„10 Ft, azaz tíz forint” automatikusan

A szerződésekben, okiratokban szereplő számok automatikusan alakíthatók át számnevekké a LibreOffice fejlesztői változatában:

Mike Kaganski, a Collabora fejlesztője által bevezetett új NatNum12, (ideiglenesen még NatNum13 és NatNum14 is) natív számnévformátummal nemcsak a fejezet, oldal, ábra- és táblázatszámozásban, hanem az egyéni számformátumokban, dátumokban stb. is elérhetővé válnak a tőszámnévvé, sorszámnévvé és sorszámrövidítéssé való átalakítások. Sőt, tesztelés alatt áll a minden egyéb libnumbertext által biztosított függvényt elérhetővé tévő folt is, amely a tervek szerint a magyar esetében még a számok toldalékolását is magába foglalhatja a jövőben, automatizálva például a képletekre való automatikus hivatkozást egy készülő tankönyvben, pl. (5)-ben, (6)-ban, (7)-tel, (8)-cal stb.

A funkció jelenleg még fejlesztés alatt áll, például a nem végleges formátum mentése csak most vált elérhetővé a tesztelés számára, de a LibreOffice 6.1 előzetes változatában már kipróbálható lesz az új lehetőség.

“„10 Ft, azaz tíz forint” automatikusan” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. A probléma jelegéből adódóan nem tudom hová írni (a fórumról is ide kéne linkelnem, mert fejlesztők ritkán fordulnak meg a fórumon):

  A magyar hibabejelentő oldalra nem lehet regisztrálni – így aztán belépni sem (Firefox 60.0.1, Windows 7). Fel sem kínálja a jelszó megadási lehetőséget, és nem is küld default jelszót a megadott E-mail címre, annak ellenére, hogy “megígéri”.
  (Még egyszer viszont nem enged regisztrálni ugyanazokkal az adatokkal.)

  http://otrs.fsf.hu/otrs/customer.pl

  Egyébként egy fordítási hibának látszó hibát akartam bejelenteni, ami a mostani legfrissebb LO 5.4.7 Still verzióban még mindig benne van. Néhány függvénynév a Calc-ban német nyelvűre vált és véglegesen úgy is marad, ha a lokalizált (Magyar) állapotról “Angol függvénynevek”-re váltok.
  Az kiderült a nagy (angol) hibabejelentőből, hogy nem egyszerű magyarítási hibáról van szó, mert máshol is jelentkezett:

  https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=97815

  1. Kedves Tibor!

   A LibreOffice honosítási hibát akár itt is megadhatja nyugodtan, továbbítjuk, vagy javítjuk, de sajnos (mint ahogy ebben az esetben is), előfordul, hogy nem is a magyar honosítással van baj, ezért javasoljuk az angol hibabejelentő oldal használatát is.

   Az http://openscope.org oldal, Úr Balázs nevét és azonosítóját, aki az oldal költöztetését végezte nemrégiben egy másik hibakezelő rendszer alól, regisztráció nélkül is kilistázza: http://otrs.fsf.hu/otrs/public.pl?Action=PublicFAQExplorer;CategoryID=7, lehet, hogy ezt várja a rendszer? Jelzem a problémát mindenesetre Balázsnak.

   Köszönöm a visszajelzést!

    1. Köszönjük szépen a nagyon alapos hibajelzést, továbbítottam Úr Balázsnak!

 2. Írná az ember az első hibajegyet a magyar (honosítási9 hibabejelentőbe… (már eleve regisztrálni több napba került, jelszavat változtatni meg azóta sem sikerül, “jogosultség hiánya” miatt.

  De nem tudja írni, mert “Címzett” megadására kötelez a rendszer. De hát honnan a jó … -ból tudhatná az ember, hogy kik vannak (milyen névvel) a “vonal túlsó végén”, ha SEHOVÁ sincs kiírva a névlista???

  Megint csak ide írom, mint a napok óta moderálásra váró ( linkeket tartalmazó) másik jajongásomat, mert máshová nem tudom. Nincs egy normális oldal erre?

  Vagy nem látogatnák meg néha a Fórum oldalt a (magyar) fejlesztők is???

  1. Regisztrált, bejelentkezett felhasználóként még a Gy.I.K. megtekintésére sem kaptam “jogosultságot” a honosítók bejelentő honlapján……

   1. Szia! A GyIK jelenleg még nincs kész, ezért csak az adminisztrátorok férnek hozzá. A Címzett mezőbe pedig az érintett alkalmazást/Linux disztribúciót/asztali környezetet kell megadni, vagy ha egyik sem megfelelő, akkor azt hogy „Nem tudom”. Ha további kérdéseid vannak, akkor írj személyesen az e-mail címemre (mesko.balazs@fsf.hu).

    1. “A Címzett mezőbe pedig az érintett alkalmazást/Linux disztribúciót/asztali környezetet kell megadni,”
     Akkor azt a mezőt át kéne nevezni. A “Címzett” szó személyre utal.

     “A GyIK jelenleg még nincs kész, ezért csak az adminisztrátorok férnek hozzá. ”
     Értem.

 3. Hogyan tudom ezt használni LibreOffice 6.1-ben? Lenne egy Writer-ben készült munkahelyi sablon, melyben számoltatom egy mező értékét, amit aztán szövegesen is szeretnék kiíratni, mint mezőt. Ráadásul Ariel betűtípust használunk.

  1. A [NatNum12]0 vagy [NatNum12 HUF]0 egyéni formátumkóddal.

   Sajnos az első kiadott Windows telepítőből kimaradt az adatfájlok telepítése, úgyhogy vagy a napi LO 6.1 builddel, vagy a LO_6.1_telepítés/share/numbertext alkönyvtár létrehozásával, és az alábbi adatállományok odamásolásával fog működni az átalakítás: https://github.com/Numbertext/libnumbertext/tree/master/data

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük