A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.1-et, a közreműködők sokszínű közösségének erejét bemutató főverziót

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.1-es kiadást, 2018. januárjában bemutatkozott LibreOffice 6-os család második főkiadását, számos új és továbbfejlesztett funkcióval.

 • A Colibre nevű új windowsos ikontéma a Microsoft ikontervezési irányelveire épülve az irodai programcsomagot vizuálisan vonzóvá teszi a Microsoft környezetből érkező felhasználók számára;

 • Az átdolgozott képkezelési funkció jelentősen gyorsabb és gördülékenyebb működést biztosít, melynek előnyei a Microsoft által támogatott formátumokban mentett dokumentumok megnyitásakor is megmutatkoznak;

 • A Draw menüi átszervezésre kerültek az új Oldal menü hozzáadásával, a különböző modulok felhasználói élményének konzisztensebbé tétele érdekében;

 • A Base jelentős, de még kísérleti állapotú fejlesztése a régi HSQLDB adatbázismotor elavulttá nyilvánítása, és az új Firebird alapértelmezetté tétele (felhasználóinknak javasoljuk a fájlok HSQLDB-ről Firebird-re alakítását a beépített tündér használatával, vagy exportálás után külső HSQLDB szerverre költöztetését);

 • A LibreOffice Online minden modulja jelentősen fejlődött, melynek eredményeként a felület barátságosabbá vált, az asztali verzión megszokotthoz hasonló lehetőségeket és felhasználói élményt kínálva;

 • Fejlődött az EPUB exportálási képesség, a hivatkozások, táblázatok, képek, betűkészlet-beágyazás és lábjegyzet támogatásával, és több lehetőséggel a metaadatok személyre szabására;

 • Az online súgó oldalai szövegekkel és példafájlokkal bővültek, a funkciók jobb megismerhetőségének érdekében;

 • A LibreOffice 6.1 új funkcióit fejlesztők széles közössége készítette: a módosítások 72%-a a tanácsadói testületben részt vevő cégek, mint a Collabora, Red Hat, CIB, vagy a nyílt forrású szoftverek fejlesztésében érdekelt egyéb szervezetek, mint a SIL és a Pardus alkalmazottaitól származik, míg 28% egyéni önkéntesektől.

 • Ezen kívül az egyéni önkéntesek globális közössége más alapvető tevékenységekkel is foglalkozik, mint például felhasználói felület és felhasználói élmény tervezése, minőségbiztosítás, szoftverhonosítás, súgó- és dokumentációírás valamint a szabad szoftverek és nyílt dokumentumszabványok népszerűsítése helyi szinten.

 • A LibreOffice 6.1 legérdekesebb új funkcióit összefoglaló videó elérhető a YouTube-on:

Vállalati bevezetések

A LibreOffice 6.1 a nyílt forráskódú irodai felhasználás tekintetében a legújabb technológiát képviseli, és mint ilyen, az új technológiák iránt rajongókat, a korai befogadókat és tapasztalt felhasználókat célozza meg.

A vállalati szintű használatra a TDF fenntartja a kiforrottabb, stabilabb 6.0 családot, amelyet hosszú távon támogatott verziót kínáló támogató cégektől javasolt beszerezni (ezek mind a TDF tanácsadó testületének tagjai, és megtalálhatók itt: http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/)

A nagy szervezetekben történő vállalati szintű bevezetéseket támogató értéknövelt szolgáltatásokat szintén tanúsított szakértőktől javasoljuk beszerezni, akiknek a listája elérhető itt: http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/)

A LibreOffice-t a világ minden földrészén használják nagy szervezetek. A legjelentősebb átállások listája, melyekről a média is beszámolt, a TDF wiki-oldalán található: https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations.

A LibreOffice 6.1 beszerzése

A LibreOffice 6.1-et azonnal letöltheti az alábbi címről: https://www.libreoffice.org/download/. A telepítéshez szükséges operációs rendszerek minimuma a Windows 7 SP1 és az Apple MacOS 10.9 A legfrissebb LibreOffice Online forráskód elérhető Docker képfájlokként is: https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/.

A LibreOffice Online alapvetően egy szerver szolgáltatás, amit felhőalapú tárhely és SSL tanúsítvány hozzáadásával kell telepíteni és beállítani. Alkalmazható az internetszolgáltatók által használt felhőszolgáltatásokhoz, valamint a cégek és nagyobb szervezetek saját felhőihez egyaránt.

A LibreOffice felhasználói a szabad szoftverek hívei, valamint a közösség tagjai a The Document Foundationt támogathatják is pénzadománnyal a https://www.libreoffice.org/donate linken ismertetett módon.

A LibreOffice 6.1 a Document Liberation Project dokumentum konverziós könyvtárainak segítségével jött létre: https://www.documentliberation.org

“A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.1-et, a közreműködők sokszínű közösségének erejét bemutató főverziót” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Első jelentős negatívum: Nagyon rossz ötlet volt eltávolítani a Galaxy ikonkészletet.

  Legalábbis a hordozható winPenPack LO 6.1.0-ból hiányzik, a 6.0.6-ban még megvan. (Egyelőre még csak hordozható verziót telepítettem, éppen az ilyen nem várt viselkedések tesztelése miatt.)

  Ez azért nagyon rossz, mert tapasztalataim szerint, ha a dokumentumban saját eszköztárat hozok létre, és azon saját (MyMacros-ban tárolt) makrókhoz a beépített ikonokat rendelem, akkor – ha az adott ikonkészlet már nem létezik a programon belül – szöveges megjelenítésre vált a program az ikon helyett. Azt – eddig – nem tudta megcsinálni, hogy egy másik (az éppen használt) ikonkészletből vegye az “azonos pozíciójú”, azonos “kódú” ikont. (Ami már zavaró, de még elfogadható megoldás lenne)

  És ilyen “saját funkciókat” rengeteget használunk a cégnél és használok itthon is. A szöveges megjelenéssel ki sem férnek az eszköztárra.
  Az egyik, amit tehetek: az összes ilyen dokumentum-sablonban kicserélem az ikonokat a saját eszköztárakon a most létezők közül valamelyikre… Ez nem kis munka, mert rengeteg ilyen sablonunk van, és egyben-egyben nem kevés ikon (saját funkció).

  Volt a múltkoriban hír arról, hogy (akár saját) ikonkészleteket lehet integrálni az újabb LO verziókba. Le lehet valahonnan tölteni a Galaxy ikonkészletet? Vagy ki kell “bányászni” azt a régebbi verziókból???
  …És hogy is megy ez az ikonkészlet-integrálás/telepítés?

  (((Tudom, tudom…: írjam meg a saját funkciókat saját kiterjesztésként, és abban tároljam a saját ikonokat. Akkor ezek feltelepülnek a kiterjesztéssel együtt függetlenül a létező ikonkészletektől…)))

 2. …na, most már sehova nem enged a rendszer linkeket másolni??? Régebben legalább a VÁLASZ-ba tudtam. …Csak meg akartam köszönni a linket, működik.
  És a kikeresett régi hír linkjét akartam közzé tenni itt is, ami az ikonkészletek kiterjesztésbe történő becsomagolásának lehetőségéről szólt, illetve az ott linkelt Oxygen ikonkészlet elérhetőségét…

  De hát ha nem, akkor nem…

  1. Engedi, csak moderálási sorba teszi.
   Utánakérdezek, hogy regisztrált felhasználókkal lehetünk-e engedékenyebbek.
   Sajnos sok a komment spam, így nagy a szigor a gépházban :).

 3. Nekem az “tetszik” a legjobban, hogy számtalan fejlesztés közül az tették előre, hogy “vizuálisan vonzóvá teszi a Microsoft környezetből érkező felhasználók számára”…
  Miután a LO egyik legfőbb előnye — hogy NEM Microsoft. Ami persze professzionális microsoftos környezetben nagy hátrány is.
  Elérhető valami statisztika? Hogy mennyivel többen vannak a nem professzionális használók? Ami egy érv lehetne az ellen, hogy az ODF legerősebb marketing érve (és fejlesztési koncepciója) az MS Office-hez való hasonlóság legyen.

 4. “A Draw menüi átszervezésre kerültek az új Oldal menü hozzáadásával, a különböző modulok felhasználói élményének konzisztensebbé tétele érdekében;”

  Sajnos ezek az új menüpontok eléggé részlegesen vannak magyarítva (“Page” | “Shape” – de több almenü pont is angol maradt… az én hordozható, magyar nyelvűre állított verziómban)…

  (A “megújított” magyar/ítás/ hibabejelentőben már meg se próbálom jelenteni, mert az a legutóbbi próbálkozásomkor szintén nem nagyon működött…)

  1. Hát igen: kipróbáltam újra: a magyar nyelvű (honosítói) hibabejelentőben (otrs) regisztrált, bejelentkezett felhasználóként

   – még mindig nincs jogosultságom olvasni a GyIK-et, ennyi jelenik meg:
   Nincs elegendő joga
   Üzenet: Nincs jogosultság!
   Vissza az előző oldalra

   -az “Összes hibajelentés”-re kattintva ennyi jelenik meg:
   Üdvözöljük!
   Kattintson a lenti gombra az első hibajelentés létrehozásához.
   Első hibajelentés létrehozása

   – A “Beállítások”-ra kattintva ez jelenik meg:
   Hiba történt
   No Permission to use this frontend action module!
   Vegye fel a kapcsolatot a rendszergazdával.
   Hiba részletei
   Visszakövetés
   ERROR: OTRS-CGI-50 Perl: 5.18.2 OS: linux Time: Mon Aug 13 07:23:44 2018
   Message: No Permission to use this frontend action module!
   RemoteAddress: 10.1.1.254
   RequestURI: /otrs/customer.pl?Action=CustomerPreferences
   Traceback (16439):
   Module: Kernel::System::Web::InterfaceCustomer::Run Line: 1082
   Module: ModPerl::ROOT::ModPerl::Registry::opt_otrs_bin_cgi_2dbin_customer_2epl::handler Line: 40
   Module: (eval) (v1.99) Line: 206
   Module: ModPerl::RegistryCooker::run (v1.99) Line: 206
   Module: ModPerl::RegistryCooker::default_handler (v1.99) Line: 172
   Module: ModPerl::Registry::handler (v1.99) Line: 31

   – a “Keresés” alatt a “Szöveg” mezőbe bármelyik applikáció nevét írom, egyetlen találat sem jelenik meg (és semmi más módon sem tudok megjeleníteni egyetlen eddigi hibajelentést sem…) Senkinek nem sikerült még hibát jelentenie ezen az oldalon???

 5. Nekem nagyon lassú lett az előző verzióhoz képest, pl. a mentés akár 10 másodpercig is eltart egy néhány oldalas szöveges dokumentumnál, de összességében minden funkció zavaróan lassabb lett, mint a frissítés előtt volt. Ha sok stílust használok, van amikor több másodpercet kell várni egy PgDn-re / PgUp-ra – Ez annyira lassú, hogy szinte használhatatlan a program. Ráadásul időnként kiakad a karakterbeszúró és a beszúrandó karakterek legalább 18-20-as betűmérettel jelennek meg, egymásra nyomoríva. Nem tudom, hogy ez globális dolog, vagy csak nálam lett ilyen (de mitől? A 6.0.6 tökéletesen működött!), de kéne vele valamit csinálni vele, mert nagyon gáz…

  1. Andrew Pitonyak jelentős méretű dokumentumával teszteltem:
   http://www.pitonyak.org/OOME_4_0.odt
   Valóban jelentősen lassabb a 6.1.0, mint például az 5.4.7. A 6.1.0-nak kb. NÉGYSZERES időre volt szüksége a megnyitáshoz, azaz a 6.1.0-nak kb. 60 másodpercre – úgy, hogy az adott program már futott előtte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük