OOoCon2010: DTP az OpenOffice 3.2-ben a Graphite segítségével

Az OpenOffice.org 3.2 egyik újdonsága a Graphite betűkészlet-technológia támogatása volt. A technológia kifejlesztője, a Summer Institute for Linguistics, eredetileg a többnyelvű kiadványok szerkesztésekor előforduló problémákat szerette volna megoldani.

A Graphite-támogatás önmagában nem sokat ér, betűkészletek is szükségesek a kihasználásához. A SIL Foundation néhány TrueType-betűkészlethez speciális Graphite-táblázatot adott hozzá, de nincs sok ilyen. Németh László a budapesti OpenOffice.org konferencián bemutatott egy teljesen szabad betűkészletet, amely a Linux Libertine betűkészleten alapul, és kihasználja a Graphite képességeit.

A Magyar Linux Libertine-nek elnevezett betűkészletben a tipográfialilag helyes betűképek létrehozásának érdekében megtalálhatók a különféle ligatúrák, a valódi kiskapitális betűk, a törtek, a számok között ezreselválasztás lehetősége, a TeX-ből megismert képletszintaxis beírásának lehetősége és még sok más.

graphite A felső szöveg a szokványos tulajdonságokkal rendelkező Liberation betűvel, az alsó szöveg az új, különleges Magyar Linux Libertine G betűvel van írva. A betűkészlet nevében a G a Graphite-ra utal. A további lehetőségek egy mintadokumentumban vannak bemutatva.

Aki maga szeretné felfedezni a Graphite-támogatás lehetőségeit, az Németh László honlapjáról letöltheti a Magyar Linux Libertine betűkészletet. A Tipográfia eszköztár egy letölthető kiterjesztés az OpenOffice.org-hoz, amelynek ikonjaival egyszerűen kipróbálhatók az egyes Graphite-lehetőségek.

A Graphite-támogatás hozzáadása a TrueType betűkészletekhez jelenleg nem könnyű. Ezért Németh László a közeljövőben szeretné kiegészíteni a Fontforge betűkészlet-szerkesztőt (szabad szoftver), hogy az képes legyen a kiegészítő Graphite-adatokat a betűkészlettel együtt exportálni.

Ha valaki szeretne egy TrueType betűkészletet a szükséges Graphite-adatokkal ellátni, vagy segítene a Fontforge fejlesztésében, keresse meg Németh Lászlót a honlapján feltüntetett címen.

Hilzinger Marcel cikke nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük