OpenOffice.org BASIC programozói útmutató

LibreOffice logóElkészült az OpenOffice.org BASIC programozói útmutató című online dokumentum legújabb, OpenOffice.org 3.1-hez igazított változata. Hasznos segítség lehet azoknak, akik magyar nyelvű leírást keresnek OpenOffice.org-makrók írásához.

2005-ben jelent meg magyarul a StarOffice BASIC programozói útmutató a StarOffice 8-cal együtt, amely az OpenOffice.org 2.0-val volt ekvivalens programozási szempontból. Azóta az OpenOffice.org változott, a lehetőségek bővültek, a dokumentum szabad licencűvé (PDL) vált, felkerült az OpenOffice.org Wikibe, és a bővítése/karbantartása is itt zajlik, teljesen nyíltan. A régi magyar StarOffice BASIC programozói útmutató viszont eltűnt a webről. Ez adta az ötletet, hogy fel kellene frissíteni a magyar fordítást, és el kellene helyezni a Wikiben.

Őszintén szólva azt hittem, hogy pár nap alatt végzek a munkával, de az időbecslés rossznak bizonyult. Április 28-án kezdtem, és ma lett kész. Naponta átlag 2 órát töltöttem el vele. Az angol forrásfájlok letöltésével kezdtem, majd írtam egy MediaWiki formátumot feldolgozó kezdetleges parsert, hogy megszokott fordítássegítő eszközömmel, Tradosszal tudjak dolgozni. Utána lefordítottam a 66 db forrásfájlt, majd cseréltem a linkeket, és egyesével feltöltöttem a magyar fájlokat a Wikibe.

Miután már látszott, hogy a projekt több időt vesz igénybe, mint amit előre terveztem, elgondolkodtam, hogy volt-e ennek valami értelme. Pár ember biztos fog egy rövid “köszi”-t mondani, de vajon ez elég? Szerintem nem elég. Akkor fogom azt mondani, hogy nem volt kár ezért, ha a dokumentumot ténylegesen olvassák, használják és javítják az emberek. A Wikiben tudom figyelni, hogy hányan olvasnak el egy oldalt. A Wikit szerkeszteni is nagyon egyszerű, csak be kell regisztrálni. Biztos vagyok benne, hogy van hiba dokumentumban, mert nagyon nagy, és az angol eredetit is rendszeresen javítgatják, és a régi fordításban is sok hibára bukkantam. Ha azt látom, hogy van érdeklődés, akkor a dokumentum karbantartását – az aktuális angol verzióhoz igazítását – elvégzem.

“OpenOffice.org BASIC programozói útmutató” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Köszönöm! 🙂
    Azóta megérett a frissítésre az egész, az angolban néhány hibát javítottak. A napokban előveszem, most, hogy kész az OOo 3.2 fordítása…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük