ezekben jó, ezek ingyenesek:

   LibreOffice 4.3.6
   OpenOffice 4.1.1
   Ha egyik se jó, hát akkor marad a Word, de az pénzes. Egyébként nekem is szokott olyan hiba lenni hogy többhasábos szövegnél szétbontja az egyben tartandó részt. Ha bejelenteném, 2030-ra ki is javítanák.

   1. Ja most látom hogy ez a 4.3.6-oshoz hozzászólás, nem a 4.4.0-hoz. Akkor marad az OpenOffice 4.1.1.

    1. Az OpenOffice 4.1.1 mennyiben segít a kérdező problémájában? Szerintem sehogy. De hogy offtopic hozzászólásodra is reagáljak: a hibákat nem a bejelentés sorrendjében javítják, és tény, hogy valamelyikre soha nem is fog sor kerülni. Ettől függetlenül érdemes bejelenteni, mert
     1. Ez is segítség, ha mégoly kicsi is, és a LibreOffice egy közösségi vállalkozás. Ingyen használja sok millió ember, és sokan sajnálnak 5 percet, hogy megírjanak egy hibajelentést… Ezt nehéz megérteni.
     2, Akár azonnal is ki lehet javítva a hiba, ha felkelti egy fejlesztő érdeklődését, éppen témába vág valakinek, vagy olyan súlyos, hogy soron kívül kell foglalkozni vele.

     1. “Az OpenOffice 4.1.1 mennyiben segít a kérdező problémájában?”

      Próbálja ki, hátha abban nem esik szét, ekkor használja azt a LibreOffice helyett. Emiatt nem “offtopic”.

      Én már rengeteg hibabejelentést írtam. Ott állnak unconfirmed-ként.

      Példa: sokszor írok matematikai képleteket. Csináltam makrókat melyek beszúrnak 1-1 speciális karaktert, mindhez billentyűkombinációt rendeltem. A változókjat dőlttel szokás szedni, ezt direkt formázással oldom meg, az alsó/felső indexet is, az 1-2-szeres felülvonást is. Úgy akartam csinálni, hogy keressen rá az “x”-re, csak a nem dőltre, csak egész szóra, számít hogy kis- vagy nagybetű. Cserélem: “x”-re, dőltre. 1-szer kellene nyomni a következő keresését, majd utána nyomkodni a cserét. Csakhogy megtalálja az összes nem dőltet is, van amikor nem találja meg amit kell, stb, az egész keresés úgy pocsék ahogy van, az OpenOffice-ban is. Millió hiba van benne.

      Nem tudok olyan verziót amiben nem fordul elő ez a nem egyben tartás. Ezt nem jelentettem be, de minden mást igen, és a továbbiakban is tervezem bejelenteni.

  2. “bármely oszlop mentén elvétve egyesítek 2-3-4-5 egymást követő sort és szöveget írok bele, és ha oldaltörésre esik az egyesített rész, akkor megtöri. Hogy lehetne ezt egybentartani ?”

   Mintha a “A sorok megtörhetnek oldalak és hasábok között” funkció pont ezt lenne hivatott szabályozni.
   Táblázat – Méretező – Legalsó menüpont
   vagy
   Jobb klikk – Sor – Felülről a második

    1. Most próbáltam ki, működik. Ráadásul egyesített cellánként is meg lehet határozni, hogy törje vagy ne törje a sort.

     1. Kedves Tibor!

      Meg kell, hogy kövesselek, mert valóban nem megy. Sajnálom, de benéztem a dolgot és nem több sorban egyesítettem a cellát, csak egy sorban többet. Így működött de, a több soros tényleg nem megy.
      Viszont ott némileg bogaras is a progi, mert ha a laptörés előtti oldalról enterekkel átküldöd a sorokat a törés utáni területre (és be van állítva a “A sorok megtörhetnek oldalak és hasábok között”), majd az entereket BackSpace-el kitörlöd a sorok nem ugranak vissza a törés előtti részre, viszont ha a kitörölt részbe próbálsz beírni egy karaktert, akkor kapsz egy hibaüzenetet: “A csak olvasható tartalom nem módosítható.”

      Még egyszer elnézést!

 4. Sokadszor jelzem már itt a HÍREK szekcióban, hogy ez se nem a “Nem tudom használni a meglévő funkciókat” se nem a “Hibás valamelyik funkció” jellegű KÉRDÉSEK, JELENTÉSEK helye.
  Itt, az a néhány – a fejlesztésben is résztvevő – önkéntes, (aki még a hírszerkesztés feladatát is magára vállalja) a meglátásom szerint képtelen felvállalni az egyénenkénti oktatás és a részletes hibafelderítés nem kis feladatát is.

  Előbbire ott a közös, magyar nyelvű közösségi AOO/LO FÓRUM:
  https://forum.openoffice.org/hu/forum/
  vagy az angol nyelvű AOO FÓRUM (ahol természetesen a LO használatában is szívesen segítünk):
  https://forum.openoffice.org/en/forum/index.php
  meg az angol (és egyéb idegennyelvű) LibreOffice FÓRUM:
  http://en.libreofficeforum.org/
  továbbá a levelezőlisták (csak egy példa)::
  http://www.openoffice.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/forum

  A hibabejelentésekhez pedig a:
  http://libreoffice.hu/hibabejelentes/
  oldal ad segítséget

 5. “s bármely oszlop mentén elvétve egyesítek 2-3-4-5 egymást követő sort és szöveget írok bele, és ha oldaltörésre esik az egyesített rész, akkor megtöri. Hogy lehetne ezt egybentartani ?”

  Ha a teljes sorokat egyesíted, akkor azt kiválthatod egyetlen sor átméretezésével. (Ilyen esetben egyébként is összébb ugrik a tábla, egyyetlen sorrá lesznek az összevont üres sorok)

  Ha csak néhány oszlopban egyesíted a sorokat, arra én se tudok működő megoldást, illetve csak egy megkerülőt:
  Táblában tábla…
  Belső margó=0 formázású tábla celláiba 100%-osan kitöltő másik (több soros) táblát helyezve a külső tábla sora nem törik meg, ha úgy állítod be…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük