OOoCon2009: második beszámoló az előadásokról

Táblázatkezelő és diagramkészítő

Az orvietoi dóm egy szűkös sikátorbólCalc és Chart újdonságok szép számmal lesznek a 3.2-es verzióban: új diagrammok (buborék, kitöltött háló), gyorsuló mentés és működés.

A mentés azáltal gyorsul, hogy a Calc csak a megváltozott munkalapokat menti, s maga a mentési folyamat is önmagában több, mint 30 százalékkal lett fürgébb. Későbbi kiadásokban további teljesítménynövekedés, a megoldó nem-lineáris megoldási képességekkel történő bővítései, valamint növekvő számú és javított függvények várhatók az OASIS ODFF/OpenFormula ajánlása szerint.

Valamint hamarosan nagyobb táblázatokat is képes lesz a a Calc kezelni. Az ehhez csatlakozó teljesítményoptimalizálási munkák már folyamatosan zajlanak és nem lenne meglepetés, ha a 3.3-as verzióban már az ezzel kapcsolatos eredmények a végfelhasználóknak szánt változatokban is megjelennének. A 3.2-es verzióban növekednek a felhasználók lehetőségei az egyesített cellákkal történő műveleteknél. Elérhető lesz az egyesített cellákba történő sorok és oszlopok másolásra, beillesztésre, kivágásra, törlésre, sőt akár egyesített cellákat is lehet egyesített cellákba beilleszteni, másolni. A 3.2-t megelőző verziókban ilyenkor hibaüzenetet kapott a felhasználó. A számos további újdonság közül csak felsorolásszerűen említenék meg még párat:Keleti blokk

  • Általános szűrőben maximum 8 feltétel lehet,
  • Abszolút és relatív hivatkozások átváltása (Shift+F4) működik az összes kijelölt cellára is,
  • Eszköztárból indított rendezésnél a cella formátuma követi a sorba rendezést,
  • Képletekben a számolás a szöveget tartalmazó cellákban is helyes eredményt ad konvertálás révén,
  • Szegélyek alkalmazása többszörös kijelölésnél.

Telepítőkészlet

Ingo Schmidt-Rosbiegal előadása a telepítőkészetekrőlA telepítőkészletekkel kapcsolatban újdonság, hogy a Windows telepítőkészlet chained (láncolt) lesz. Ennek a technológiának lényege, hogy az egyes modulok külön-külön Microsoft Installer (MSI) adatbázissal rendelkeznek majd – kvázi – külön is telepíthetők. Ez egy új funkció az MSI 4.x szériában, ám ezzel a régebbi rendszerek (tipikusan a Windows XP SP3 előttiek) mind ki lennének zárva.

Ezért a megoldás egy Java alapú chainer használata, amely az OpenOffice.orgban már használatos Java Installer 2 modul továbbfejlesztése. Kérdésemre kiderült, hogy a vállaltok körében használt beavatkozás nélküli telepítésekhez külön – a teljes telepítési információkat tartalmazó – msi fájl lesz majd elérhető. A fentiek lehetőséget adnak online telepítő készítésére, amely csak a szükséges telepítőket tölti le a láncból.

OpenOffice.org buildelés részletekben

Petr Mladek előadása a feldarabolt OpenOffice.org felépítésrőlPetr Mladek előadása a felosztott OpenOffice.org buildelés lehetőségeiről, előnyeiről, lehetséges problémáiról szólt. Előnye lehet, hogy csak tényleg azokat a részeket (és függőségeit) kell felépíteni (letölteni), amelyekkel tényleges fejlesztést szeretnénk végezni. A probléma viszont az, hogy a forráskód igen összetett, és a különféle modulok között jelentős a függőségi viszony.

Minden estere a módszer előnyei számomra is érezhetőek – például a Git fában tárolt teljes forráskód (másolat) – frissítése során, amely sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a teljes forráskód új változatainak letöltése, minden egyes fejlesztői kiadás után (jellemzően hetente legalább egyszer). Ez az az út amerre az FSF.hu változat és OxygenOffice alapjául szolgáló ooo-build is tart. Kíváncsi vagyok mit hoz majd a fejlesztés ebben a tekintetben, mert ez a változtatás egyszerűsítheti a fejlesztők életét, akik csak egy-egy területen dolgoznak.

ODFDOM

Orvieto látképeA szerver oldalon használatos ODFDOM rendszert érdemes megismerni, mind elméleti, mind gyakorlatiasabb megközelítésben. A java alapú OpenDocument keretrendszerről Svante Schubert tartott előadást „ODF on the Server: ODFDOM – Present, Past and Future” címmel. Ez a keretrendszer alkalmas ODF fájlok előállítására és megváltoztatására is, szerverre telepített központi megoldásként.

Ezek után a „The ODF Template Engine: An easy document generation tool built with ODFDOM ” előadáson egy IBM által kifejlesztett gyakorlati példát mutattak be, amely egy kórházban használatos szerveroldali sablonok alapján hozza létre a szükséges dokumentumokat.

Az OpenOffice.org 2009 konferencián való részvételünket az FSF.hu Alapítvány tette lehetővé. Köszönet érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük