Esettanulmány: poszterkészítés iskolai pályázatra

Poszter iskolai pályázatraPoszterek készítéséhez ideális eszköz a LibreOffice Draw alkalmazás, mivel a képeket egyszerűen elhelyezhetjük, elforgathatjuk, megvághatjuk, az eredményt pedig PDF-ben vihetjük is a legközelebbi fénymásoló szalonba vagy nyomdába. De mi van, ha nem hét, hanem hetven álló és fekvő fényképet kell elrendezni és feliratozni a poszteren, természetesen megfelelő felbontásban, és mindezt minél rövidebb idő alatt, vagyis hatékonyan? A megoldás a LibreOffice Writer és a parancssori ImageMagick előnyeinek kombinálása. A mellékelt, iskolai pályázatra készült A3-as méretű színes poszter (32 MB) elkészítésének lépései (némi javítással):

1. A sok képet rakjuk össze egy nagyobb képpé az ImageMagick montage parancsával (telepítés az imagemagick csomaggal Linuxokon, vagy innen Mac OS X-re és Windowsra):

montage -density 300 -tile 7x10 -geometry 450x450+8+15 -auto-orient img* poszter.jpg

Magyarázat: a -density paraméterrel állítjuk be a 300 dpi felbontást, hogy a LibreOffice-ban ne kelljen ezzel már foglalkozni, és háttérképként is megfelelő méretben lehessen betölteni a képet. (A felbontás beállítása csak JPEG formátum esetén működik a LibreOffice-szal, PNG képekkel már nem.) A -tile paraméterrel a képeket 7 oszlopban és 10 sorban helyezzük el (a 7:10 csaknem megegyezik az A3-as oldal arányaival). A -geometry paranccsal arányosan kisebb képeket készítünk úgy, hogy 450 képpontosra méretezzük a kis képek hosszabbik oldalát. Ez a kiindulási képeket éppen az A3-as méretből és a felbontásból kiszámolt méretűre alakítja (pl. (29.7 cm szélesség − 1-1 cm margó)/7 kép / 2.54 (hüvely cm-ben) × 300 = 467.4, a képenként 2×8 képpontos térközt számolva a fekvő képek szélessége 450 képpont). A +8+15 állítja be a vízszintesen 8, függőlegesen 15 pontnyi plusz térközt a képek körül. Az -auto-orient biztosítja, hogy az álló képek a montázson is állók legyenek. Az img* az összes könyvtárban lévő img kezdőnevű képet behelyettesíti a parancssorba (tehát egyenként is megadhatnánk a képeket), az utolsó paraméter pedig a végeredmény. Ha több, mint 70 képet adtunk meg, az ImageMagick több állományt hoz létre (poszter-0.jpg, poszter-1.jpg, stb.).

2. A LibreOffice Writerben hozzunk létre egy új dokumentumot. Állítsunk be A3-as oldalméretet 1-1 cm-es margókkal az oldalbeállításokban. A képet töltsük be az oldal háttérképeként (lásd Formázás-Oldalak-Háttér lap), a későbbiekben így egyszerűbben adhatjuk meg a feliratokat (az ImageMagick is képes feliratozni a képeket, de itt fontos szempont, hogy a feliratozásnál a képeket is látjuk). A háttérkép elhelyezési típusa legyen Pozíció, ne Terület, hogy kevesebb, vagy több fotó esetén se torzítsa a nagy képet a program.

3. Állítsuk be a betűméretet a feliratokhoz. Kapcsoljuk be a közvetlen kurzort az Eszközök-Beállítások-LibreOffice Writer-Formázási segédletek lapján. Állítsuk be itt a Tabulátorok jelölőnégyzetet is, hogy a közvetlen kurzorral a tabulátorpozíciókra ugorhassunk. A vonalzóra tegyünk fel 7 középre igazított tabulátorpozíciót (lásd Súgó Tabulátorok beszúrása és szerkesztése) a háttérkép 7 oszlopának megfelelően. Innentől kezdve a képek feliratozásához kattintsunk a sorok első képe alá, utána pedig használjuk a tabulátor billentyűt a következő kép alá ugráshoz. Végül exportáljuk a dokumentumunkat PDF-ként. Az említett poszter hasonló módszerrel készült, csak a feliratozás kicsit egyszerűbb (mert nincs középre igazítva a tabulálás, illetve a képsorok közötti szűkebb térköz növelése helyett fehér hátterű szöveggel sikerült a feliratnak helyet csinálni, nem beszélve a kisebb tévedésekről, mint a varjúmák alá szarumák felirat került stb.). Az A3-as színes posztert 140 Ft-ért nyomtatták ki, elfogadható minőségben. 7×5 képet nyomtatva az A3-as oldalra még nagyobb képekkel, valamint több oldalt összerakva még nagyobb posztereket is készíthetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük